11 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SONUNDA EĞİTİMİN DURUMU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
I.MEŞRUTİYET VE MUTLAKİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Advertisements

ÇOCUK HAKLARI.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
KADEMELİ KESİNTİLİ EĞİTİM KADEMELİ KESİNTİLİ EĞİTİM NE GETİRİYOR?
ATATÜRK İLKELERİ.
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
EMET ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
KARS İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1. İLİNTARİHİ 2 …..Binada ………..m 2 alanda …….Kat…….Oda İLİN COĞRAFİ DURUMU 3.
2014 YILI KUTLU DOĞUM HAFTASI KAPSAMINDA -SAKARYA İL MÜFTÜLÜĞÜ VE – SAKARYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE ORTAOKUL, İMAM HATİP ORTAOKULU, LİSE.
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
Mart 2012 tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri İle Her Türdeki.
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI TİCARET VE SANAYİ ODASI EĞİTİM VAKFI İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
M. EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Değeri Olmayan İnsan Yoktur; Kötü Değerlerle Donanmış İnsan Olabilir…
İLKÖĞRETİM TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI TAŞINILAN OKUL /YERLEŞİM BİRİMİ SAYISI ÖĞRENCİ SAYISI TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI.
AKYURT ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI BAHRİYE İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
DARICA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ALTIEYLÜL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Misyon :Akkuş İlçesinde Eğitim- Öğretim hizmetinden yararlananlara nitelikli, kaliteli eğitim hizmeti sunmak. -Akkuş İlçesindeki tüm okulları tam donanımlı.
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI CANDAN MERZECİ ORTA OKULU MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI
İLKÖĞRETİM TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI TAŞINILAN OKUL /YERLEŞİM BİRİMİ SAYISI ÖĞRENCİ SAYISI TAŞINILAN MERKEZ OKUL SAYISI.
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ÇAKIR ORTAOKULU Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
BÜTÜNLEŞTİRME EĞİTİCİ EĞİTMENİ İHSAN KESİK
EĞİTİMİN DURUMU Eğitim Öğretim Yılı Başında EĞİTİMİN DURUMU EĞİTİM SEN ŞANLIURFA ŞUBESİ.
BİTLİS REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ/Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü, Adres: Taş.
Eğitimin ve Toplum.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
Destek Eğitim Odaları.
MÜFTÜLÜK HİZMETLERİ SUNUMU
MEZ İ TL İ KIZ ANADOLU İ MAM HAT İ P L İ SES İ Adres Yeni Mah. Bahar Cad. No 6 Mezitli / MERSİN Telefon Web
1 EĞİTİMİN DİNSELLEŞTİRİLMESİ VE LAİK EĞİTİM MÜCADELESİ.
Eşitlik İlkesini Uygula
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
İMAM HATİP LİSELERİ VE ORTAOKULLARI
İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
MILLETIN GÖZ BEBEĞI TÜRKIYE’NIN AYDıNLıK GELECEĞI YUNUS EMRE İMAM HATİP ORTAOKULU.
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI MÜRÜVVET FAİK UĞUZ İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMA KILAVUZU
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
Rıza Ertuğrul Eryılmaz Anadolu Lisesi Tanıtım Semineri
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ YASAL TEMELLERİ VE SORUNLARI
Karşılaştırmalı Eğitim
Cemal Artüz İmam Hatip Ortaokulu
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
BURHANİYE HMFK ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
2018/’19 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞINDA EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
Sendikaların Faaliyetleri
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
Sunum transkripti:

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SONUNDA EĞİTİMİN DURUMU

2 Eğitimin Genel Durumu  Siyasi iktidar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, eğitim sistemini kendi siyasal- ideolojik hedeflerine uygun olarak biçimlendirmeye devam etmektedir…  Eğitim sisteminin yıllardır çözüm bekleyen en temel sorunları, eğitim-öğretim yılında azalmak bir yana daha da artmış, eğitimde yaşanan çelişki ve eşitsizlikler giderek derinleşmiştir.  Eğitimde yaşanan ticarileştirme ve eğitimde dini muhafazakarlaştırma politika ve uygulamaları hız kesmeden sürmüştür…  eğitim öğretim yılında siyasi iktidarın eğitime ve topluma yönelik dayatmacı ve baskıcı uygulamaları artmıştır…  Kamu okulları her açıdan kendi kaderi ile baş başa bırakılırken özel okullar kamu kaynakları ile teşvik edilmiş, imam hatip okullarına yönelik ayrımcı uygulamalar artmıştır…  Türkiye’nin dört bir yanında dini eğitim fiilen okul öncesi eğitime, hatta kreşlere kadar indirilmiştir…  Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde “siyasal ve sendikal referans” belirleyici olmuş, hükümete yakın sendika üyeleri eğitim yöneticisi olarak atanmıştır.  Öğretmen ve derslik açıkları, atama bekleyen öğretmenler, laik-demokratik eğitim anlayışıyla çelişen uygulamalar, kalabalık sınıflar, taşımalı eğitim, okulların altyapı eksiklikleri ve okullara ödenek yetersizliği gibi acil çözüm bekleyen çok sayıda sorun bulunmaktadır...

3

4

5

6

Eğitim KademesiOkul SayısıÖğrenci Sayısı Okulöncesi İlkokul Ortaokul Lise Toplam /’13 Eğitim Öğretim Yılı Özel Okul-Öğrenci Sayıları 2015/’16 Eğitim Öğretim Yılı Özel Okul-Öğrenci Sayıları Eğitim KademesiOkul Sayısı Öğrenci Sayısı Okulöncesi İlkokul Ortaokul Lise Toplam Sonrasında Özel Okul Sayısındaki Artış ve Oranları Eğitim Kademesi Okul Sayısındaki Artış ve Oranı Öğrenci Sayısındaki Artış ve Oranı Okulöncesi1 017 (%28) (%54) İlkokul397 (%40) (%39) Ortaokul651 (%72) (%69) Lise1 890 (%183) (%201) Toplam3 955 (%60) (%92) ÖZEL OKULLAR ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR Türkiye’de özel okul sayısı ile birlikte yüzde 60, öğrenci sayısı yüzde 92 attı. Oransal artışın en çok olduğu dönem ise eğitim öğretim yılı oldu.

8  Müfredat değişiklikleri tartışmaları ile öğretim programlarında dinsel referansların kullanılması, ders kitapları ve yardımcı kitaplara dini ifadeler…  Ders yükünü azaltma bahanesiyle felsefe, bilim, sanat derslerinin sayısının azaltılması, buna karşın seçmeli din dersleri dayatmasının artması…  MEB-Diyanet işbirliği ile okul öncesinde, kreşlerde, fiilen dini eğitim verilmeye başlanması…  Zorunlu din dersinin yanı sıra, öğrencilere «zorunlu seçmeli» din dersleri seçtirmek için kampanyalar yapıldı, camilerde hutbe okutuldu…  Okullara “mescit” zorunluluğu getirilirken, laboratuvar ve sınıflar mescide dönüştürüldü.  İmam hatiplerde kız çocuklarının başını örtmesi için «ikna odaları» oluşturuldu ve imam hatiplerde karma eğitim ayrı sınıf uygulaması ile fiilen kaldırıldı…  İmam hatiplere ayrıcalık yapılırken, normal okullar içinde imam hatip sınıflarının açılması için çalışmalar arttırıldı.  MEB-Diyanet-Dini vakıf ve derneklerle imzalanan protokoller, birlikte uygulanan projeler…  Okulöncesi ve ilkokul öğrenciler dini kıyafetler giydirilerek camilere götürüldü, toplu namazlar kıldırıldı…  Okullarda farklı inanç ve mezheplere yönelik baskı ve ayrımcı uygulamalar arttı…  ‘Kutlu Doğum Haftası’ ve okullarda dini içerikli seminer ve yarışmalar düzenlendi…  Karma eğitimin hedef haline getirilirken, sınıflar cinsiyete göre bölünmeye başlandı…  Dini vakıflar aracılığıyla okullarda «değerler eğitimi» adı altında «dini değerler eğitimi» ve dini içerikli seminerler yaygınlaştı… EĞİTİMDE YAŞANAN BAŞLICA DİNSELLEŞTİRME UYGULAMALARI

9 Öncelikli Hedef: Okulöncesi Eğitim

4+4+4 ile birlikte İmam Hatip Ortaokulu sayısı yüzde 78, öğrenci sayısı ise yüzde 455 arttı.

Eğitim YılıÖğrenci SayısıOkul Sayısı İmam Hatip Liseleri (İHL) Okul ve Öğrenci Sayıları

12 EĞİTİM SİSTEMİ, DİYANETE VE DİNİ VAKIFLARA TESLİM EDİLDİ  MEB, yıllardır başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, tamamına yakını iktidar ile arasında siyasal-ideolojik bağlar olan dini kurum ve vakıflarla çeşitli protokoller imzalıyor…  MEB ile Diyanet arasında imzalanan bir protokol ile 4-6 yaş arası çocuklar için 463 ilçede 55 bin çocuğun dini eğitim gördüğü Kur’an Kursu açıldı. Böylece okul öncesi eğitime alternatif olarak “sıbyan mektebi” uygulamasına fiilen geçildi…  Ülkenin dört bir yanında çeşitli dini vakıf ve cemaatler tarafından «dini eğitim» amacıyla açılan ve büyük bölümü “kaçak” kreş benzeri kurumların sayısı belirgin bir şekilde arttı…  Başta bedelsiz arsa, bina tahsisleri ve yüklü bağışlarla gündeme gelen TÜRGEV ve yasa dışı olarak açtığı evlerde yaşanan çocuk istismarına zemin hazırlayan Ensar Vakfı olmak üzere, Hizmet Vakfı, Hayrat Vakfı, İHH, Furkan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Birlik Vakfı vb gibi dini vakıfların devlet okullarında “değerler eğitimi” başta olmak üzere çeşitli konularda ders ve seminerler vermeleri, bağış toplamaları, dini içerikli yayınlarını okullarda dağıtmaları sağlandı…  Devletin bilinçli bir şekilde boşalttığı eğitim alanı, adım adım dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar, yurtlar, kurslarla doldurulurken, doğrudan iktidar desteği ile büyüyen dini vakıf sistemi sistem tıpkı bir örümcek ağı gibi bütün eğitim sistemini kuşattı.  Çocuklarını okutmak isteyen yoksul aileler, kaçınılmaz olarak bu eğitim kurumlarına yönelirken, yoksul emekçi çocuklarından iktidarın “dindar nesil” projesinin en temel hedefi haline geldi…

13 Eğitimde MEB - Diyanet - Dini Vakıf ve Derneklerle İşbirliği

14 ÇATIŞMA BÖLGESİNDE YAŞAM VE EĞİTİM HAKKI İHLALLERİ ARTTI  eğitim öğretim yılını önceki yıllardan farklı kılan en önemli özellik, bölge illerinde aylarca süren çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle eğitim öğretimin bazı il ve ilçelerde tamamen durmuştur.  Yaşanan sokağa çıkma yasakları ve fiili sıkıyönetim uygulamaları nedeniyle on binlerce öğrencinin eğitim-öğretim hakkı gasp edilmiş, öğretmenlerin MEB tarafından kısa mesaj gönderilerek “hizmet içi eğitime” alınmasıyla eğitim faaliyetleri engellenmiştir.  Çocukların yaşam ve eğitim hakkına yönelik saldırılar, eğitim öğretim yılının çok sayıda öğrenci ve öğretmen tarafından kayıp bir yıl olmasına neden olmuştur.  Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporlarına göre, 16 Ağustos Nisan 2016 arasında 1 şehir merkezi ve 7 şehrin 22 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde en az 65 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.  Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği il ve ilçelerde, eğitim öğretim yılının başından itibaren eğitim hizmeti fiilen durmuştur.  Şırnak merkezde 40 bin, Cizre’de 41 bin, Nusaybin’de 32 bin, Derik’te 7 bin, Dargeçit’te 17 bin, Silopi’de 39 bin, İdil’de 24 bin, Sur’da 30 bin, Silvan’da 28 bin ve Yüksekova’da 33 bin olmak üzere, toplamda yaklaşık 300 bin öğrencinin eğitime erişim hakkı doğrudan ortadan kalkmıştır.  Eğitim-öğretime öngörülemez ve süresiz şekilde ara verilmesi; Başta anayasa olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklere temelden aykırıdır ve ilgili mevzuat hükümlerinin açıkça ihlali anlamına gelmektedir.

15

16 NASIL BİR EĞİTİM İSTİYORUZ?  Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimi ticarileştirme ve dinselleştirme adımlarına derhal son verilmelidir…  Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine; sınıf mevcutlarından eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine, demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir…  Eğitim bütün insanlar için cinsiyeti, etnik kimliği, dili, inancı ne olursa olsun temel bir insan hakkı olarak görülmeli, herkes eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmalıdır…  Eğitim sistemi ırkçı, etnik ayrımcı, dışlayıcı, cins ayrımcı, farklı kültürleri yok sayan, piyasa değerlerini yücelten tüm öğelerden arındırılmalıdır…  Eğitim süreci egemen ideolojinin değil, özgür düşüncenin önünü açacak, çocukların zihinsel gelişimlerine yardımcı olacak biçimde yeniden düzenlenmelidir…  Eğitimde ve toplumsal yaşamda her türlü inanç istismarına son verilmeli, devlet bütün inançlar karşısında eşit ve tarafsız olmalıdır…  Eğitimin Türk-İslam sentezci ve piyasacı temelde şekillenmiş, sormayan, sorgulamayan, bencil bireyler yetiştiren yapısı tamamen değiştirilmeli, eleştiren, sorgulayan ve kendi geleceğine sahip çıkacak sağlıklı nesiller yetiştirmek hedeflenmelidir…