İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
Advertisements

GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
OSMANLI KURULUŞ DEVRİ HAZIRLAYAN S.TEKMEN.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Tarihin En Büyük 10 Devleti
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
KÖPRÜLÜLER DEVRİ BESTE G İ RG İ N. KÖPRÜLÜER DEVRİ ( ) XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi,
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ ERSİN KAÇAN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
İran ile birlikte Mısır ve Suriye’de de faaliyet gösteren Haşhaşiler, dinî tarikat ve aynı zamanda siyasi hedefleri olan bir terör örgütü gibi hareket.
Geçişler için Tıklayınız
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
GAZNELİLER
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
HS Miryokefalon Savaşı …
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Yeniçeriler, kendilerine heybetli ve korkutucu bir görünüm versin diye başlarına bir keçe kalpak giyerler.
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: SINIRLAR GENİŞLİYOR
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
<<<<<<>>>>>>
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hz. Ali Dönemi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hicret Olayı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı. KARŞIKLIK ÇIKARIYORDU. Bizanslılar, Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı. İstanbul, Asya’yı Avrupa’ya bağlayan kara ve deniz ticaret yolları üzerinde bulunuyordu.

İstanbul’un Fetih İçin Türklerin Yaptığı Hazırlıklar 1.Anadolu Hisarı’nın (Güzelcehisar) karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yaptırıldı. 3.Surları yıkabilecek büyüklükte toplar döktürüldü (bu topların en büyüğüne “şahi” denirdi) parçalık güçlü bir donanma oluşturuldu. 5.Balkan devletleriyle saldırmazlık antlaşması imzalandı

SAVAŞ’IN ANLATIMI 6 Nisan 1453’te savaş başladı. 80,000 ile 200,000 arası değişen bir orduyla İstanbul'a hareket etmiştir. Şehir 2,000'i yabancı olmak üzere toplamda 7,000 kişilik bir orduyla savunulmuştur. Kuşatma bir kısım Osmanlı kuvvetlerinin çevrede kalan Bizans kalelerini ele geçirirken ağır Osmanlı toplarının da İstanbul surlarına ateş etmesiyle başlamıştır. Bizans'ın Haliç'e zincir çekti Osmanlılar başta şehre girememişler bu yüzden şehri tamamen abluka altına almaya başladılar ayrıca şehre Fatih Sultan Mehmet'in bizzat gözleri önünde Avrupa'dan yardım gemileri gelmiştir. Fatih bu olaya sinirlenerek atını denize koştudu. Fatih bunların üzerine gemileri Haliç'e karadan yağlı kazıkların üzerinde yürüttüler ve Bizans Osmanlı gemilerini yanan gemileriyle yok etmeye çalışsa da başarılı olamamıştır.

SAVAŞ BİTMEDİ Türklerin surlara ilk saldırıları Bizanslılara ağır kayıplar verdirmiştir ve Türklerin surların altına kazdığı lağımlar Bizanslılar tarafından yok edilmiş böylece Türkler bu plandan vazgeçmişlerdir. Bizans, Vededik'ten yardım gemilerinin gelmeyeceğini haber almıştır. 29 Mayıs Gecesi Osmanlı ordusu surlara saldırmıştır. Bizans kulesine ilk Osmanlı bayrağını diken asker ULU BATTAL HASAN DIR.

FATİH SULTAN MEHMETİN SÖYLEDİĞİ SÖZ … Ya İstanbul beni alır ya da ben İstanbul’u!

OSMANLI DEVLETİ İÇİN İSTANBULUN FETİH SONUÇLARI yıllık Bizans yıkılmış, arada engel kalmamıştır. 2. Müslüman dünyasında Osmanlı Devleti daha saygın bir hale gelmişti. 3. II. Mehmet, Fatih ünvanını aldı. 4. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ticaret yolları ele geçirildi. 5. İstanbul başkent yapıldı. 6. Osmanlı'nın yükselme dönemi başladı

İSTANBULUN DÜNYA’YA GÖRE SONUÇLARI 1. İstanbul'dan İtalya'ya kaçan sanatkârlar ve bilim adamları, rönesans ve reform hareketlerini hızlandırmışlardı. 2. Dünyanın en büyük imparatorluklarından olan Doğu Roma İmparatorluğu tamamen yok olmuştu. 3. Orta Çağ kapanıp Yeni Çağ başlamıştı. 4. Ticaret yollarının birer birer Türklerin eline geçmesi Avrupalıları yeni ticaret yolları bulmaya zorladı ve coğrafi keşifler ortaya çıktı

TRABZON’UN FETHİ Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u karadan ve denizden kuşattı. Karşı koymayacağını anlayan Trabzon imparator 1461’de şehri teslim etmek zorunda kaldı.Trabzon’un alınmasıyla Osmanlı devleti, İpek Yolu’nun önemli bir limanını daha ele geçirmiş oldu.

KIRIM’IN FETHİ Kırım yarımadasında yeni kurulmuş bir Türk devleti olan kırım hanlığı ve yarım adasının kıyı kesimlerinde de Ceneviz kolonileri vardı.Kırım Hanın yardım istemesi üzerine fatih, gedik Ahmet Paşa komutasında güçlü ir donanmayı,Kırım fethi için görevlendirdi. 1477’de Kırım Osmanlı devletine bağlandı.

MISIR’IN FETHİ Mısır’a hakim olan Memlüklülerle Osmanlıların ilişkileri Fatih döneminde bozulmuştu.memlüklülerle çeşitli sebeplerle Osmanlıya düşman gibi hareket ediyordu.İslam Halifesi’nin Mısırda oturması Mekke ve Medine’nin Memluklere bağlı olması onlara üstünlük sağlıyordu. Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferinden sonra mercıdabık’ta (1516) Memluk ordusunu yenerek Suriye’yi fethetti. 1517’de Ridaniyede Memluk ordusunu yenerek Mısır’ı Osmanlı topraklarına kattı. Yavuz fetihten sonra halifeliği Osmanoğullarına devredilmesiyle islam dünyasının liderliğini aldı. Baharat yolu’nun ele geçirdi.

MACARİSTAN’IN FETHİ Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa’da fetihlere önem verilmiştir. Alman imparatoru Şarlken’in Fransız Kralı I.Fransuva’ya esir alması üzerine fransa kanuni’den yardım istedi.Bunun üzerine Macaristana sefer düzenledi. İki ordu Mohaç’ta karşı karşıya geldiler. 1526’daki savaşta macar ordusu büyük bir yenilgiye uğradı. Kanuni macaristan’ı fethedince burayıosmalı’ya bağlı bir krallık haline getirdi.Furansuva tutsaklıktan kurtardı. Osmalı böylece Avrupa’da tek büyük güç olmasını engelledi.