NOKTALAMA İŞARETLLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Advertisements

Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
GRUP GÜNEŞ SUNAR.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
NOKTALAMA İMLERİ.
HAZIRLAYAN: SELİN YALÇIN 2.SINIF ŞUBE REHBERLİK ÖĞRETMENİ
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ - HAZIRLAYAN: , / Fatih GÜRCAN : ...
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
YAZIM KURALLARI.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
İÇERİK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME KAYNAKLAR ÇIKIŞ.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) NOKTA Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
Yazım Yanlışı Ve Noktalama İşaretleri
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
YAZIM KURALLARI.
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
NOKTALAMA İŞARETLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ Güzel ve Düzgün Yazı Yazmak için....
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
4 /B SINIFI TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ MERHABA 
Noktalama işaretleri.
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak,
Noktalama işaretleri.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETİ NE DEMEKTİR? Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

NOKTALAMA İŞARETLLERİ MESUT OFLAZ

NOKTA(.) *Bitmiş bir cümlenin sonuna konur: Bugün hava güzel. *Kimi kısaltmalardan sonra konulur: Prof. Ayşe Yiğit *Sayılardan sonra sıra belirtmek amacıyla kullanılır:Eklendiği sayıya –(ı)ncı, -(i)nci anlamı katar. 7.(yedinci)

*Tarihlerin yazımında gün, ay ve yılı ayırmak için kullanılır: 10.5.1989 *Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için kullanılır: 8.00’da derse başlarız.

VİRGÜL(,) *Eş görevli sözcükleri ayırmada kullanılır: Mesut,Mustafa ve kardeşi doğum günü partisine gelecekler. *Cümlede vurgulanmak istenen sözcüklerden sonra kullanılır. İstanbul, ülkemizin en kalabalık şehridir.

*Cümlede ara sözleri,ara cümleleri ayırmak için kullanılır. Masanın üstündeki kalemi,kırmızı renkli olanı,bana verir misiniz? *Mektuplarda hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. Değerli Dostum, Sevgili Arkadaşım,

*Anlam kargaşası yaratmış sözcükler arasında kullanılır. İhtiyar,kadının yanına yaklaştı. *Sıralı cümleleri ayırmada kullanılır. Ödevlerini yaptı televizyonun karşısına geçti.

NOKTALI VİRGÜL(;) *Biçimce bağımlı,kendi içinde bağımsız cümleleri ayırmak için kullanılır. Boynun damarları şişiyor;kalın,yağlı ve tüysüz kollarında bir adale hareketi görülüyordu. *Cümle;ama,çünkü,ancak,fakat gibi bağlaçlarla bağlanıyorsa ilk cümleden sonra konur. Güzel bir tablo;ancak çok pahalı. MESUT

*Cümle içinde veya sıralamalarda,virgülle ayrılmış tür ve grupları birbirinden ayırmak için kullanılır. Ozan,Yiğit ve Hakan maça;Esra,Fatma ve Meltem sinemaya gittiler.

İKİ NOKTA(:) *Bir cümleden veya sözcükten sonra örnekler sıralanacak,açıklamalar yapılacaksa sözcük veya cümleden sonra kullanılır. Yaz meyveleri:üzüm,armut,kavun,erik… *Karşılıklı konuşmaların kullanıldığı yazılarda konuşan kişinin adından sonra konur. Mustafa:Senin ismin ne? Ahmet :Benim adım Ahmet.

*Matematikte bölme işlemini belirtmek için kullanılır. 20:5=4 NOT:İki noktadan sonra gelen bölüm,bir cümle değilse küçük harfle başlanır.

ÜÇ NOKTA(…) *Cümlenin bitmediğini,örneklerin devam edebileceğini gösterir. Yemeklerden kuru fasulye,pilav…

KISA ÇİZGİ *Satır sonuna sığmayan sözcükleri ayırmak için kullanılır. ………………………………………….geli- yorlar. *İki sözcüğün gösterdiği başlangıçla sonu ve aralarındaki ilgiyi belirtmek için kullanılır. 1990-1995 Fenerbahçe-Galatasaray maçı bitti. *Ekleri göstermek için ekin önünde kullanılır. -ık,-lar,-ler… *Sözcüğü hecelerine ayırmak için kullanılır. an-ne-ci-ğim

SORU İŞARETİ(?) *Soru bildiren cümlelerden sonra kullanılır. Hangi kitapları okudun? *Bir sözün inanılır olmadığını göstermek için kullanılır. Babaannem 40.(?) yaşını kutluyor.

YAY AYRAÇ[( )] *Bir cümle ya da sözcükle ilgili bir açıklamanın başına konur. Ayşe,bugün(23 Nisan 1953) dünyaya geldi.

UZUN ÇİZGİ(_) *Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için çizgisi kullanılır.Buna konuşma de denir. -Bana 500 YTL verir misin? -Evet veririz dedi,patron. *Oyunlarda uzun çizgi konuşanın adından sonra konur. Ümit:Nasılsın? Mustafa:İyiyim.

ÜNLEM İŞARETİ(!) *Sevinç,korku,şaşma ve heyecanları dile getiren sözcük,söz grupları ve cümlelerin sonuna konur. Hayır,hayır,bilmek istemem! *Ünlem bildiren sözcüklerden sonra konur. Ay!Eyvah! *Ünlem bildiren cümlelerden sonra konur. Kahraman ırkıma bir gül! *Hitap sözünden sonra konur. Ey Türk gençliği!

TIRNAK İŞARETİ(“…”) *Bir metnin içinde,başkasından aktarılan yazı ya da sözleri belirtmek için kullanılır. Öğretmen:”Çok çalışmalısınız.” dedi. *Önem verilen,önemi belirtmek istenen sözcüklerin başına ve sonuna konur. Hiç sevmem “ahlak” sözü etmeyi.

DEN DEN İŞARETİ(“) *Alt alta gelen aynı sözlerin tekrar yazılmasını önlemek amacıyla kullanılır. a)Eken fiil b)Edilgen “ c)Dönüşlü “ d)İşteş “

KÖŞELİ AYRAÇ([ ]) *Parantez içinde bulunan bir söz,ayrıca bir daha parantez içine alınacaksa köşeli parantez kullanılır. Yekta Bahir[ Ömer SEYFETTİN,(Yeni Lisan,Genç Kalemler)]

KESME İŞARETİ(‘) *Özel adlar,çekim eki alırken kesme işareti ile ayrılır Karabük’ün, Ahmet’i *Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır. 1975’te dünyaya gelmiş.

*Seslerin ölçü dolayısıyla şiirde veya konuşma sırasında düştüğünü göstermek için kullanılır. Karac ’oğlan der ki… N’ eylemeli? *”O” kişi zamirinin cümle içinde büyük harfle yazılması ve kesme işareti kullanılması doğru değildir. …O’nu unutmayacağız – Yanlış …onu unutmayacağız - Doğru