DUYGU GELİŞİMİ Prof Dr Süheyla ÜNAL. Duygu Fizyolojik uyarılma Fizyolojik uyarılma Bilinçli yaşantı Bilinçli yaşantı Davranışsal ifade Davranışsal ifade.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KURUM ve AİLENİN ÖNEMİ
Advertisements

ÖFKEYLE BAŞ ETME.
KÖTÜ HABERİ VERME “Giving a bad news”
Şİddet Muhammet GÜLER.
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
OTİZM (AUTISM).
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
Öfke Yönetimi.
STRESLİ ÇALIŞMA ORTAMI
Öğrenme ilkeleri Prof Dr Süheyla Ünal.
1. DUYGUSAL GELİŞİM 1.1. Tanımı ve Önemi
DUYGU KUMBARAMDA DOSTLUK BİRİKİYOR!
OTİZM.
Aile eğitimi.
SOSYODUYGUSAL GELİŞİM
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
ÇAPA ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM. BÖLÜM 5 BEBELİKTE BİLİŞSEL GELİŞİM.
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ Hazırlayan: Psk. Sezgi Gümüş
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
HOŞGELDİNİZ.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
ENGELLİLER AİLE VE ÇEVRE
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
İLETİŞİM ENGELLERİ VE ETKİLİ İLETİŞİM
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
Öğretim İlke ve Yöntemleri
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
BEBEKLİK ve YÜRÜME ÇAĞINDA DUYGUSAL ve SOSYAL GELİŞİM
Ψ ÖĞRENME.
BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
Öfke Kontrolü ve Stresle Başa Çıkma Semineri
DİĞER TUTUMLAR.
1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler a) Sıfır-Bir-Bir Buçuk Yaş Bu dönemde bebek varlığını sürdürmek için tamamen başkalarına bağımlıdır.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
1 ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNE - BABALARIN YAŞADIKLARI DUYGULAR.
2. BASAMAK Başkalarını Tanıma ve Empati
ÖFKE İLE BAŞA ÇIKMA. Öfke Bireyin bir tehlikeyle ya da engellenmeyle karşılaştığında yaşadığı çaresizliğin, güçsüzlüğün, yetersizliğin yarattığı kaygıdan.
ZOR HASTAYLA İLETİŞİM Prof Dr Süheyla Ünal.
Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM
ÖZEL EĞİTİMDE AİLE EĞİTİMİ VE REHBERLİĞİ
DUYGUSAL GELİŞİM.
ERGENLİK DÖNEMİ(12-18 YAŞ)
Engelli çocuğun kardeşlerinin tepkileri
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP AİLELERİN TEPKİLERİ
DUYGU, BELLEK, DÜŞÜNCE Prof Dr Süheyla Ünal.
Bağlanma TARZLARI.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Ergenlik Döneminde Aile Etkisi
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
ŞİDDET.
PSİKOTERAPİLER Prof Dr Süheyla Ünal.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 4
Bebeklik ve Yürüme Çağında Duygusal ve Sosyal Gelişim
Spor hareketleri dönemi
EMPATİK İLETİŞİM.
DUYGULARIM BEDENİMİ ETKİLER Mİ ?.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
Sunum transkripti:

DUYGU GELİŞİMİ Prof Dr Süheyla ÜNAL

Duygu Fizyolojik uyarılma Fizyolojik uyarılma Bilinçli yaşantı Bilinçli yaşantı Davranışsal ifade Davranışsal ifade

Değerlendirme Olay Duygusal tepki Fizyolojik aktivasyon Davranış Öznel yaşantı

Ekman’a göre 6 temel duygu Sürpriz Sürpriz Mutluluk Mutluluk Öfke Öfke Korku Korku Tiksinti Tiksinti Üzüntü Üzüntü

Mutluluk Amacın başarılması, davranışın sürdürülmesi Amacın başarılması, davranışın sürdürülmesi Yeterlilik duygusu Yeterlilik duygusu Başkalarını yüreklendirme sinyali Başkalarını yüreklendirme sinyali Bağlanma Bağlanma

Öfke, kızgınlık Kendini savunmayı, engellerin üstesinden gelmeyi sağlar. Kendini savunmayı, engellerin üstesinden gelmeyi sağlar. Uyaranın tehdit potansiyelini belirler. Uyaranın tehdit potansiyelini belirler. Diğerleri ile mesafeyi ayarlamayı sağlar. Diğerleri ile mesafeyi ayarlamayı sağlar.

Üzüntü Kişiyi yavaşlatır  uyum Kişiyi yavaşlatır  uyum Yardım çağrısı Yardım çağrısı

Duygu gelişimi takvimi DUYGU YAŞ DUYGU YAŞ İlgi, sıkıntı, hazDoğumda İlgi, sıkıntı, hazDoğumda Neşe, üzüntü, tiksinti 1-2. ay Neşe, üzüntü, tiksinti 1-2. ay Öfke 2-3. ay Öfke 2-3. ay Sürpriz3-4. ay Sürpriz3-4. ay Utanma4-5. ay Utanma4-5. ay Korku 6-8. ay Korku 6-8. ay Empati 2. yıl Empati 2. yıl Kıskançlık2. yıl Kıskançlık2. yıl Utanç 2. yıl Utanç 2. yıl

2. yıl aylar aylar Kuralları ve uyarıları anlamaya başlama Kuralları ve uyarıları anlamaya başlama Övüldüğünde gülümseme, azarlandığında ağlama, öfkelendiğinde fırlatma Övüldüğünde gülümseme, azarlandığında ağlama, öfkelendiğinde fırlatma aylar aylar Başkalarının duygularını anlamada artış Başkalarının duygularını anlamada artış Ebeveynlerinin sarılmasına, öpmesine, gülümsemesine duygusal tepki gösterme Ebeveynlerinin sarılmasına, öpmesine, gülümsemesine duygusal tepki gösterme

2-4 yıl ay ay Günlük işlerden hoşlanma, anneye yardım etmek isteme Günlük işlerden hoşlanma, anneye yardım etmek isteme Yalnız oynamaktan hoşlansa da izleyici olmasını tercih etme Yalnız oynamaktan hoşlansa da izleyici olmasını tercih etme Otoriteyi anlama fakat sık sık hayır diyerek test etme Otoriteyi anlama fakat sık sık hayır diyerek test etme aylar aylar Diğer çocuklarla sosyalleşmede artış Diğer çocuklarla sosyalleşmede artış Sempati, ebeveyni üzgün gördüğünde rahatlatmaya çalışma Sempati, ebeveyni üzgün gördüğünde rahatlatmaya çalışma

Duygu gelişimi İlgiye katılım İlgiye katılım Taklit Taklit Koşullanma Koşullanma Alışma Alışma

İlgiye katılım

Duygu gelişimi Annenin ve bebeğin davranışları arasında karşılıklılık ve senkronizasyon vardır. Annenin ve bebeğin davranışları arasında karşılıklılık ve senkronizasyon vardır. Annenin davranışları çocuğun çabalarını destekler, daha becerikli olmasını sağlar. Annenin davranışları çocuğun çabalarını destekler, daha becerikli olmasını sağlar.

Taklit (Meltzoff and Moore 1977: 78)

Taklit gelişimi (Piaget) 1. aşama: Yenidoğanda- bir başka çocuk ağlayınca ağlama 1. aşama: Yenidoğanda- bir başka çocuk ağlayınca ağlama 2. aşama: (1-4 aylar) Yalancı taklit. Bebeğin davranışını taklit eden biri, bebeğin o davranışı sürdürmesine neden olur. 2. aşama: (1-4 aylar) Yalancı taklit. Bebeğin davranışını taklit eden biri, bebeğin o davranışı sürdürmesine neden olur.

Taklit gelişimi 3. aşama: (4-8 aylar) Bakma ve davranış arasında koordinasyon başlar. Bebek aynı anda hem kendi davranışını, hem de karşısındakinin davranışını görür. 3. aşama: (4-8 aylar) Bakma ve davranış arasında koordinasyon başlar. Bebek aynı anda hem kendi davranışını, hem de karşısındakinin davranışını görür. 4. aşama: (8-12 aylar) Başkalarının davranışları ile kendi davranışlarını karşılaştırmaya başlar. Tanıdık davranışları tekrarlar. 4. aşama: (8-12 aylar) Başkalarının davranışları ile kendi davranışlarını karşılaştırmaya başlar. Tanıdık davranışları tekrarlar.

Taklit gelişimi 5. aşama: Kendisine yeni gelen davranışları o anda taklit eder. 5. aşama: Kendisine yeni gelen davranışları o anda taklit eder. 6. aşama: Daha önce öğrendiği davranışı taklit eder. Çocuğun zihinsel temsilcilerinin geliştiğini gösterir. 6. aşama: Daha önce öğrendiği davranışı taklit eder. Çocuğun zihinsel temsilcilerinin geliştiğini gösterir.

Klasik koşullanma

Edimsel koşullanma

Alışma Alışma

Kendilik gelişimi Kendilik gelişimi 24. ayda gerçekleşir. 24. ayda gerçekleşir. Gurur, suçluluk, utanç duygularının gelişimini sağlar. Gurur, suçluluk, utanç duygularının gelişimini sağlar.