Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

CANLI SINIFLANDIRMASI
Canlılar.
KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
Sorular Hangi keneler vektörlük özelliğini taşırlar? Gözsüz keneler
GENEL PARAZİTOLOJİ PARAZİTLERİN YAŞAMA YERLERİ
BÖCEKLER.
HAYVANLAR.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Parazitolojiye giriş ve sınıflama
CANLILAR PROKARYOTLAR MONERA ALEMİ ÖKARYOTLAR PROTİSTA FUNGİ BİTKİLER
Artropodların Yapıları ve Genel Özellikleri
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
Hücre Kavramı ve Bir Hücreli Canlılar
SESTODLAR VE PARAZİTLİKLERİ
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
CANLILAR ALEMİ VİRÜSLER PROKARYOT CANLILAR ÖKARYOT MAVİ-YEŞİL ALGLER
Canlıların Ortak özellikleri.
HAYVANLARDA SOLUNUM
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI YAŞAM GRUBU ÜNİTE SUNUMU.
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı
Tıbbi Parazitolojiye Giriş ve Temel Prensipler
HAYVANLAR.
Helmintolojiye giriş, sınıflandırma ve genel özellikler
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Dipylidium caninum Köpek tenyası
HAYVANLAR ALEMİ.
Taenia Türleri ve Taeniosis
ECHİNOCOCCOSİS KİST HİDATİK
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
SİMBİYOTİK YAŞAM. SİMBİYOTİK YAŞAM Bazı canlılar tek başlarına besin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için başka canlılarla birlikte yaşarlar. Bu.
Akarlar ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
 Hazırlayan:Feride Paksoy  Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
BAŞKALAŞIM GEÇİREN HAYVANLAR
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
P İ RE MÜCADELES İ PROF. DR. HAYRETT İ N AKKAYA
Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR
PARAZİTOLO Jİ Para : Yanında Sitos : besin. Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa.
Strongyloides stercoralis
PARAZİTOLOJİ Öğr.Gör Aydan ATALAR.
MEDİKAL BİYOLOJİ.
ANTİHELMENTİK İLAÇLAR
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru)
Canlıların Ortak özellikleri.
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
YAKIN ÇEVREMİZDEKİ ORGANİZMALAR
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
HAYVANLAR ALEMİNİ GEZELİM , GÖRELİM, ÖĞRENELİM..
Canlılar.
OMURGALI CANLILAR.
Parazitolojiye giriş ve sınıflama Dr. Erdal Polat.
Sunum transkripti:

Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma Prof. Dr. İzzet ŞAHİN

Temel Kavramlar Birden fazla canlı türünün, belirli koşullar altında bir arada yaşaması, simbiyozis olarak tanımlanır. Simbiyoz içinde yer alan 3 temel yaşam şekli: Sığıntılık (=commensalism) (Entamoeba coli-İnsan) Yardımlaşma (=mutualism) (Geviş getirenler – Bakteriler) Parazitlik (=parasitism) dir. (Plasmodiumlar-İnsan)

Parazitolojiye giriş Özgür yaşam, bağımsız yaşamı temsil ederken; parazitik yaşam, derecesi farklı olmakla birlikte diğer bir canlıya bağımlı yaşamayı temsil eder. Özgür yaşamda temelde tek bir birey söz konusu iken, parazitik yaşamda birine parazit diğerine konak denen iki değişik canlı bulunmaktadır.

Parazit: Hayatının bir kısmında yada tüm hayatı boyunca kendinden büyük bir canlının üzerinde veya içinde (vücut boşlukları, dokular, hücreler) yaşayan, orada gelişip çoğalabilen ve daima zarar veren canlılardır. Konak: Paraziti barındıran ve onun yaşamı için gerekli olan ihtiyaçlarını karşılayan genelde parazitten daha büyük canlı. Parazitlik: Parazitin konak vücudunda yerleşerek onun zararına olacak şekilde bir hayat sürdürmesine parazitlik denir.

Parazitoloji Parazit, konak, parazitlik, parazit-konak ilişkisi (Host-parasite relationship) ve bu ilişkinin hem parazit hem de konak üzerindeki etkilerini inceleyen bilim. -Tıbbi parazitoloji -Veteriner parazitoloji -Zirai parazitoloji

Parazitoloji, parazitlerin; Morfoloji ve biyoloji Fizyoloji ve metabolizma Ekoloji ve epidemiyoloji Patogenez ve semptomatoloji İmmunoloji Teşhis ve tedavi ile ilgilenmektedir.

Parazitoloji (ökaryotik mikrobiyoloji) üç ana bölüme ayrılır. Protozooloji (bir hücreli hayvansal canlılardan söz eder) Helmintoloji (solucanlardan söz eder) Artropodoloji (eklem bacaklılar söz eder)

Parazitolojide tanımlar Konak (host): Doğal koşullarda bir enfeksiyon etkeninin yerleşme, yaşama ve çoğalmasına olanak tanıyan canlıya konak denir. Kesin konak (son konak, final host, primer host): Parazitin erişkin şeklini(helmint) veya eşeyli çoğalan dönemini (protozoa) barındıran konaktır. (İnsan T.saginata için son konaktır, sivrisinek Plasmodium spp için son konaktır)

Parazitolojide tanımlar Ara konak (intermediate host, sekonder host): Parazitin erişkin olmayan evrim dönemini yada eşeysiz üreyen şeklini barındıran konaktır. Parazitlerin bir veya birden fazla ara konakları olabilir. T.saginata’nın ara konağı tektir (sığır). Diphyllobothrium latum’un iki ara konağı 1. Ara konak,cyclops ; 2. Ara konak, tatlı su balığı)

Rezervuar konak (reservoir host): Paraziti üzerinde taşıyan, kolay hastalanmaması nedeniyle bulaşmada önemli rol alan konak (Leishmania spp.-köpek başta olmak üzere 100 kadar memeli hayvan).

Parazitolojide tanımlar Vektör: Bir omurgalı hayvandan, başka bir omurgalıya paraziti taşıyan eklembacaklıya (arthropod) vektör denir. Biyolojik vektörlük (Aktif ve Pasif) Mekanik vektörlük (Aktif ve Pasif)

Aktif biyolojik bulaştırma Etken vektörde gelişir (Wuchereria bancrofti- Sivrisinek), Etken vektörde çoğalır (Rickettsia prowazeki – Bit), Etken vektörde hem gelişir hem de çoğalır (Plasmodium spp.-sivrisinek).

(Hymenolepis nana- Pire) Pasif Biyolojik Bulaştırma Vektörün vücudunda gelişen ya da çoğalan parazitin, tesadüfen yutularak bulaşması (Hymenolepis nana- Pire) (Dracunculus medinensis- Cyclops)

Mekanik vektör: Parazitin yaşamı için gerekli değildir. Paraziti ağız yada diğer vücut parçaları ile bulaştırır. (kara sinekler ve hamam böcekleri) Aktif Mekanik Bulaştırma (Taşıyıp sokarak):Stomoxis calcitrans-Leishmania tropica Pasif Mekanik Bulaştırma(Taşıyıp değerek):Enterik patojenler-Musca domestica

PARAZİTOLOJİ PROTOZOOLOJİ HELMİNTOLOJİ ARTROPODOLOJİ

Protozoonlar: Hareket Organellerine Göre 1- Sarcodina ( Pseudopodlular) 2- Flagellata ( Kamçılılar) 3- Sporozoa (Sporlular) 4-Cilliophora (Kirpikliler)

Örn:Ascaris lumbricoides İntestinal Sisteme Yerleşen Nematodlar Örn:Ascaris lumbricoides

Örn:Wuchereria bancrofti Dokuya Yerleşen Nematodlar Örn:Wuchereria bancrofti

İntestinal Sisteme Yerleşen Sestodlar Örn:Taenia saginata

Örn: Echinococcus granulosus Dokuya Yerleşen Sestodlar (Larval Formları) Örn: Echinococcus granulosus

Örn:Fasciolopsis buski Intestinal Sisteme Yerleşenler Trematodlar Örn:Fasciolopsis buski

Örn:Fasciola hepatica Karaciğer/Akciğer’e Yerleşen Trematodlar Örn:Fasciola hepatica

Dolaşım Sistemine Yerleşen Trematodlar (blood flukes) Örn: Schistosoma sp.

Artropodlar

Artropodlar Artropodlar dünyadaki hayvansal organizma gruplarının içinde en kalabalık olanıdır. Bilateral simetrili, hakiki vücut boşlukları bulunan vücutları kitinsel bir dış iskeletle örtülü olan, omurgasız canlılardır. Sindirim sistemleri ağızla başlar, anüsle sonlanır. Bu sistemin yapısı eklembacaklıların vektör rolü oynayıp oynamamasında birinci planda rol oynar.

Artropodlar

Arahnidler (Arachnida) Scorpionida (=Akrepler) Araneida (=Örümcekler) Ixodidae (=Keneler) Acarina (=Uyuz böcekleri)

İnsan sağlığı açısından önemli insectalar İki kanatlılar (Diptera=Sinekler) Pireler (Siphonaptera) Bitler (Anoplura) Hemipterler (Hemiptera)

Insectalar Insectaların belli başlı özellikleri; - Vücutları baş, göğüs ve karın olmak üzere üç farklı kısımdan oluşur - Başlarında bir çift anten vardır. - Erişkinleri 3 çift bacaklıdır. - Bacaklar ve varsa kanatlar göğüs’e bağlanırlar.