Yeraltısuyu Modelleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
Advertisements

Diferansiyel Denklemler
Simülasyon Teknikleri
4.1. Grafik Yöntemleri 4.2. Kapalı Yöntemler 4.3. Açık Yöntemler
Hidrolik Hesaplamalar
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
Dr. Can ÜLKER Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli-Kümülatif)Fonksiyonu
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
21. Yüzyılda Su Yönetimi 2013 Yaz Okulu 3-7 Haziran 2013
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
ADVEKSİYON.
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
“Yeraltı suları” Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Karar Bilimi 1. Bölüm.
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Test Sistemleri.
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
“METAMORFİK KAYAÇLAR”
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Darcy Kanunu Doç.Dr. Recep YURTAL.
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
SAYISAL ANALİZ Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
İÇİNDEKİLER Giriş 8.1 Örnek Ortalaması ve Örnek Değişkesi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
MODELLEME VE KİRLİLİK KONTROLÜ. Kirletici Yük Kaynakları Noktasal kaynaklar Deşarjlarla ilgili bilgi mevcudiyeti Bazıları büyük oranda sabit debili, diğerleri.
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
HATA VE HATA ANAL İ Z İ. 2  Fiziksel veya sosyal olayların matematiksel olarak çözülmelerinde yapılan hatalar genellikle üç ana ba ş lıkta toplanır.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Hidrograf Analizi.
Hidrolojinin Yöntemleri
Zemin Nemi.
BİR BOYUTLU ISI İLETİMİ
UYGULAMALAR_2 YAĞIŞ.
İnfiltrasyon (süzülme)
Hidrograf Analizi.
Prof.Dr. Hasan Sabri Öztürk
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ- YERALTISUYU
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 5: Hidroloji (Yeraltı Suyu) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

Yeraltısuyu Modelleri SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Su Kaynaklarının Modellenmesi Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı ( 17-20 Kasım 2015 - Antalya) Yeraltısuyu Modelleri Levent Tezcan Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği

Model Gerçek bir sistemin etki – tepki davranışlarını benzeştiren basitleştirilmiş hali

Analitik Çözüm (Thiem, Theis, Ogata-Banks,..) SAYISAL (NUMERİK) ÇÖZÜM MODEL GİRDİ K, S, Q ÇIKTI h, C, T DL = αLvx + D* f(x,t) f(x), f(x,t) Analitik Çözüm (Thiem, Theis, Ogata-Banks,..) SAYISAL (NUMERİK) ÇÖZÜM (MODFLOW, FEFLOW SUTRA, HST3D,….)

Sistemi Karakterize Eden Parametreler Yeraltısuyu Sistemi YAS Sistemi f(xi,t) Girdi Çıktı Beslenme Doğal Boşalım Yeraltısuyu Kullanımı Sistemi Karakterize Eden Parametreler 1- Hidrostratigrafik Yapı 2- Sistemin Geometrisi 3- Sınır Koşulları (İçsel / Dışsal) 4- Başlangıç Koşulları 5- Hidrolik Parametreler Yük Düşüm Akı Kütle Konsantrasyon

Matematiksel Model Akım ve taşınım denkleminin çözümü Analitik Çözüm Kesin Basitleştirici varsayımlar, ideal ortam koşulları Çoğunlukla tek boyutlu Sınırlı sayıda koşulda geçerli Sayısal Çözüm Yaklaşık Her koşulda çözüm üretir, heterojen-karmaşık sistem Çok boyutlu

Neden? Test Etmek Tahmin Etmek Kurgulamak

Kalibrasyon ve Sensitivite Aşamalar Kavramsal Model Matematiksel Model Kalibrasyon ve Sensitivite Senaryo Tahmin

Kavramsal Model Hidrojeolojik Sistem Bu birim geçirimsizdir! “siz ne derseniz odur”. Bu birim geçirimsizdir! Buradan beslenir/beslenmez! Buharlaşma yoktur! Göl-akiferden bağımsızdır! Akarsu akiferi besler! Sadece ova alanine düşen yağıştan beslenir!

Homojen Yeraltısuyu Kütlesi

Heterojen Farklı K

Zamansal Değişim Kararlı Rejim Yeraltısuyu İşletimi Yeni Kararlı Rejim Kararsız rejim Yeraltısuyu Kütle sınırlarının değişimi Yeni Kararlı Rejim

Kavramsal Model Akifer Özelliği Taşıyan Birimler Akifer Sisteminin ve Sınırların Geometrisi Akiferi oluşturan malzeme (homojenlik - izotropi) Yeraltısuyu Akımı (2D-3D) Akım Rejimi (Laminer/Türbülans – kararlı/kararsız) Yeraltısuyunun Özellikleri (yoğunluk - sıkışabilirlik) Çözünmüş Madde ve Sıcaklığın Yoğunluk ve Vizkozite üzerine etkisi Su ve kirleticilerin sınır koşulları Yeraltısuyu Bütçesi

Kavramsal Model

Q EVT H Q hsabit Q K

Sınır Koşulları ve Parametre Dağılımı Su Tablası (K,S)5 (K,S)3 Geçirimsiz (K,S)4 Geçirimsiz (K,S)2 (K,S)1 Geçirimsiz

Hidrolik Yük Dağılımı

Yeraltısuyu ve Kütle Akım Yolları

Sayısal Yeraltısuyu Modeli

Sayısal Yeraltısuyu Modeli Konumsal (Δx) ve Zamansal (Δt) Bölümleme

Sayısal Yeraltısuyu Modeli Parametre ve Sınır Koşullarının Tanımlanması

Sayısal Yeraltısuyu Modeli Sonuçların Analizi

Sayısal Yeraltısuyu Modeli Gerçek Sistem Kavramsal Model Girdiler Çıktılar Sorun? Süreçler? Sizin hidrojeolojik yorumunuz Konumsal ve Zamansal Bölümleme Parametre Tahmini Sınır Koşullarının İfadesi Sistemin etkiye karşı tepkisi

İdealleştirilmiş Sunular

Kalibrasyon ? P zaman 1970 1980 hesaplanan ölçülen Kalibrasyon Tahmin 1990

Model Bileşenleri Hidrojeolojik sistemin yayılımı Başlangıç Koşulları Parametreler Sınır Koşulları

Hidrojeolojik Sınırların 3B Yayılımı

Başlangıç Koşulları t=0 iken modelde yük/konsantrasyon/sıcaklık… Çoğu zaman bilinmemektedir. Geçmişte gözlem günümüzden daha azdır. Model sonuçlarını (özellikle kısa süreli simulasyonlarda) doğrudan etkiler.

Sınır Koşulları Model alanı ile modelin dışında kalan dünya arasında su/madde/enerji alışveriş biçimi

Sınır Koşulları Sabit Sabit Gradyan Kompleks Zamana göre değişen Zamana göre değişmeyen

Sınır Koşulları Yağış dren çekim Yüzey Suyu ET Yüzey Suyu Besleme Kaynak

Belirsizlik

Hidrojeolojik Sistem Hidrojeolojik sistem bir bütündür. Sistemin tüm sınır koşulları tanımlanmalıdır. Sistemin bütününde parametre dağılımı tanımlanmalıdır. Doğru model yoktur, gerçeğe olabilecek en iyi yaklaşan model vardır. Kalibre edilmiş bir model, sadece kalibrasyon gözleminin gerçekleştiği lokasyonda en iyidir. Her model, modelcinin sisteme bakış açısıdır.

Model Raporu Hidrojeolojik Yapı ve Veri Tabanı Kavramsal Model ve Belirsizlik Numerik Yaklaşım - Yöntem ve Kriterler Nümerik Model Kurgusu Kalibrasyon ve İstatistikler Senaryo Tasarımı ve Sonuçlar Karşılaştırma Nümerik Belirsizlik

... Hidrojeolojik model, gerçeğe modelcinin yaklaşımıdır, bu yaklaşım sisteme ait verilerin modelci tarafından değerlendirilmesidir. Daha çok lokasyonda daha sık gözlem, daha iyi kavramsal ve matematik modele götürür. Sınır koşulları ile gözlem model kalibrasyonuna ciddi katkıda bulunur. Tek geçerli ve tamamlanmış model yoktur.