KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ
KANSER NEDİR ?.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
HASTA HAKLARI.
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE KANSER
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KANSER NEDİR? Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. 1.
KANSER KOLOREKTAL TARAMA PROGRAMI
Op.Dr.Kenan Ertopçu. Rahim ağzını ve dış genital organları dürbüne benzeyen kolposkop adı verilen bir aygıtla kez büyüterek incelenmesi işlemidir.
POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI
ANKARA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
RAHİMAĞZI KANSERİ.
OLİMPİYAT SPORCU EĞİTİM MERKEZİ
“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
ERİŞKİNDE TARAMA TESTLERİ

Çalışmamızın amacı: Öğrencilerimizin evlerinde yada çevrelerinde yapabilecekleri yada yaptırabilecekleri bilinçlendirme çalışmalarını örneklendirerek.
KANSER ve ÖNLEME.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Kanser Kayıt Merkezi. KKM, 2000 yılından bu yana uluslararası standartlara uygun biçimde ve topluma dayalı aktif yöntemle kanser.
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
T.C. MURATLI KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ YAYGIN EĞİTİMİ GELİŞTİRME PROJESİ
Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan.
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
MESLEKİ EĞİTiM VE YÖNLENDİRME TOPLANTISI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRŞEHİR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON VE KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
DİSPANSERLER
Ulusal & Uluslararası Kuruluşlar
Paydaş Memnuniyeti ve Bildirim Yönetimi Ölçme Analiz ve İyileştirme
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN ZARARIN YASAL SONUÇLARI
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
ErteleMEMEli Meme Kanserinde Erken Tanının Önemine Yönelik Farkındalık: İzmit’te İki İç Çamaşırı Mağazası Deneyimi Berk Hancı, Burak Aras, Görkem Çakırcalı,
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
Sunum transkripti:

KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları ile kanserlere(meme, rahim ağzı), erken dönemde tanı konması ve gerekli tıbbi yönlendirmenin yapılması Sağlık personeline ve halka kanser konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi

KETEMİN ÇALıŞMA ILKELERI Erken teşhis: Henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlamak, gerekli yönlendirmeyi yapmak. Tarama : Bakanlığın hazırladığı yıllık programlara uygun bir inceleme yöntemi ile, sağlıklı görünen, fakat risk altındaki kişilere bu yöntemin uygulanmasıyla hastalığın erken dönemde saptanması sağlanır.gerekli birimlere yönlendirme sağlanır ve bireylerin son durumları hakkında bilgi sahibi olunur.

KETEM’ IN ÇALıŞMA ILKELERI Takip ve destek çalışmaları:kanser şüpheli olgularda takipleri yapılarak gerekli sosyal ruhsal ve tıbbi destek sağlar. Sosyal dayanışma çalışmaları Hizmet içi eğitim Halk eğitimleri Vaka kayıtlarının tutulması

S AKARYA KETEM ‘ DE NELER YAPıLACAK ? Halk eğitimleri düzenlenerek halkı kanser konusunda bilinçlendirmek, korunma konusunda farkındalık yaratmak Şüpheli durumlarda teşhis ve tedavileri sağlamak üzere gerekli birimlere sevk ederek durumunu takip etmek.

S AKARYA KETEM ‘ DE NELER YAPıLACAK ? Meme kanseri taramaları :50-69 yaş aralığındaki bayanlara her yıl klinik meme muayenesi ve iki yılda bir mammografi çekilmesi 20 yaş üzeri bayanlara Kendi Kendine Meme Muayenesini öğrenmesi ve alışkanlık haline getirmesi için bilinçlendirme ve farkındalığı artırtmayı sağlamak KETEM’e başvuran 3100 kişiye meme muayenesi ve taramalar yapılarak 13 kişide erken meme kanseri tespit edilmiştir.

S AKARYA KETEM ‘ DE NELER YAPıLACAK ? Serviks (Rahim Ağzı)Kanseri Taramaları: 30 yaş üzeri her bayanın Pap Smear testi yaptırarak Rahim Ağzı Kanseri’nde erken tespit edilmesini sağlamak KETEM’de 2400 yapılan Pap Smear testlerinden 13 tane Rahim Ağzı Kanseri öncesi lezyonlar tespit edilmiştir.

Kolon Kanseri Taramaları: 50 yaş üzeri bayan ve erkeklerden yılda bir Dışkıda Gizli Kan Testi bakılarak Kolon Kanserinde Erken Teşhis etmeyi Sağlamak

K AYNAKÇA 1-Türkiye’de Kanser Kontrolü T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı 2-Kanserle Savaş Politikası ve Kanser Verileri T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı 3-Ulusal Kanser Kontrol Programı T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı