7-B SEÇENEĞİ 7-A seçeneğini uygulamak zorunda olmayan işletmeler isterlerse 7/ B seçeneğini kullanabilirler. 7/B seçeneği gerçekte küçük işletmeler için.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?
Advertisements

7/A SEÇENEĞİ 7/B SEÇENEĞİ
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
Ünite – 7 GİDER İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
19 Temmuz 2005, Ankara TÜBİTAK KAYNAKLARINDAN TRANSFER EDİLEN ÖDENEKLERİ KULLANAN KURULUŞLAR MUHASEBE SİSTEMİ Yrd.Doç.Dr.C.Yiğit ÖZBEK.
MALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
MALİYET MUHASEBESİ 2. Bölüm
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
MALİYET HESAPLARI 7/A SEÇENEĞİ.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
MALİYET MUHASEBESİ MALİYET YÖNTEMLERİ Prof.Dr. İbrahim Lazol 2012.
MALİYET MUHASEBESİ.
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
GENEL ÜRETİM MALİYETLERİ
MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Maliyet Muhasebesinde Yardımcı Hesap Kayıtları
7/A Seçeneği İŞL 318.
İşçilik Giderleri İŞL 318.
Maliyet ve unsurları, muhasebe maliyeti, fırsat maliyeti, gider-zarar ayırımı, sabit, değişken ve karma giderler İŞL 313 İkinci Hafta.
Gider Maliyet ve Harcama Kavramları
Genel Üretim Giderleri
İŞLETMELERDE MALİYET MUHASEBESİ UYGULAMALARI
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
MALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
ŞİRKET KAPANIŞ İŞLEMLERİ
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2005 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 8.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı 1.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GELİR - GİDER HESAPLARI ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. MALİ TABLOLAR MALİ OLAYLAR.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
VARLIKLARIN İZLENMESİ Dönem Ayırıcı Hesaplar Diğer Dönen Varlıklar
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE MALİYET DEPO STOK VE ENVANTER YÖNETİMİ
VARLIKLARIN İZLENMESİ Gelir Tablosu Hesapları
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ II
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
VARLIKLARIN İZLENMESİ Maliyet Hesapları
GELİR - GİDER ve MALİYET HESAPLARI (7/A Uygulaması)
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
Getiri Ltd. Şir.’nin Nisan 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. Maliyet hesaplarında.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BANKACILIK VE FİNANS UZAKTAN ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sizce burada bir problem var mı ?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

7-B SEÇENEĞİ 7-A seçeneğini uygulamak zorunda olmayan işletmeler isterlerse 7/ B seçeneğini kullanabilirler. 7/B seçeneği gerçekte küçük işletmeler için getirilmiştir.Bu seçenekte maliyet hesapları defteri kebir düzeyinde çeşitlerine göre bölümlenmiştir. Ancak gelir tablosunda faaliyet giderleri işletme fonksiyonlarına göre bölümlendiği için bu seçeneği uygulayan işletmeler dönem sonlarında gider çeşitlerini işletme fonksiyonlarına göre dönüştürmek zorundadırlar.

790 İlk madde ve Malzeme Giderleri Hizmet üretim ve imalat firmalarında kullanılan bu hesaba, hizmet üretiminde ve imalatta sarfedilmek üzere stok ambarlarından üretim yerlerine sevk edilen ilk madde ve malzemeler BORÇ, 150 hesaba ALACAK kaydedilir. 791 İşçi Ücret ve Giderleri Firmaların işçilik giderleri AKTİF karakterli bu hesaba BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir. Dönem sonlarında hesap bakiyesi 798 hesaba BORÇ, bu hesaba ALACAK kaydedilmek suretiyle sıfırlanır.

792 Memur Ücret ve Giderleri Bu hesaba, memur ücret ve giderleri BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir. Dönem sonlarında hesap bakiyesi 798 hesaba BORÇ, bu hesaba ALACAK kaydedilmek suretiyle sıfırlanır. 793 Dışardan Sağlanan Fayda ve Hizmetler Bu hesaba, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmet giderleri BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir.

794 Çeşitli Giderler Bu hesaba, çeşitli giderler BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir. 795 Vergi, Resim ve Harçlar Bu hesaba, ödenen veya tahakkuk eden her türlü vergi resim ve harç giderleri BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir. 796 Amortismanlar ve Tükenme Payları Bu hesaba, hesaplanan amortisman ve tükenme payları BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir.­

797 Finansman Giderleri Hesap AKTİF karakterlidir. Bu hesaba, kısa ve uzun vadeli finansman faizleri, komisyonları ve sair masrafları BORÇ, ilgili hesaplara ALACAK kaydedilir. 798 GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA HESABI Niteliği: 7/B maliyet şeçeneğine göre yapılan giderlere ait hesapların hepsinin yansıtma hesabı olarak kullanılmaktadır. İşleyişi: Yukarıdaki gider hesapları aktarılırken hesap borçlandırılır, gelir tablosu hesaplarına bu giderler aktarılırken alacaklandırılarak kapatılır.

799 ÜRETİM MALİYETİ HESABI Niteliği: Üretim maliyetlerinin izlendiği hesaptır. İşleyişi: Hesap borç tarafına kaydedilirken devri sırasında alacağa kaydedilir. İşletme fonksiyonlarına göre dağıtılan giderler 798 YANSITMA HESABINA aşağıdaki yevmiye kadı ile yansıtılır. Daha sonrada gider çeşitleri hesapları ile hesapları kapatılır.

ÖRNEK: 1 Aralık 2004 tarihinde üretim faaliyetine başlayan Tevazu üretim işletmesi “Y” türü mamul üretmektedir. İşletme Aralık 2004 döneminde 500 adet mamulün üretimine başlamış ve bunun 400 adedini tamamlamıştır. 100 adedini tamamlayamamış ve izleyen döneme yarı mamul olarak devretmiştir.İşletmenin döneme ait giderleri ve bunların fonksiyonlarına ait bilgiler aşağıda verilmiştir. 0. İlk Madde ve Malzeme Giderleri Dönemde tüketilen ilk madde ve malzeme giderleri toplamı YTL’ dir. 1.İşçi Ücret ve Giderleri Dönemde tahakkuk ettirilen işçilik giderlerinin toplamı YTL’ dir. Yapılan kesintilerin dökümü şöyledir:

Gelir Vergisi: Damga Vergisi: 360 Ssk işçi P.: Ssk İşv.p.: Memur Ücret ve Giderleri Dönemde tahakkuk ettirilen memur ücret ve giderleri toplamı YTL’ dir. Gelir Vergisi: Damga Vergisi: 190 Ssk işçi P.: Ssk İşv.p.: 8.000

3. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetlerin toplamı (KDV %15 Hariç). 4. Çeşitli Giderler Çeşitli Giderler toplamı (KDV %15 Hariç) 5. Vergi Resim ve Harçlar Vergi Resim ve Harçlar toplamı YTL’ dir. 6. Amortisman ve Tükenme Payı Amortisman ve Tükenme Payı toplamı YTL’ dir. 7- Finansman Giderleri Finansman Giderleri toplamı YTL’ dir.

790- İ.M.M.G İ.M.M.G İ.Ü.G P.B Ö.V.F Ö.S.G.K M.Ü.G P.B Ö.V.F Ö.S.G.K

793- D.S.F.H İND.KDV KASA Ç.G İND.KDV KASA V.R.H KASA A.T.P B.A F.G KASA12.000

798- G.Ç.Y.H İ.M.M.G İ.Ü.G M.Ü.G D.S.F.H Ç.G V.R.H A.T.P F.G

151- YARI MAM MAM ÜRETİ MAL Mamul: X 0,90= Y.Mamul: X 0,10 = ÜR.MAL ARGE P.S.D.G G.Y.G K.V.B.G U.V.B.G GİD.Ç.Y.H

ÖRNEK OLAY 1) 7/B seçeneğini kullanmakta olan bir üretim işletmesinin dönem sonu itibariyle maliyet hesaplarının bakiyeleri aşağıdaki gibidir İlk Madde ve Malzeme Giderleri300 Direk İlk Madde ve Malzeme200 Endirek Malzeme 70 Ambalaj Malzemesi İşçi Ücret ve Giderleri400 Direk İşçi Ücretleri300 Endirek İşçi Ücretleri Memur Ücret ve Giderleri100 Genel Yönetim ile İlgili Olan Kısmı80 Pazarlama ile İlgili Olan Kısmı Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler 50 Üretim ile İlgili Olan Kısmı30 Pazarlama ile İlgili Olan Kısmı10 Yönetim İle İlgili Olan Kısmı Çeşitli Giderler 50 Üretim ile İlgili Olan Kısmı35 Pazarlama ile İlgili Olan Kısmı 8 Yönetim ile İlgili Olan Kısmı 7

795- Vergi Resim ve Harçlar 50 Üretim ile İlgili Olan Kısmı30 Pazarlama ile İlgili Olan Kısmı 5 Yönetim İle İlgili Olan Kısmı Amortisman ve Tükenme Payları 90 Üretim ile İlgili Olan Kısmı70 Pazarlama ile İlgili Olan Kısmı 10 Yönetim ile İlgili Olan Kısmı Finansman Giderleri 30 Kısa Vadeli Borçlanma ile İlgili Kısmı20 Uzun Vadeli Borçlanma ile İlgili Kısmı10 İşletme dönem sonunda aşağıdaki hususları belirlemiştir TL’lik malın üretimi tamamlanmıştır. - Dönem içerisinde 500 TL’lik mamül satılmıştır.(İşletme Aralıklı Envanter yöntemini kullanmaktadır.) - İşletmenin dönem sonunda yapması gerekli olan kayıtları gösteriniz.

799- ÜRETİM MALİYETİ H PAZ.SAT.DAĞ.GİD.H G.Y.G.H K.V.B.G.H U.V.B.G.H GİDER ÇEŞİTLERİ 1070 YANSITMA HESABI Satılan mamullerin ilgili hesaba alınması 151- YARI MAM MAMÜLLER 799- ÜRETİM MALİY.HES Maliyet Hesaplarının İlgili Hesaplara Yansıtılması 835 Üretim hesabının ilgili hesaplara alınması SAT.MAM.MALİY MAMÜLLER 500

798- GİDER ÇEŞ.YANS.H.1070 »790-İ.M.M.G.H.300 »791- İŞÇİ Ü.G.H.400 »792- MEM.Ü.G.H.100 »793- D.S.F.H. 50 »794- ÇEŞ.G.H. 50 »795- VERGİ R.H.H. 50 »796- A.T.P.H. 90 »797- FİN.G.H. 30 Maliyet Hesaplarının kapatılması