Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
VÜCUT SIVILARINDA HÜCRE SAYIMI
Biyoteknolojide Kullanılan Yöntemler
ÇÖZELTİLER.
KÜLTÜR ALMA ve KOLONİ SAYMA YÖNTEMLERİ
MİKROBİYOLOJİ UYGULAMA
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
HEMATOLOJİDE SEROLOJİK TESTLER, KAN GRUPLARI VE TAYİNİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Gıda Mühendisliği Bölümü
gıda sanayinde kullanılan asitler
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
Gıda Mühendisliği Bölümü
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Gıda Mühendisliği Bölümü
KARIŞIMLAR.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
Bakteri Tanımlama Prosedürü
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Gıda Mühendisliği Bölümü
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
Gıda Mühendisliği Bölümü
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Whitewater Şelaleleri Su Kalitesi St. Louis'deki Mississippi Nehri Kuzey Carolina'daki Whitewater Şelaleleri.
Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 05; Beklenmedik Sonuçlar.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
ÖRNEKLEME PLANLARI VE ÖRNEKLERİN ALINMASI
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 07; Patojen Analizi.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
Araştırma Özetinin Konu Başlığı
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
SPERMANIN SAKLANMASI KISA SÜRELİ SAKLAMA (COOLED STORAGE)
Konsantre yoğurt, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt
Gen Klonlama Basamakları
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
MALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
Bakteri- Virus- Mantar
MİKROORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN.
Mikrobiyoloji Kültür Sayımı
SPERMANIN KISA SÜRELİ SAKLANMASI
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
Sunum transkripti:

Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim

Homojenizasyon (01) Sıvı gıdalar doğrudan analiz edilebilir. Çoğu defa basit olarak elle karıştırmak dahi yeterli olabilir. Yoğurt dâhil tüm katı gıdalar homojenize edildikten (sıvılaştırıldıktan) sonra analiz edilebilirler. Şeker ve tuz gibi suda kolaylıkla eriyen gıdalar elle karıştırılarak homojenize edilebilir. Yoğurt için manyetik karıştırıcı kullanılabilir. Blender ve stomacher sert gıdalar için uygundur. Sert peynirler, kuru et ürünleri önce rendelenir.

Homojenizasyon (02) Homojenizasyonda %0,85 NaCl (serum fizyolojik; FTS), %0,1 Pepton, Maximum Recovery Diluent (MRD; %0,85 NaCl + %0,1 pepton) kullanılabilir. Süt ürünleri için ¼ Ringer çözeltisi önerilir. Mayonez gibi yağlı gıdalarda mikroorganizmaya zarar vermeyecek homojenizasyon çözeltileri kullanılır; Triton X100 ya da%0,1 Tween 80. Homojenizasyon, çok genel olarak 10 g (ya da 25 g) numune + 90 mL (ya da 225 mL) homojenizasyon sıvısı şeklinde yapılır. Bu; 1:9 seyreltmedir. Özel durumlarda 1:4 ya da 1:1 de olabilir.

Seyreltme 01 Petri kutusundaki sayı ne kadar yüksek ise elde edilen değere o kadar güvenilir ancak sayım zordur. Sayı ne kadar düşük ise o denli güvenilmezdir ancak sayım kolay yapılır. Numunedeki mikroorganizma sayısı çok ise sayım yapmak mümkün değildir. Standart çaplı (90 mm) bir Petri kutusunda (kimi standartlara göre ) arasında koloni sayısı idealdir. FDA, VRB Agar’da koliform sayımında koloni sayısını benimser. Maya-küf sayımlarında arasındaki koloni sayısı önerilir.

Seyreltme 02

Ekim Yönteminin Seçilmesi 01 Numunede beklenen sayıya göre ekim yöntemi seçilir. Buna göre sırası ile; yayma kültürel sayım/ dökme kültürel sayım/ EMS/ membran filtrasyon yöntemi seçilir. Temel sayım yöntemi yayma kültürel sayımdır. Petri kutusuna agarlı besiyeri önceden dökülür, besiyeri katılaştıktan (jelleştikten) ve kuruduktan sonra 0,1 mL örnek aktarılır ve yayılır. Orijinal sıvı örnekte 1000 KOB/ mL ya da katı örnekte KOB/ mL olan örnekler için uygundur.

Ekim Yönteminin Seçilmesi 02 Petri kutusuna 1 mL örnek aktarılır, üzerine o C’ta tutulan besiyeri dökülür, karıştırılır. Besiyeri sıcaklığı kritiktir. Yüksek olursa hedef mikroorganizmaya zarar verir, düşük olursa dökme sırasında besiyeri jelleşir. Orijinal sıvı örnekte 100 KOB/ mL ya da katı örnekte KOB/ mL olan örnekler için uygundur. Psikrofiller için genel olarak önerilmez. 3 Petri kutusuna 1 mL yayma ya da 14 cm çaplı Petri kutusu alternatifi vardır.

En Muhtemel Sayı (EMS) EMS yöntemi, tüp seyreltme yöntemi ile yarı kantitatif sayımın modifiye edilmiş şeklidir.

EMS 02 Pozitif TüplerSayı ve Kategori %95 limit%99 limit 1 mL0,1 mL 0,01 mL EMSKate gori AltÜstAltÜst 3209,3011,8036,01,2043

EMS 03 -Seyreltme kavramı farklıdır, -Farklı EMS tabloları vardır. -Düşük kategorili sonuçların kullanılmasından kaçınılmalıdır.