2/5 Seçilen önlemler için interaktif bir araç Bu önlem! Model bize gerçekten yardımcı olacak! Nasıl Çalışıyor?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
Advertisements

2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ Prof. Dr. Melike GÜREL Doç. Dr. Alpaslan EKDAL Araş. Gör. Gökhan CÜCELOĞLU Seyhan Havzası’nda.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
1 Temmuz 2015 Müsteşarlık Makamı ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
Sunum Planı 2 Yazılım Geliştirme ve İş Süreçleri Yazılım Geliştirme Süreçleri İş Süreçleri SYGM Projeleri ve Üretilen Veriler Su Kalitesi Yönetimi Bilgi.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü AB Taşkın Direktifi Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Işıl SAKIN Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Şube Müdürlüğü Personeli Selçuk COŞKUNŞube Müdür V. Alper UĞURLUOĞLUUzman Yrd. Gizem KIYMAZUzman Yrd. Ayfer ÖZDEMİRYük.
UNI-SET Toplantı Notları
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
Caner GÖK Yüzey Suları İzleme Şube Müdürlüğü Uzman Yardımcısı.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVZA İZLEME PROGRAMLARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
GOODYEAR LASTİKLERİ Ergonomi Ekip Çalışmaları
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERGENE HAVZASI İZLEME PROGRAMI 26 Ağustos 2014 DSİ 11. Bölge Müdürlüğü-Edirne’de yapılan Ergene.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
Bölüm 3 : Yapay Sinir Ağları (MatLab) Artificial Neural Network
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZAR ARAŞTIRMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
TAŞKINLARIN ÖTELENMESİ
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
FOTOGRAMETRİ - I Doç. Dr. Eminnur AYHAN KTÜ GÜZ dönemi
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Abdülkadir KOÇER, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Ege Uzlaştırmacılar Derneği (EGE-UZ-DER) 2. Tanışma Toplantısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
HARİTANIN DİLİ.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

2/5 Seçilen önlemler için interaktif bir araç Bu önlem! Model bize gerçekten yardımcı olacak! Nasıl Çalışıyor?

3/5 0D-RIBASIM GIS maps Networks Meteo Flow Hidroloji Ekoloji Species EQR EKF Ecological knowledge rules PUNN WFD-Explorer Loads Substances Processes Su Kalitesi WFD Explorer şematizasyonu

4/5 WFD Explorer schematization Hidroloji (Ribasim) EvselEndüstriyelYayılı Emisyonlar Model sonuçları İzleme verileri Kalibrasyon, Akım Girdileri Retention Ekolojik Modül 7 8 Ekolojik Anahtar Faktörler 8 Önlemler 9

5/5 Nehir Havzası Araştırıcısı Girdi Su Bütçesi Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Senaryolar

6/5 Su Kaynakları yönetimi için Jenerik modelleme yazılımıdır. DELTARES tarafından dünya çapında araştırma enstitüleri, danışmanlık firmaları gibi kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Şu anda lisanslı bir yazılım olmakla beraber ücretsiz yazılıma dönüştürülmekte olup nihai olarak açık kaynak kodlu olması planlanmaktadır. RIBASIM uygulaması şu şekilde gerçekleşmektedir. – RIBASIM Yazılımı – Nehir Havzası Şematizasyonu – Şematizasyon Verileri – Hidro - meteorolojik parametreler için zaman serileri – Hidrolojik modelden elde edilen akım verileri veya izleme verileri

7/5 Su ihtiyacının ve mevcudiyetinin analizinin yapılması Farklı su kullanım faaliyetleri ( sulama, hidroelektrik santralleri, içme suyu, çevresel akışlar..) sonucunda su kıtlığının su tahsisi üzerindeki niceliksel etkilerini hesaplamak Barajlar ve pompalar gibi yapıların optimum işletilmesini sağlamak Sosyo-ekonomik ve iklim senaryolarının etkilerini niceliksel olarak belirlemek Yapılması planlanan yatırımların etkilerini niceliksel olarak belirlemek Su Kalitesinin analizi için uygun bir su bütçesi hazırlamak

8/5 WFD Explorer modeli için hidrolojik girdinin hazırlanması: – Tüm WFD su kütleleri boyunca akımların belirlenmesi – Kurak, Yağışlı ve Normal yılların kullanılması – Mevsimsel (Çeyrek Dönemli) temelde belirlenmesi WFD Explorer modelinde Hidrolojik girdi; – Kirleticilerin taşınımının hesaplanması – Doğal ve yapay akım rejimi arasındaki farkın belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.

9/5 Zaman Ölçeği (saatlik, aylık sonuçlar yerine Çeyrek Dönemli sonuçlar) Doğruluk (gerçek akım veya su seviyelerinin kesinliği değil Akış profili kesinliği önemli) Zamansal geriye dönüş ( analizler tarihsel ve akım gözlemlerine dayalı olarak yapılabilir ) Başlangıç olarak kısıtlı zaman girdileri. Hidrolojik model diğer amaçlar için ilerleyen zamanlarda geliştirilebilir.

10/5 RIBASIM yazılımı

11/5

12/5

13/5

Akış istasyon Haritası(nokta) Seçilmiş RIBASIM girdi nodeları (nokta) SYM Nodeların membasında alt havzaların oluşturulması Alt Havzalara ait haritalar (raster) İstasyonların membasında alt havzaların oluşturulması Her althavza için yüzey akışının kalibre edilmesi Her althavza için Model katsayısının belirlenmesi (tablo) Aylık Akış zaman Serileri (Tablo) Alt Havzalara ait haritalar (raster) Her althavza için yüzey akışı modeli Her bir RIBASIM node (table) için Aylık zaman serileri girdileri Akış KalibrasyonuAkış Hesaplamaları Althavzalardaki yağışların hesaplanması Althavzalardaki toplam yağışın aylık zaman serisi haline getirilmesi (tablo) Althavzalardaki yağışların hesaplanması Althavzalardaki toplam yağışın aylık zaman serisi haline getirilmesi (tablo) Konumsal interpolasyon Aylık Yağış haritaları (raster) Yağış Haritaları Yağış verisi İstasyonlarının haritası (29 istasyon) Aylık Zaman Yağış Serileri (tablo)

15/5 VeriVerinin MevcudiyetiRIBASIM Modeli Sayısal Yükseklik Modeli İnternet üzerinden SRTM verisiAlt havzaların üretilmesi için kullanılmıştır Akımlar52 istasyon, 50% ye yakın kayıp veri and 10% sıfırlardan oluşan veri (zayıf kalite), mevcut rezervuar giriş – çıkış verileri (iyi kalite) Girdi akım değişkeni yüzey akışı gözlemlerinden hesaplanmıştır. Veri boşlukları diğer istasyonlardan elde edilen veriler ile doldurulmuştur. Rezervuar verilerinin izleme istasyonlarıyla değiştirilmesi ile veri kalitesi arttırılmıştır. Rezervuar Seviyeleri Mevcut değilKalibrasyonu geliştirmek için kullanılabilir Su ÇekimleriTam değilSulama alanları Rezervuar İşletme Kuralları Mevcut değilBatımetri ve mansaptaki sulama alanları ve akım gözlerimden türetilmiştir. BuharlaşmaBazı rezervuarlar için mevcutAdıgüzel Barajı buharlaşma verileri diğer rezervuarlar için de kabul olarak alınmıştır.

16/5 Girdiler Akışlar Yayılı Kirlilik Noktasal Kaynak Emisyonları Çıktılar Kirletici Parametrelerin Konsantrasyonları

17/5 Girdiler Modifikasyon Kirletici parametrelerin konsantrasyonları Akış Rejimi Çıktılar

18/5 EQR = f (KF) Çeşitli Biyolojik Gruplar için Ekolojik Kalite (fitoplankton, fitobentos, makro-invertebrates, makrofit, balık) Su Çerçeve Direktifi: Avrupa Birliği Direktifi =>(ekolojik) su kalitesi

19/5 (derin göller) Veriseti: Eğitim seti Doğrulama seti KFKF EQREQR

20/5 Su Kütlelerin kümelenmesi & Ekoloji için Anahtar faktörler riverslakes fast flowing, high rivers fast flowing perma-nent low fast flowing temporal low Slow flowing rivers Deep lakes (saline and fresh) CODXXXXX TemperatureXXXX tot-NXX tot-PXX ModificationsXXXX ConductivityXX Toxic elementsXXXXX Artificial flow regime X XXX Suspended solids X XXXX

21/5 Phyto- plankton Phyto- benthos Macro- phytes Macro invertebrates Fish Deep lakes - Fast flowing high rivers ++ + Fast, low and permanent rivers +++/- + Slow flowing rivers +++/-++ Fast, low and temporal rivers ++++ PUNN Validasyonu

22/5 EQR at slow flowing rivers Training setTest set perc. inside 0.10 RMSEcoeff. of determ. perc. inside 0.10 RMSEcoeff. of determ. Phytobenthos 92 % %

23/5 Tubitak: Nehir Havzası Koruma Eylem Planları

24/5 KöylerŞehirler WWTP İzleme Verisi Yok:  Kabuller

25/5 İzleme verisi yok:  İzinlere dayalı

KOİ konsantrasyonları (2011 – 2014) Endüstriyel Bölgeler

Toplam AZOT konsantrasyonları (2011 – 2014)

HARİTALAR

HARİTALAR

Modellerin Geliştirilmesi Modellerin Geliştirilmesi Hydrology Water Quality Ecology