Tahviller ve Değerlemesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

5. BİRİKİMLERİM.
Faiz Oranları Hakkında
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Sermaye Maliyeti Nedir?
Chapter 1 Learning Objectives
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
10. ÜNİTE Öz Kaynaklar Finansal Yönetim, 2. Baskı
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
FİNANSAL VARLIKLAR.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
BÖLÜM 7 HİSSE SENEDİ VE TAHVİL DEĞERLEMESİ RİSK VE GETİRİ ANALİZİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
Para ve Tahvil Piyasaları
Bankacılığın Arka Planı
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
Ortalama Sermaye Maliyeti
SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Tahvil DEĞERLEMESİ.
Faiz Oranlarının Davranışı
Menkul Kıymet Borsaları
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Portföy Performansının Ölçülmesi
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BONOLAR Cemil GÖKTAŞ.
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
Finans Sistemine Genel Bakış
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BLACK-SCHOLES OPSİYON FİYATLAMA MODELİ
ÇALIŞMA SORULARI.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Faiz Oranları Hakkında
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Tahviller ve Değerlemesi BÖLÜM 7 Tahviller ve Değerlemesi

Bu bölümü bitirdiğinizde • Şirket ve devlet tahvillerinin farklı özelliklerini tanımlayabileceksiniz. • Piyasada tahvil fiyatlarının nasıl oluştuğunu, faiz oranları ve tahvil fiyatları arasında nasıl bir ilişki olduğunu ve tahvil fiyatının zaman içerisinde nasıl değiştiğini tartışabileceksiniz. • Bir tahvilin vadeye kadar olan getirisini, ihbarlı ise ihbar getirisini hesaplayabilecek ve gerçek getirisini belirleyebileceksiniz. • Tahvil çıkaranların ve tahvile yatırım yapanların karşılaştıkları riskleri açıklayabilecek ve bir tahvilin şartlarının ve teminatının faiz oranını etkilemek üzere nasıl değiştirilebileceğini tartışabileceksiniz.

7-1 TAHVİLİ KİMLER İHRAÇ EDER? Tahvil: Uzun vadeli borçlanma aracı. Hazine Tahvilleri: Federal Hükûmet tarafından ihraç edilen tahvillerdir, devlet tahvili olarak da bilinirler. Şirket Tahvilleri: İşletmeler/firmalar tarafından ihraç edilen tahviller.

Yerel Yönetim Tahvilleri: Eyaletler ve yerel yönetimler tarafından ihraç edilen tahviller. Yabancı Tahviller: Yabancı hükûmetler veya yabancı şirketler tarafından ihraç edilen tahviller.

7-2 TAHVİLLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 7-2a Nominal (İtibari) Değer Nominal Değer: Tahvilin üzerinde yazan değer.

7-2b Kupon Faiz Oranı Kupon Ödemesi: Her yıl ödenen belli bir tutar. Kupon Faiz Oranı: Tahvilin ilan edilmiş faiz oranı. Sabit Faizli Tahvil: Tüm vadesi boyunca faizi sabit tutulan tahviller.

Değişken Faizli Tahvil: Faiz oranlarının genel düzeyindeki değişimlerle birlikte faizi dalgalanan tahviller. Kuponsuz Tahvil: Yıllık faiz ödemeyen ancak nominal değerinin altında iskontolu olarak satılan, böylece yatırımcılara sermaye artışı sağlayan tahvil. İskontolu Tahvil: İlk olarak nominal değerinin altında bir fiyatla ihraç edilen tahvil.

7-2c Vade Tarihi Vade Tarihi: Tahvilin nominal değerinin ödenmek zorunda olduğu önceden belirlenmiş tarih. Orijinal Vade: Tahvil ilk ihraç edildiğinde vade tarihine kadar olan yıl sayısı.

7-2d Geri Çağırma Provizyonu Geri Çağırma Provizyonu: Tahvil sözleşmesinde ihraççıya normal vade tarihinden önce belirli şartlar altında tahvilleri itfa etme hakkı veren hüküm.

7-2e İtfa Fonları İtfa Fonu Provizyonu: Tahvil sözleşmesinde ihraççının her yıl tahvillerin bir kısmını geri ödemesini gerektiren hüküm.

7-2f Diğer Özellikler Hisse Senedine Dönüştürülebilir Tahvil: Sahibinin isteğine bağlı olarak ihraççı firmanın hisse senetleri ile değiştirilebilen tahvil. Warrant: Belirli sayıda adi hisse senedini belirli bir fiyattan satın alma hakkı veren uzun vadeli bir opsiyon.

Geri Satılabilir Tahvil: Yatırımcılarının tahvili önceden belirlenmiş bir fiyattan firmaya geri satmasına izin veren provizyonu içeren tahvil. Kâra İştirakli Tahvil: Sadece şirket kâr ederse faiz ödeyen tahvil. Endeksli (Satın alma gücüne dayalı) Tahvil: Tahvil sahibini enflasyondan korumak üzere enflasyon endeksine dayalı faiz ödemesine sahip olan tahvil.

7-3 TAHVİL DEĞERLEMESİ

İskontolu Tahvil: Nominal değerinden düşük fiyata satılan tahvil; yürürlükteki faiz oranları kupon faiz oranından yüksek olduğunda ortaya çıkar. Primli Tahvil: Nominal değerinden yüksek fiyatla satılan tahvil, yürürlükteki faiz oranları kupon faiz oranından düşük olduğunda ortaya çıkar.

7-4 TAHVİL GETİRİLERİ 7-4a Vadeye Kadar Getiri Vadeye Kadar Getiri: Vade sonuna kadar tutulursa tahvilden elde edilecek getiri oranı.

7-4b Geri Çağrılmaya Kadar Getiri Geri Çağrılmaya Kadar Getiri: Vade sonundan önce geri çağrılan tahvilin getiri oranı.

7-5 TAHVİL DEĞERLERİNDE ZAMAN İÇERİSİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

7-6 ALTI AYLIK KUPONLU TAHVİLLER

7-7 TAHVİL RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 7-7a Fiyat Riski Fiyat (Faiz Oranı) Riski: Faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle tahvilin fiyatında görülen azalma riski.

7-7b Yeniden Yatırım Riski Yeniden Yatırım Riski: Faiz oranlarındaki azalmanın tahvil portföy gelirinde yol açacağı gelir düşüşü riski.

7-7c Fiyat Riski ve Yeniden Yatırım Riskinin Karşılaştırılması Yatırım Ufku: Bir yatırımcının herhangi bir yatırım aracını elinde bulundurmayı planladığı süre.

Süre: Tahvilin her bir ödemesini almak için geçen zamanın ağırlıklı ortalaması.

7-8 ÖDENMEME RİSKİ İpotekli Tahviller İpotekli Tahvil: Sabit varlıklarla teminatlandırılmış tahvil. Birinci dereceden ipotekli tahviller öncelik sırasında ikinci dereceden ipotekli tahvillerden önce gelmektedir. Resmî Sözleşme: Tahvili ihraç eden kurum ve tahvil sahipleri arasında imzalanan resmî anlaşma.

Teminatsız Tahviller Teminatsız Tahvil: Belirli bir mülk üzerine koyulan herhangi bir ipotekle teminatlandırılmamış olan uzun vadeli tahvil.

İkinci Dereceden Teminatsız Tahviller İkinci Dereceden Teminatsız Tahvil: Tasfiye hâlinde kıdemli borçlar ödendikten sonra varlıklar üzerinde hakkı olan tahvil.

7-8b Tahvil Derecelendirmeleri Yatırım Yapılabilir Tahvil: Üç B veya daha yüksek dereceli tahvillerdir ve birçok banka ve diğer kurumsal yatırımcılar kanuna göre ellerinde sadece yatırım yapılabilir tahvillerden bulundurabilirler. Çürük Tahvil: Yüksek riskli ve yüksek getirili tahvil.

Tahvil Derecelendirme Kriterleri Tahvil derecelerinin belirleyicileri aşağıda sıralanmıştır: 1. Finansal Oranlar 2. Kalitatif Faktörler 3. Çeşitli Kalitatif Faktörler

Tahvil Derecelendirmesinin Önemi

7-9 TAHVİL PİYASALARI Devam ediyor…