GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAMLAMALAR.
Advertisements

İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
TAMLAMALAR.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
TAMLAMALAR.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
TAMLAMALAR Bir ismin başka bir isimle ya da sıfatla oluşturduğu söz öbeğine tamlama denir. Tamlamalar iki grupta incelenir. A. Sıfat Tamlamaları B. İsim.
KONULAR İSİM TAMLAMALARI EDAT GRUBU SIFAT TAMLAMALARI BAĞLAMA GRUBU
TAMLAMALAR.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
TAMLAMALAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
TÜRKÇE DERSİ TAMLAMALAR.
İSİM TAMLAMALARI Bir ya da birden çok adın bir araya gelerek oluşturduğu söz öbeklerine isim tamlamaları denir. İsim tamlamalarında tamlayan ve tamlanan.
Tamlamalar sorular.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
İSİM TAMLAMALARI.
AD TAMLAMALARI “Şu dağların eteği, Bu kovanın peteği,
İSİM TAMLAMALARI              İki veya daha fazla ismin, yeni bir anlam meydana getirecek şekilde birlikte kullanılmasıyla oluşan söz gruplarına isim tamlaması.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
KELİME TÜRLERİ İSİMLER Canlı cansız varlıkları, kavramları, duygu ve düşünceleri karşılayan sözcüklere isim denir. İsimler özellikleri bakımından üç.
SIFAT TAMLAMALARI İSİM TAMLAMALARI
İSİM (AD) İSİM ÇEŞİTLERİ İSİM TAMLAMALARI
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
1 D ERSİMİZ T ÜRKÇE. 2 İSİM TAMLAMALARI Aralarında anlamca ilgi bulunan iki ya da daha çok ismin belirli kurallar çerçevesinde bir araya gelmesiyle oluşan.
TAMLAMALAR.
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
İSİMLER Canlı cansız tüm varlık ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir. Gül Çocuk İstanbul Masa Ev Ağaç İnsan.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
YA Ş ADI Ğ IMIZ YÖREN İ N DO Ğ A İ LE İ LG İ L İ KÜLTÜREL ÖZELL İ KLER İ ADI,SOYADI:MEL İ N K İ RM İ T SINIF,NO:7/B 128 Ö Ğ RETMEN: EL İ F AKIN.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
İSİM GRUBU.
SES OLAYLARI.
Tarafından yayınlanmaktadır
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
Sıfat Ve İsim Tamlamaları
TAMLAMALAR.
YAZAR: HARUN EMRE CERİTLİOĞLU
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
İşaret isimleri Türkçe’mizde (bu, şu, o) dur.
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Isı Yalıtımı.
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
KELİME GRUPLARI Kelimelerin, bir varlığı, kavramı, niteliği, durumu, hareketi karşılamak üzere, belirli kurallar içinde yan yana gelerek oluşturdukları.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Sunum transkripti:

GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE

SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam

İSİM TAMLAMALARI (AD TAKIMI) kapı-n-ın kol-u tamlayan eki tamlanan eki tamlayantamlanan İki adın çeşitli şekillerde birbirini tamamlayarak oluşturduğu söz gruplarına ad takımı denir. kapının açılması Bu örnekte olduğu gibi “açılma” sözcüğü ad olmadığından bu söz grubuna ad takımı denemez.

BELİRTİLİ İSİM TAMLAMASI Tamlayanın ve tamlananın ek aldığı tamlamalardır. bahçenin kapısı evin önü devenin nalı onun kalemi bizim evimiz güneşin rengi akşamın güzelliği eylülün hüznü

BELİRTİSİZ İSİM TAMLAMASI Sadece tamlananın ek aldığı tamlamalardır. bahçe kapısı erguvan rengi gelin arabası Türkçe dersi deniz kenarı bahar rüzgârı akşam güneşi Boğaz gezisi

TAKISIZ İSİM TAMLAMASI Tamlayan ve tamlananın ek almadığı tamlamalardır. gümüş tepsi tahta masa taş duvar altın bilezik taş kalp örümcek adam elma yanak ipek saç Tamlananın hammaddesini bildirir. Tamlananın neye benzediğini bildirir.

ZİNCİRLEME İSİM TAMLAMASI En az üç isimden oluşan tamlamalardır. bahçe kapısının kilidi dağ çiçeklerinin güzelliği şairin çocukluk anıları okulun mezuniyet töreni Ayşe’nin altın bileziği edebiyat dünyasının sorunları otobüs durağının yanı güz şiirlerinin kaynağı

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlayanla tamlanan yer değiştirebilir. Yayılıyor kokusu etrafa toprağın. Aklımdadır sözleri hâlâ sevgilinin. Suları çok soğuktur köyümüzün. Tamlayanla tamlananın başına değişik türde sözcükler gelebilir. ağacın uzun dalları / mavi ceketin mor düğmesi sınıfın en çalışkanı / onun da kardeşi gözlerimin ta içine / soğuk günlerin ardından

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlayan düşebilir. Kardeşi yarın geliyor.(onun) Arabamı tamire verdim.(benim) Evimiz buraya çok uzak.(bizim) Bir tamlayan birden fazla tamlanana bağlanabilir. Bu bahçenin gülü, bülbülü, sümbülü vardı. Bir tamlanan birden fazla tamlayana bağlanabilir. Şiirlerinde kardelenin ve erguvanın hikayesini anlatıyor.

TAMLAMALARDA ÖZELLİKLER Tamlamalar bir ismi niteleyebilir. su yeşili kazak deniz mavisi gözler kül rengi bulutlar Sıfatlar bazen isim tamlamasını belirtir ve niteler. ılık bahar havası beş fizik sorusu kırmızı çocuk hırkası