EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3R.
Advertisements

Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
Standart ve İş Geliştirme Şube Müdürlüğü
R 108 VE R 109 TEKNİK DÜZENLEMELERİ VE UYGULAMALAR
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
Mehmet Nuri Küçükköylü İ.Ö.O.
Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Rekabet Başuzmanı Rekabet Kurumu
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
Ülkemiz ve Dünya.
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
Tehlİkelİ Atiklarin Taşinmasi
KOMPOZiT MALZEMELERİN GERi KAZANIM YOLCULUĞU
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
İsveç.
ALMANYA ÜLKE SOHBET TOPLANTISI
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
Performans ölçme ve değerlendirme güz
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
Ercan KAPTANOĞLU ÇEVRECİ BİLİŞİM Ercan KAPTANOĞLU
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
TÜRKİYE’DE ATIK YÖNETİMİ İLE GERİ DÖNÜŞÜM
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
BEN BİLİNÇLİ BİR TÜKETİCİYİM
İNCOTERMS TESLİM ŞEKİLLERİ
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
AMBALAJLAR ÜZERİNDEKİ SEMBOL VE İŞARETLER
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ GÜNÜMÜZ DÖNEMİ TARIM.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
GERİ DÖNÜŞÜM.
1988 yılında müessese haline getirmiştirler 1995 yılında hedeflerini büyütmek amacıyla aile şirketi olarak, hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan,
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. 2 2.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
FUAR TALEPLERİNİ BELİRLEME ANKET SONUÇLARI
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
4. TSE.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
Sunum transkripti:

EKOLOJİK TEKSTİL

 Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.  Tekstil ürünlerinin üretim süresince kullanılan kimyasallar, boyalar, atıklar, çevre ve insan sağlığını tehtit etmesi ekolojik tekstil çalışmalarının ana hatlarını oluşturmuştur.  Avrupa’da ve özellikle de Amerika’da organik tekstile verilen önem tüketicilerde ekolojik tekstil bilincinin artması ile birlikte; birçok tekstil üreticisi, konfeksiyon imalatçısı ve satıcıları, ürünlerini pazarlarken çevre dostu, zehirsiz gibi terimleri eşyalarında kullanmaya başlamışlardır.ancak bu terimler belirli bir standarda sahip olmadıkları için etiket sistemi getirilmiştir.

EKOLOJİK TEKSTİL ETİKETLERİ Avrupa Birliği Ülkelerinde Kullanılan Etiketler  MILLIEVEKEUR ve SKAL (Hollanda’da kullanılan etiket)  SWAN ve THE FALCON (İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda’da)  ÖKO-TEX ve SG Etiketi (Almanya’da)  NF-Environnement (Fransa’da)

YEŞİL NOKTA ve ÇEVKO  Yeşil nokta, sanayi kuruluşlarının ambalaj atıkları yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren uluslar arası bir semboldür.  1991 yılında Almanya’da kullanılmaya başlandı. Ve kullanımını yaygınlaştırmak için 1995 yılında PRO-EUROPE kurulmuştur.

 2002 yılında ÇEVKO VAKFI Türkiye’de kullanım hakkını almıştır.31 ülkede, ’den fazla kuruluşla, 460 milyar ambalaj üzerinde, 300 milyon tüketiciye ulaşmaktadır. Bunlar kağıt/karton, plastik, kompozit, metal,cam vb.

MOTORLU TAŞITLARDA HOMOLOGASYON (Tip Onayı)  Homologasyon dünyanın birçok ülkesinde araç sistemlerinin satış öncesi yasal düzenlemelerine uygunluğunu doğrulayan bir prosestir.  Bu proses TİP ONAYININ alınmasıyla sonuçlanmaktadır.

Dünya’da Homologasyon Mevzuatında İki Organ Mevcuttur  EC-European(Economic) Council, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan ve AB’de geçerli direktiflerdir.  UN-ECE Economic Commission for Europe, BMAEK tarafından yayınlanan ve dünya çapında kabul gören regulasyonlardır.

 Regulasyonlara göre onaylanan aksamlar üzerine E onay işareti ile yanına onaylayan ülkeyi tanıtan numara konur. Türkiyede onay kuruluşu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olup tanım numarası 37’dir  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na muayene ve testleri yapmak üzere TSE, İTÜ gibi kuruluşlar teknik hizmet verir.

Dünya’da bazı onay kuruluşları AlmanyaKraftfahrt- Bundesamt KBA Çek CumhuriyetiUstar pro vyzkum motorovych vozidel UVMY İngiltereVehicle Certification Agency VCA İrlandaNational Standards Authority of Ireland NSAI HollandaReichsdienstRDW JaponyaMinistry of TransportMOT TürkiyeMinistry of Industry and Trade STB

Konu ile ilgili sorular  Ekolojik tekstilin amacı nedir?  Yeşil Nokta ve Çevko Türkiye’de kullanım hakkını kaç yılında almıştır?  Homologasyon nedir?

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM Fatma BAYRIN