Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.
Advertisements

Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
SÖZCÜĞÜN YAPISI Sözcük oluşturmanın çeşitli yolları vardır: -Başka dilden alma -Köke, ek getirme -Farklı sözcükleri bir araya getirme Sözcüğün oluşum şekli,
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
FİİLİMSİLER.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
CÜMLE TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLER (EYLEMLER).
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
ANLATIMIN VE ANLATICININ TAVRI
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
A n l a t t ı k ç a k ı ş v u r u y o r s a t ı r l a r ı m a A n l a t t ı k ç a ü ş ü y o r, a n l a t t ı k ç a ı s ı n ı y o r y ü r e ğ i m. B.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
NECİP FAZIL KISAKÜREK Rana Önay 11/B 3. YAŞAMI YAŞAMI 26 Mayıs 1905'da doğdu. Maraş'lı bir soydan gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, mahkeme reisliğinden.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
yapIlarIna göre fİİller
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Arzular başka şey, Hatıralar başka
FİİLLERDE ÇATI.
klasik mantik önermeler
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz
EKLER VE KELİME YAPISI.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI BİLEMEZDİM Kİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı

YÜKLEM Cümlede iş kılış oluş hareket ve durum bildiren çekimlenmiş sözcükler veya sözcük öbekleridir. Her yüklem bir yargı bildirir ve cümlenin en temel ögesidir. Yüklem; çekimli bir fiilden ek fiil almış isim soylu sözcüklerden ve söz öbeklerinden (ikileme tamlama deyim) oluşabilir. Burada kışlar sert geçer. Çekimli fiil Sanatsal eylemin ilk koşulu algılamaktır. Fiilimsi Gibi… YÜKLEM Cümlede iş kılış oluş hareket ve durum bildiren çekimlenmiş sözcükler veya sözcük öbekleridir. Her yüklem bir yargı bildirir ve cümlenin en temel ögesidir. Yüklem; çekimli bir fiilden ek fiil almış isim soylu sözcüklerden ve söz öbeklerinden (ikileme tamlama deyim) oluşabilir. Burada kışlar sert geçer. Çekimli fiil Sanatsal eylemin ilk koşulu algılamaktır. Fiilimsi Gibi… ÖZNE cümlede yüklemi bildirdiği eylemi gerçekleştiren ya da yüklemin yargının konusu olan ögedir. Özneyi bulmak için “ne” ve “kim” soruları sorulur. Usta duvarı iki günde ördü. Yüklem “ördü” ören kim? “usta” ÖZNE cümlede yüklemi bildirdiği eylemi gerçekleştiren ya da yüklemin yargının konusu olan ögedir. Özneyi bulmak için “ne” ve “kim” soruları sorulur. Usta duvarı iki günde ördü. Yüklem “ördü” ören kim? “usta”

Özneye göre Fiil çatıları 1) etken fiil (gerçek özneli) 2) Edilgen fiil (sözde özneli) (-l,-n) Nesneye göre Fiil çatıları 1) Geçişli fiil 2) Geçişsiz fiil

KALDIRIMLAR Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında; Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum. Yolumun karanlığa saplanan noktasında, Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum. Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık ; Evlerin bacasını yıldırımlar kolluyor. İn cin uykuda yalnız iki yoldaş uyanık. Biri benim biride serseri kaldırımlar. İçimde damla damla bir korku birikiyor; Her sokak başını kesmiş devler sanıyorum… Üstüme camlarını hep simsiyah dikiyor; Gözüme mil çekilmiş ama gibi evler. Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi; Kaldırımlar içimde yaşamış bir insandır. Kaldırımlar duyulur ses kesilince sesi; Kaldırımlar içimde kıvrılan bir lisandır. Yumuşak bir kucakta bana can vermek düşmez; Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum! Aman bu karanlık sokakta sabah olmasın; Bu karanlık sokakta yolculuğum bitmesin! Ben gideyim yol gitsin ben gideyim yol gitsin; İki yanımda sel gibi fenerler aksın. Tak tak ayak sesimi aç köpekler işitsin; Yolumun zafer takı gölgeden taş kemerler. Ne sabahı göreyim ne sabah görüneyim; Gündüzler size kalsın karanlıkları verin! Islak bir yorgan sımsıkı bürüneyim ; Serin karanlıkları üstüme örtün. Gövdem taşlara boydan boya uzanıverse; Buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi alsa. Sokaklar kadar esrarlı bir uykuya dalıp, Kaldırımların kara sevdalı eşi ölse…

kimsesiz bir sokak ortasındayım ; arkama bakmadan yürüyorum. Yolumun karanlığa saplanan noktasında, Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum. kimsesiz bir sokak ortasındayım ; arkama bakmadan yürüyorum. Yolumun karanlığa saplanan noktasında, Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum. Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık ; Evlerin bacasını yıldırımlar kolluyor. İn cin uykuda yalnız iki yoldaş uyanık; Biri benim biride serseri kaldırımlar. Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık ; Evlerin bacasını yıldırımlar kolluyor. İn cin uykuda yalnız iki yoldaş uyanık; Biri benim biride serseri kaldırımlar. yüklem Z.T yüklemZ.T yüklemNESNE YÜKLEMÖZNENESNE İçimde damla damla bir korku birikiyor; Her sokak başını kesmiş devler sanıyorum… Üstüme camlarını hep simsiyah dikiyor; Gözüme mil çekilmiş âmâ gibi evler. Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi; Kaldırımlar içimde yaşamış bir insandır. Kaldırımlar duyulur ses kesilince sesi; Kaldırımlar içimde kıvrılan bir lisandır. İçimde damla damla bir korku birikiyor; Her sokak başını kesmiş devler sanıyorum… Üstüme camlarını hep simsiyah dikiyor; Gözüme mil çekilmiş âmâ gibi evler. Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi; Kaldırımlar içimde yaşamış bir insandır. Kaldırımlar duyulur ses kesilince sesi; Kaldırımlar içimde kıvrılan bir lisandır. YÜKLEM ÖZNE D.TZT YÜKLEMÖZNEZT Yumuşak bir kucakta bana can vermek düşmez; Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum! Aman bu karanlık sokakta sabah olmasın; Bu karanlık sokakta yolculuğum bitmesin! ben gideyim yol gitsin; İ ki yanımda sel gibi fenerler aksın. Tak tak ayak sesimi aç köpekler işitsin; Yolumun zafer takı gölgeden taş kemerler. Yumuşak bir kucakta bana can vermek düşmez; Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum! Aman bu karanlık sokakta sabah olmasın; Bu karanlık sokakta yolculuğum bitmesin! ben gideyim yol gitsin; İ ki yanımda sel gibi fenerler aksın. Tak tak ayak sesimi aç köpekler işitsin; Yolumun zafer takı gölgeden taş kemerler. YÜKLEMD.TÖZNE ZT YÜKLEM D.T ÖZNE yüklemÖZNEZTD.T yüklemÖZNENESNE Edilgen-geçişsiz Edilgen-geçişli Etken-geçişli Etken-geçişsiz Etken-geçişli

Ne sabahı göreyim ne sabah görüneyim; Gündüzler size kalsın karanlıkları verin! Islak bir yorgan sımsıkı bürüneyim ; Serin karanlıkları üstüme örtün. Gövdem taşlara boydan boya uzanıverse; Buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi alsa. Sokaklar kadar esrarlı bir uykuya dalıp, Kaldırımların kara sevdalı eşi ölse… Ne sabahı göreyim ne sabah görüneyim; Gündüzler size kalsın karanlıkları verin! Islak bir yorgan sımsıkı bürüneyim ; Serin karanlıkları üstüme örtün. Gövdem taşlara boydan boya uzanıverse; Buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi alsa. Sokaklar kadar esrarlı bir uykuya dalıp, Kaldırımların kara sevdalı eşi ölse… ÖZNE yüklem NESNE yüklem ZTNESNE ZT yüklemD.TNESNE D.Tyüklem ÖZNEZT yüklemZTD.T etken-geçişli edilgen-geçişli etken-geçişsiz