BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ. BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
A Dingil mesafesi B İz açıklığı Ackermann direksiyon sistemi 1 Aks mafsalı 2 Destek alanı 3 Hayali ortak merkez Temel direksiyon sistemleri Aks mafsallı.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN

Şekil–11 Boyuna düşey eğilme.
AKSLAR VE MİLLER.
BÖLÜM 11 FRENLEME PERFORMANSI VE FRENLER 11.1 FRENLEME PERFORMANSI Taşıtın güvenliğini etkileyen en önemli karakteristiklerden birisi de frenleme performansıdır.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
AKIŞKAN STATİĞİ.
- BASİT MAKİNELER -  .
CSS ile Konumlandırma Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Spring 2002Equilibrium of a Particle1 Bölüm 3 - Parçacık Dengesi.
TİCARİ ARAÇ GELİŞTİRME PROJESİ KAPSAMINDA DİNAMİK MODELİN TESTLER İLE DOĞRULANMASI Baki Orçun ORGÜL, Mustafa Latif KOYUNCU, Sertaç DİLEROĞLU, Harun GÖKÇE.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
Bölüm 5 - Rijit Cismin Dengesi
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
Kuvvet nedir?. Kuvvetin etkilerini hayatımızın her yerinde gözlemleyebiliriz. Çantamızı taşırken,sıramızı çekerken, meyveleri soyarken, kapıyı açarken,
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
SÜRTÜNME KUVVETİ.
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
IR SPEKTROKOPİSİ.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler:
Parçacık Kinetiği. Parçacık Kinetiği.
Değirmendere Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
Örnek-1 Bir milin A ve B uçlarındaki yataklara gelen radyal kuvvetler aşağıda verilmiştir. Mil üzerindeki eksenel kuvvet 3640N dur. A ve B noktalarındaki.
Ölçü transformatorları
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
C A B C D A y z x y x z Ø 101,197 Ø 85,134(Sol) (Sağ H)
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
POLARİZAN MİKROSKOP.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
BORULARDA YERSEL YÜK KAYIPLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MECHANICS OF MATERIALS
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Enerji ve Hareket Belkıs Garip.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 12 SÜSPANSİYON SİSTEMİ

12.1 SÜSPANSİYON SİSTEMİ Yol çıkıntıları ile tekerlekler arasındaki darbelerle ortaya çıkan enerji mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Bu enerjinin bir kısmı amortisörler ve yaylar tarafından alınmaktadır.

12.1 SÜSPANSİYON SİSTEMİ Geriye kalan enerjinin ancak yolcular tarafından kolayca tahammül edebilecek bir frekansta asılı kütlelere iletilmesi gerekir. "Süspansiyon« terimi taşınan yolcular veya yük ile zemin arasında konmuş bulunan bütün organları ifade etmektedir.

12.1 SÜSPANSİYON SİSTEMİ Ön tekerlek süspansiyon sistemi

12.1 SÜSPANSİYON SİSTEMİ Arka tekerlek süspansiyon sistemi

12.2 SÜSPANSİYON YAYLARI Eğilme yayları: Bunlar, kat halinde tertip edilmiş yaprak yaylar, yani eğilmeye eşit mukavemet gösterecek şekilde tertiplenmiş farklı uzunluktaki yapraklar halindedir. Burulma yayları: Helisel yaylar veya burulma çubukları halinde kullanılır.

12.2.1 Yaprak Yaylar Yaprak yaylar iki A ve B desteklerine oturan ve ortasında F yükü ile yüklenmiş bir ters kirişe benzetilebilir. Yaprak yaylar

12.2.2 Helisel (Helezon) Yaylar Şekilde bir helisel (helezon) yay görülmektedir.

ÖRNEK PROBLEM Bir taşıtın aşağıdaki karakteristiklere sahip helisel yaylarının esneklik, serbest durumdaki boy, sehim ve burulma gerilmesi değerlerini belirleyiniz. Sarım dış çapı = 134 mm, tel çapı = 13 mm, 9 sarım, F =2900 N’luk yük altındaki yükseklik 265 mm, dingildeki maksimum yük = 7350 N, G = 80000 N/mm2’dir.

12.3 BURULMA ÇUBUKLARI Burulma çubukları, adından da anlaşılacağı gibi burulmaya çalışan çubuk yaylardır.

ÖRNEK PROBLEM 3000 N yükü taşıyan ve % 4 esneklik veren bir burulma çubuğunun boyutlarını hesaplayınız. Kabul edilen gerilme = 450 N/mm2, levye kolunun uzunluğu r = 400 mm’dir.

12.4 BİR SÜSPANSİYONUN ÖZELLİKLERİ Süspansiyonun kalitesine etki eden faktörler şunlardır: a) Hassasiyet: Yaprak yaylar, yaprakların birbiri üzerinde kaymasından doğan bir sürtünme kuvveti üretir. 0,05 ... 0,1 F düzeyindeki bu kuvvet, yay titreşimini çabuk söndürmek için istenmekle beraber, hassasiyeti azaltması nedeniyle sakıncalıdır.

12.4 BİR SÜSPANSİYONUN ÖZELLİKLERİ b) Esneklik: Mümkün olduğu kadar fazla esneklik kullanılması yararlıdır. Şasiye iletilen etki esneklik arttıkça azalır. Teorik olarak esneklik sonsuz olduğunda (astatik süspansiyon) bu etki sıfır olur.

12.4 BİR SÜSPANSİYONUN ÖZELLİKLERİ c) Salınım periyodu: Yüklü bir yay ani olarak sıkıştırıldığı veya açıldığı zaman denge konumuna dönmeden önce salınımlar yapar. Periyot, bir tam salınım için geçen süredir.

12.4 BİR SÜSPANSİYONUN ÖZELLİKLERİ d) Asılmış, asılmamış ağırlık oranı: Eğilen bir yay şasiye bir yük nakleder ve bu etkiyle şasi yükselir. Bu olay, bir topun merminin atılması esnasında geri tepme hareketine benzetilebilir.

12.5 SÜSPANSİYON AMORTİSÖRLERİ Şekil değiştirmiş bir yayın birkaç salınımdan sonra denge konumuna döneceği bilinmektedir. Ancak, denge konuma dönmeden önce yeni darbeler söz konusu olursa her iki salınım birleşir ve genlikler tehlikeli değerler alabilir.

12.5 SÜSPANSİYON AMORTİSÖRLERİ Tek ve çift etkili amortisörler

12.6 BAĞIMSIZ TEKERLEKLER Ön dingilde rijit dingil kaldırılır ve her bir tekerlek, Şekil 12.10’da görüldüğü gibi, çubuklar, yay ve amortisör aracılığıyla şasiye veya taşıtın rijit bir yerine bağlanır. Bu sistemlerde, deformasyonlar esnasında tekerleklerden birinin düşey hareketi diğerine etki etmez.

Bağımsız tekerlekler

Problem Aşağıdaki karakteristiklere sahip bir otomobil helisel yayının esneklik, serbest durumdaki boy, sehim ve burulma gerilmesi değerlerini belirleyiniz. Dış çap = 130 mm, tel çapı = 10 mm, sarım sayısı = 10, 2000 N luk yük altındaki yükseklik 270 mm, dingildeki maksimum yük = 3500 N, G = 81000 N/mm2