DUYGU PELİSTER. Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BARİATRİK CERRAHİ UYGULAMALARI VE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Advertisements

KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
OBEZİTE.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Yüksek Riskli Gebelikler
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
FİZİKSEL AKTİVİTE, BESLENME, SAĞLIK.
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
Haftada 5’ten fazla çikolata, patates cipsi, mısır gevreği ya da benzeri gıdaları yiyor musunuz? EVETHAYIR Tansiyonunuz ölçüldüğünde size yüksek olduğu.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTE.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Beslenme
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
Obezitenin Komplikasyonları ve Tedavisi
► Fiziksel aktivitede azalma ► Beslenme alışkanlıkları ► Yaş ► Cinsiyet(kadın) ► Irksal faktörler ► Eğitim düzeyi ► Evlilik ► Doğum sayısı ► Sigarayı.
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
YÜZMENİN SAĞLIK AÇISINDAN OLUMLU ETKİLERİ
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
Hipertansif Hastaya Yaklaşım Dr
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
OBEZİTE DİYABET Eğitim Hemş.:Ayşe ÖZTÜRK.
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
DİYABET.
1) Bu hastanın apne-hipopne indeksi (AHİ) kaçtır?
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
BÖLÜM 8 Gastrointestinal Sistem Hastalıkları
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
Şişmanlığın Ortaya Çıkış Nedenleri ve Sağlık Üzerinde Etkileri.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
ANA SORU: Sindirim sisteminin en önemli işlevi besin maddelerinin emilimi ise bundan hangi organ esas sorumludur?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ Çorlu Mimar Sinan Anadolu Lisesi.
Sağlıklı Beslenme / 32.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
DİYABET VE EGZERSİZ Doç.Dr.Aydın ŞENTÜRK Korkmaz ATALAY
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

DUYGU PELİSTER

Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ sisteminin biyolojik olarak sağlık yararı sağlamak için cerrahi olarak manipülasyonudur. Mustafa TAŞKIN, Seniyye Ülgen ZENGİN, Halit Eren TAŞKIN, Bariyatrik ve Metabolik Cerrahinin Tarihçesi, Turkiye Klinikleri J Gen Surg-Special Topics 2015;8(3)

Kolesterol, diğer kan yağları ile ilgili bozukluklar, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon), uykuda solunum durması gibi diyabete eşlik eden metabolik sorunların iyileştiği görülmüş, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler de azalmıştır. Metabolik cerrahi ile ortaya çıkan erken değişimlerin arka planında mide-barsak ve pankreas kaynaklı hormonların rol oynadığı düşünülmektedir.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) ve Amerikan Diyabet Derneği (ADA)’nin 2015 yılında yaptıkları ortak açıklamada, Metabolik/Bariatrik cerrahi ile “obezite ile ilişkili olan diyabet gibi çoğu durumun geri döndürülmesinin veya daha iyi bir duruma getirilmesinin mümkün olduğu ” bildirilmiştir. Metabolik / Bariatrik Cerrahi’nin kalp ile ilişkili olguları ve tüm nedenlere bağlı ölümleri azalttığı da belirtilmiştir.

Metabolik sendrom ve diyabet ile ilişkili araştırmalar, eğitimler ve uygulamalar yaparak metabolik cerrahi disiplinine katkıda bulunmak, Türkiye’de metabolik hastalıkların yükünü azaltmak, toplum sağlığını ve refahını geliştirmek hedefi ile 2014 yılında kurulmuştur.

Uluslararası Diyabet Federasyonu, diyabeti olan ve Vücut Kitle İndeksi 35 mg/m2 ve üzerinde olan hastalarda bariatrik / metabolik cerrahi uygulamalarının yapılabileceğini belirtmiştir. Uluslararası Diyabet Federasyonu, diyabeti olan ve Vücut Kitle İndeksi 30 – 35 mg/m2 olan hastalarda uygun rağmen, HbA1c 58 mmol ⁄ mol (% 7.5)’den yüksek ise, kilo ile ilişkili olan tansiyon ve kan yağları yüksekliği ile obstrüktif uyku apnesi gibi diğer eşlik eden hastalıklar klasik tedaviye karşın hedeflerine ulaşmıyor ise metabolik cerrahiyi önermektedir. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes Diabetes Care January 2016 Volume 39, Supplement 1

Ghrelin Midenin yaklaşık % 80’i çıkartılır

Bu şekilde mide içeriği oniki parmak barsağı yerine ince barsağın son bölümüne geçer ve barsaktaki hormonal dengeleri değiştirir. Tip 2 diyabet ile birlikte, hipertansiyon, kolesterol ve diğer kan yağları ile ilgili sorunlar ve kilo fazlalığı üzerinde de etkilidir. Uzun dönemde vitamin ve mineral desteği gerektirmez. Barsaktaki hormonal değişiklikler sonucunda insülin duyarlılığı artar. Obez olmayan hastalarda da uygulanabilmektedir. Tüp mide ameliyatı ve ileal interpozisyon ile GLP-1 (insülin üretimini artırır) ve PYY (tokluk hissi verir)’nin kandaki konsantrasyonları artmaktadır.

Tüp mide ve transit bipartisyon ameliyatından sonra GLP-1 düzeyleri (insülin üretimini artırır) anlamlı olarak artmaktadır İnce bağırsakların son 200 cm’lik kısmına direk yiyecek girişi sağlanmış olur

Roux-Y gastrik by-pass ameliyatından sonra GLP-1 (insülin salınımını artırır) ve PYY konsantrasyonları (tokluk hissi verir) daha yüksek, ghrelin düzeyleri (açlık hissi verir) daha düşük Hastalar, ömür boyu vitamin, demir ve mineral kullanmak zorundadır.

GLP-1 (insülin üretimini artırır) ve PYY (tokluk hissi sağlar) yanıtlarını anlamlı şekilde artırır. Tuvalet alışkanlıklarının değişmesi sosyal hayatta zorluklara neden olabilir. Emilimi bozan bir ameliyattır. Ömür boyu demir, vitamin, mineral ve kalsiyum kullanılması zorunludur.

Roux-en-Y gastric bypass, biliyopankreatik diversiyona göre daha tercih edilebilir çünkü daha az risk içermektedir ve yüksek kilo kaybı ve metabolik düzenleme sağlar.