Soyut Anlam Soyut Anlam Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inan ç la ve his ile bilinen kavram ve varlıkları karşılayan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Advertisements

SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
SÖZCÜKTE ANLAM.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
türkçe performans ödevi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
ADLAR 1.ANLAMLARINA GÖRE ADLAR: A.VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR:
İSİMLER(ADLAR).
İSİMLER(ADLAR)
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
ANLAM BAKIMINDAN SÖZCÜKLER Bir sonraki sayfaya geçiniz.
YAPI BİLGİSİ.
Eş Anlamlı(Anlamdaş) Sözcükler
Canlı,cansız varlıklara verilen sözcüklere isim(ad) denir.
ANLAMLARINA GÖRE KELİMELER
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Simay Ertaş Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğr. Bölümü
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
Benim adım Balerin Bebek.
SÖZCÜKLER ARASI ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
Okunuşu ve yazılışı aynı anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
SÖZCÜKTE ANLAM Duygu Şarvan 9/A.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
ZIT (KARŞIT) ANLAMLI KELİMELER
Yazılışları farklı, anlamları aynı olan kelimelere denir.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Sözcükte anlam: Basit sözcük:sonuna yapım eki almamış sözcüklere denir. Örnek:odun.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
ADLAR (İSİMLER).
SÖZCÜK ANLAMI Anlamı olan en küçük ses birliğine sözcük denir.
  KELİME BİLGİSİ   KELİME (SÖZCÜK)   Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine.
İSİMLER: Varlıklara Verilişine Göre Adlar:
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
İSİMLER(ADLAR).
ADLAR (İSİMLER).
HAZIRLAYAN ONUR BUĞTEKİN 5/A 232
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
İsİmler(ad) Nedİr? İsim: Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür. Türkçesi addır. İsimler, canlı-cansız, somut-soyut varlık veya olayların hepsini ayrı.
İSİMLER. İSİM NEDİR? Varlıkları karşılayan sözcüklere isim denir. Canlı veya cansız olsun her varlığın ismi olabileceği gibi duyguların ve düşüncelerin.
Sunum transkripti:

Soyut Anlam Soyut Anlam Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inan ç la ve his ile bilinen kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere soyut kelimeler denir; bu kelimelerin g ö sterdiği anlam ö zelliklerine de soyut anlam denir. Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inan ç la ve his ile bilinen kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere soyut kelimeler denir; bu kelimelerin g ö sterdiği anlam ö zelliklerine de soyut anlam denir. Hayal, r ü ya, d ü ş ü nce, menfaat, sevgi, korku, g ü zellik... Hayal, r ü ya, d ü ş ü nce, menfaat, sevgi, korku, g ü zellik...

Somut Anlam Somut Anlam Beş duyu organında biriyle algılanabilen, maddesi olan kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere somut kelimeler denir; bu kelimelerin g ö sterdiği anlam ö zelliklerine de somut anlam denir. Beş duyu organında biriyle algılanabilen, maddesi olan kavram ve varlıkları karşılayan kelimelere somut kelimeler denir; bu kelimelerin g ö sterdiği anlam ö zelliklerine de somut anlam denir. Ağa ç, taş, ev, mavi, soğuk, su, masa, yol, y ü r ü mek, koşmak... Ağa ç, taş, ev, mavi, soğuk, su, masa, yol, y ü r ü mek, koşmak... Soyut anlamlı kelimeler mecazlı kullanılarak somuta aktarılabilir. Soyut anlamlı kelimeler mecazlı kullanılarak somuta aktarılabilir. “ Yazınızda kuru bir anlatım g ö r ü yorum. ” “ Yazınızda kuru bir anlatım g ö r ü yorum. ” “ Adam yıldızlara basa basa y ü r ü yordu. ” “ Adam yıldızlara basa basa y ü r ü yordu. ”

B)Kelimeler Arasındaki Anlam İlişkileri 1. EŞ ANLAMLI KELİMELER 1. EŞ ANLAMLI KELİMELER Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu t ü r kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu t ü r kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, y ö ntem-metot, mesele- sorun, fiil-eylem, kelime-s ö zc ü k, vasıta- ara ç... kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, y ö ntem-metot, mesele- sorun, fiil-eylem, kelime-s ö zc ü k, vasıta- ara ç...

2.Sesteş Kelimeler Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Şiirde cinas olarak kullanılır ve cinaslı kafiye yapılır Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Şiirde cinas olarak kullanılır ve cinaslı kafiye yapılır G ü l: 1. ç i ç ek., 2. g ü lmekten emir G ü l: 1. ç i ç ek., 2. g ü lmekten emir Neden kondun a b ü lb ü l kapımdaki asmaya Neden kondun a b ü lb ü l kapımdaki asmaya Ben yarimden vazge ç mem g ö t ü rseler asmaya Ben yarimden vazge ç mem g ö t ü rseler asmaya Kır: 1. kırsal alan, 2. kırmaktan emir, 3. beyaz Kır: 1. kırsal alan, 2. kırmaktan emir, 3. beyaz Yazma: 1. baş ö rt ü s ü, 2. yazmaktan olumsuz emir, 3. yazma işi Yazma: 1. baş ö rt ü s ü, 2. yazmaktan olumsuz emir, 3. yazma işi

3. Zıt Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir. Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir. Siyah-beyaz, uzun-kısa, aşağı-yukarı, ileri- geri, var-yok, gelmek-gitmek, Siyah-beyaz, uzun-kısa, aşağı-yukarı, ileri- geri, var-yok, gelmek-gitmek, T ü m kelimelerin zıt anlamlısı yoktur. Eylemlerde de durum aynıdır. Bir eylemin olumsuzu o eylemin karşıtı satılmaz. T ü m kelimelerin zıt anlamlısı yoktur. Eylemlerde de durum aynıdır. Bir eylemin olumsuzu o eylemin karşıtı satılmaz. “ sevinmek ” karşıtı sevinmemek değil “ü z ü lmek ” tir. “ sevinmek ” karşıtı sevinmemek değil “ü z ü lmek ” tir. Kelimeler arasındaki karşıtlık c ü mledeki kullanıma g ö re değişir. Kelimeler arasındaki karşıtlık c ü mledeki kullanıma g ö re değişir. “ doğru ” kelimesinin zıt anlamlısı bir c ü mlede “ eğri ” olurken, diğerinde “ yanlış ” olabilir. “ doğru ” kelimesinin zıt anlamlısı bir c ü mlede “ eğri ” olurken, diğerinde “ yanlış ” olabilir.

3-A Sınıfı Öğretmeni Sivas Vali Aydın Güçlü İlköğretim Okulu 3-A Sınıfı Öğretmeni Sivas Vali Aydın Güçlü İlköğretim Okulu