TİLAPİA (Oreochromis niloticus, Linneus 1758)’LARDA Edwardsiella tarda TÜRÜNÜN TÜRKİYE’DEN İLK BİLDİRİMİ Miray ETYEMEZ 1 Suna KIZILYILDIRIM 2 İbrahim DEMİRKALE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESİYERLERİ.
Advertisements

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
KRAVAT: ‘HASTANE ENFEKSİYONLARININ TAŞINMASINDA RİSK OLUŞTURUR MU?’
Beyin Ölümünde Hukuk ve Etik Vaka Tartışmaları
Süreç Kontrolü: Kalite Kontrole Giriş
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek alınmamıştır.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
NEKROTİK ENTERİTİS.
Kabakgiller, dünya üzerindeyetiştiriciliği yapılan Cucurbitaceae familyasına ait 118 adet cins ve toplam 825 adet türden oluşmaktadır (Bisognin, 2002).
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
Shigella.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
KÜLTÜR VE DUYARLILIK TESTLERİNİN KULLANIMI VE YORUMU
TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
Arıcılığın Yeri ve Önemi
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
BASINÇ YARASI PREVALANSI
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
EĞITIM VE KÜLTÜR. Bireylerin toplum için hazırlanmasında şüphesiz kültür aktarımının önemli bir yeri bulunmaktadır.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
TEMPLATE DESIGN © Karıncaların Ağır metal Kirliğinin Gösterilmesinde Kullanılması Utku Güner, Yılmaz Çamltepe, Kadri Kıran,
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
BALIK HASTALIKLARI 14. Hafta.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Arş. Gör. Dr. Abdullah Kaan KURT 14/3/2017
BalıK BİYOLOJİSİ 3. Hafta.
KAFESTE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ÇEVREYE ETKİSİ
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
II. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
SAMSUN İLİNDE BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ
At Yetiştiriciliği.
Ekstraselüler DNA’nın (eDNA) Biyofilm Yapısındaki Rolü
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Bakteri- Virus- Mantar
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Dondurarak Kurutulmuş Alabalık (Oncorhynchus mykiss) Kıymasının Besin Kompozisyonu ile Bazı Vitamin ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması  Bengünur ÇORAPCI1,
DANIŞMAN : DOÇ.DR.GÜRLER AKPINAR
PRATİK DERS NOTU. Enterobacteriaceae familyası esas olarak insan ve hayvanların kolonunda bulunan gram negatif basillerin yaptığı geniş bir aile olup.
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
MANTAR ENFEKSİYONLARININ LABORATUVAR TANISI
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
Sunum transkripti:

TİLAPİA (Oreochromis niloticus, Linneus 1758)’LARDA Edwardsiella tarda TÜRÜNÜN TÜRKİYE’DEN İLK BİLDİRİMİ Miray ETYEMEZ 1 Suna KIZILYILDIRIM 2 İbrahim DEMİRKALE 1 Ruhay ALDIK 1 İbrahim CENGİZLER 1  GİRİŞ Tilapia (Oreochromis niloticus, Linneus 1758), günümüzde dünyada yetiştiriciliği yapılan en önemli balık türlerinden biridir. Tilapia’nın 2012 yılı itibariyle dünyadaki üretimi 3.7 milyon metrik ton(MT)’a ulaşarak büyüme oranı önemli derecede artmış, sazan üretiminin hemen ardından ikinci sıraya yerleşmiştir. Benzer şekilde pazar değeri de 2012 yılında milyon USD’a ulaşmıştır (FAO, 2012). Ülkemizde ise 200 ton kapasiteye sahip Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde Tilapia yetiştiriciliğine başlanmıştır. Daha önce yapılan bazı çalışmalarda Tilapia’nın, yetiştiriciliği yapılan diğer türlere kıyasla tüm hastalık etmenlerine daha dirençli olduğu düşünülmekteydi (Popma vd., 1999, Klessius vd.,2008, Amal vd.,2011). Ancak yakın zamanda, Tilapia’nın da birçok hastalık etmenine duyarlı olduğu görülmüştür. Tilapia’da en sık görülen bakteriyel patojenlerin Streptococcus sp., Flavobacterium columnare, Aeromonas hydrophila ve Edwardsiella tarda olduğu bildirilmiştir (Iregui vd., 2004, Klessius vd., 2008). Edwardsiella tarda Gram negatif, fakültatif, anaerobik basil özelliğe sahip yaygın bir patojen bakteridir. Tatlı su ve deniz balıkları dışında kuş, kurbağa, sürüngen ve insanlarda da görülmektedir. (Ling ve ark.,2000). Edwardsiellosis, yüksek su sıcaklığı, düşük su kalitesi ve organik madde içeriği yüksek olan uygun olmayan çevresel koşullar altında oluşmaktadır. Enfekte balıklarda klinik bulgu olarak; su yüzeyine yakın yüzme ve spiral hareketler gibi yüzme davranış bozuklukları, pigmentasyon kaybı, ekzoftalmus, göz opasitesi, karında sıvı toplanması, deri ve yüzgeçlerde peteşiyal hemoraji gibi çeşitli lezyonlar görülmektedir. Ayrıca kaslarda abseler meydana getirmektedir (Meyer ve Bullock, 1973, Egusa, 1976, Miyazaki ve Kaige, 1985). Halen ülkemizde ticari anlamda olmayıp araştırma amaçlı Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tatlı Su Araştırma İstasyonu’nda Tilapia üretilmektedir. Tilapia’larda su yüzeyine yakın yüzme, tepkisizlik, ekzoftalmus ve yüzgeç erimesi görülmesi üzerine yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda etkenin E.tarda olduğu anlaşılmıştır. Çok yoğun yetiştiriciliği yapılmasa da bu bakteri türünün Tilapia’lardaki Türkiye’den ilk bildirimi olması nedeniyle önem taşıdığı düşünülmektedir. Materyal ve Metod Bulgular ve Tartışma 1 Yetiştiricilik Bölümü/Hastalıklar A.B.D., Su Ürünleri Fakültesi, Çukurova Üniversitesi, Adana, Türkiye 2 Tıbbi Mikrobiyoloji A.B.D., Tıp Fakültesi, Çukurova Üniversitesi, Adana, Türkiye Çizelge 1. Tilapia’dan İzole Edilen Edwardsiella tarda İzolatına Ait Fenotipik Özellikler TestReaksiyon Morfoloji Basil Gram Boyama(-) Negatif Hemoliz Beta İndol(+) Pozitif Metil Kırmızı(+) Pozitif Üreaz(-) Negatif Laktoz(-) Negatif Hareketlilik(+) Pozitif Sitokromoksidaz(-) Negatif Beta-galaktosidaz(-) Negatif Mannitol(-) Negatif Voges-Proskauer(-) Negatif TSI(H 2 S)(+) Pozitif Glukoz(+) Pozitif Sitrat(-) Negatif Yapılan çalışmada, su sıcaklığı 21-22°C olan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Tatlı Su Araştırma İstasyonundan ağırlıkları gr arasında değişen, toplam 50 adet Tilapia (Oreochromis niloticus) incelenmiştir. Alınan balık örnekleri Tricaine methanesulphonate (MS222) ile anesteziye tabi tutulmuş ve ventral insizyonu yapıldıktan sonra karın boşluğu steril şartlarda açılmıştır. Otopsileri yapılan balık örneklerinin bağırsak ve böbreklerinden bakteriyolojik inceleme amacıyla alınan örnekler Kanlı TSA (Triptic Soy Agar) besi yerlerine ekim yapılarak 22°C’ de 3-4 gün inkübasyona bırakılmıştır. Tilapia’lardan elde edilen kültürler ile Edwardsiella tarda şüphesi taşıyan koloniler gram boyama, koloni özelliği gibi morfolojik incelemenin yanı sıra hareketlilik, sitokromoksidaz, indol, metil kırmızızı, sitrat, üreaz, Beta-galoktosidaz, hidrojensülfat, glukoz, laktoz, maltoz ve mannitol gibi geleneksel biyokimyasal testler uygulanmıştır. Ayrıca fenotipik olarak tür tespiti için Enteric/Non-fermenter ID KIT (BBL CRYSTAL™ IDENTIFICATION SYSTEMS) ticari kit kullanılmıştır. Saf kültürden hazırlanan preparatlar mikroskop altında incelenerek fotoğraflanmıştır. C B Şekil 1. Edwardsiella tarda’nın Konvensiyonel ve Fenotipik identifikasyonu A. Gram Boyama B. Kristal Kit C. Kanlı TSA Agar Şekil 1. Edwardsiella tarda’nın Konvensiyonel ve Fenotipik identifikasyonu A. Gram Boyama B. Kristal Kit C. Kanlı TSA Agar Enfekte balıkların morfolojik değişimleri Şekil 2’de, böbrek ile barsaklarından alınan örneklerin kanlı TSA besi yerinde saatlik inkibasyonun ardından gerçekleştirilen testler Şekil 1 ve Çizelge 1’de verilmiştir. Çalışma sonucunda; E.tarda olarak identifiye edilen izolatlar, fenotipik karakterler bakımından daha önceden rapor edilen sonuçlarla benzer bir tablo göstermiştir (Bragg, 1988, Clavijo ve ark., 2002). Bu sonuçlar hızlı tanı kiti olan Kristal Kit ile de doğrulanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ile Tilapia’larda E.tarda Türkiye’de ilk defa tespit edilmiştir. Ülkemizde çok yoğun yetiştirilen bir tür olmamasına karşın Tilapia’da oluşabilecek ekonomik kayıplar ve zoonoz olan bu türün bundan sonra ülkemizde de görülme olasılığının dikkate alınması ve yayılımının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması önerilmektedir. Şekil 2. Enfekte Tilapia’da Morfolojik Değişimler A-B. Ekzoftalmus, C-D. Hemoraji, E. Yüzgeç Erimesi Şekil 2. Enfekte Tilapia’da Morfolojik Değişimler A-B. Ekzoftalmus, C-D. Hemoraji, E. Yüzgeç Erimesi A