DİKSİYON ALIŞTIRMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

HARFLERİMİZ HAZIRLAYAN ABDULLAH BÜYÜKYILDIZ
Ebe ebe nerede? Su doldurur derede. Dere boyu odunluk. Berna bal yedi.
AMAN BU OYUN HİÇ BİTMESİN... Berber, sokakta oynayan çocuklardan birini çağırdı ve o gelince cebinden biri beş milyonluk, öteki beşyüzbinlik iki banknot.
YOLCULUK Veda ettim gençliğimin gamsız geçen rüyasına, Çıktım aşkın nihayeti bulunmayan sahrasına. Bilmiyordum yol neresi? Varacağım yer neresi? Dayanarak.
Sincabi öykücü can özoguz Fon müziği: Ezginin Günlüğü.
Boş ver be yaşı başı. gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver
Benim biricik Canım Babacığım
HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Paris ve sen Yağmur yağıyor Bu sonbahar Eskiden olduğu gibi
Kaan masal anlat. Enes evine nane ek. Dışarıda yağmur yağıyor. Jale kitap okuyor.
DİKSİYON KURSU.
İŞTE ANNELERİMİZ.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Yiyecekler Konuşuyor Arda:
UYUMAK İSTEMEYEN ZÜRAFA
Bir tavuk alıp ne yapalım?
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
UYUMAK İSTEMEYEN ZÜRAFA
SERBEST OKUMA METİNLERİ
GİTME VAKTİ Şiir: Emine TOKGÖZ.
SAKSIM SAKSIM Önce toprak doldurdum Önce toprak doldurdum
Sıfatlar Sıfatlar.
Alışveriş Yapıyorum.
ARTİKÜLASYON ÇALIŞMALARI
Çocuklar Tutum haftası geldi, Bizlere neşe verdi
İnsanoğlu mutluluğu hep hor kullanıyormuş...
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Boya sandığına saklı düşler
Boya sandığına saklı düşler
KURALLARA UYMAK.
ses düğmesini açabilirsiniz
ses düğmesini açabilirsiniz ilerlemek için sadece “mouse”u tıklayınız Leyla ve Gece.
Karanlıklar uzaklaştı
TÜRKÇE PERFORMANS ÖDEVİ
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı : …………………………………………. 12 Ocak 2009 Pazartesi 1. Dinozorlardaki işlemleri incele.Verilmeyen sayıları bul.Bulduğun sayılara ait.
İndim kuyu dibine sildim süpürdüm silkildim çıktım.
1-)BASİT 2-)BİRLEŞİK 3-)SIRALI 4-)BAĞLI
Cemal Granda Atatürk’ün Hizmetkârı’nın Anılarından
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Renk Bildiren Sıfatlar
SEYYİD NESİMİ METHİYE SEYYİD NESİMİ
TAVUK YUMURTA CİVCİV.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
DİKSİYON VE SUNUM TEKNİKLERİ
Varlıkların özeliklerini belirten kelimeler
TEKERLEME ÖRNEKLERİ Bir iki üç Söylemesi güç Sana verdim bir elma
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
SIFAT ( ÖN AD ).
Şapka satarak geçinen bir adamın yolu bir gün bir ormana düşmüş. Adam biraz yürüdükten sonra sıcaktan ve yorgunluktan bunalmış, bir ağacın altına oturmuş.
SIFAT ( ÖN AD ).
Türk Kadınlar Birliği ülkemizde her yıl çocukları için büyük fedakarlığa katla­nan annelerden birini yılın annesi seçer. Yılın annesinin kişiliğinde tüm.
SIFATLAR.
SOLUNUM. İyi bir sese sahip olmak, dilimizi doğru ve güzel konuşmak amacını taşıyorsak, her şeyden önde bilinçli solunum yapabilmeyi öğrenmemiz gerekecektir.
KONUŞMA BOZUKLUKLARI.
BİR KAYISI AĞACI ABDÜLKADİR MERİÇBOYU.
Metinleri Okuyalım.
HİKMET SIRMA TEKERLEMELE R. PATLICAN P atlıcan var patlıcan, Patlasın senin kocan. Şisko şisko biberler, Arabaya bindiler. Elmalar yedi buçuk, Onu yedi,
BİLMECELER.
Köy kay tüy bey.
Üç Sesli Tek Heceli Sözcükleri Okuyalım
BOĞUMLANMA (ARTİKÜLASYON)
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
ÜÇ ÖĞÜT M.Fatih Derleyen ve slayt tasarım:.
1.Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış.
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Hadi Söyle Bakalım.
Sunum transkripti:

DİKSİYON ALIŞTIRMALARI

Babaeskili Babacan Bahri, Beberuhi Bedri ile, bıyıksız biçkici bıngıldak Bahir’in Bigadiç’teki bonbon bonmarşesine varmışlar, o adadakilerin yüzlerine bön bön bakarak, büyülü büyük buhurdanlığı buğulu buğulu boşaltıp bomboş bırakmışlar, sonra da Bodrum’da gözden kaybolmuşlar.

Sazende Sâzi ile Zifos Zihni zaman zaman sizin sokağın sağ kösesinde sinsi sinsi fiskoslaşarak sizi zibidi Suzi’ye sorumsuz ve soğansızsınız diye şikâyet ederler. Sason’un susuz sazlıklarında sadece soğanla sarımsak yetişebileceğini söyleyen Samsunlu sebzecilerin sözüne sizler de sessizce ve sezgilerinize sığınarak inanabilirsiniz.

Şavşatlı Şaban, Şarkışlalı şipşakçı Şekip, Şişhane'deki şeytankuşunu, “şiş şişeyi şişlemiş şişe şişe hişt demiş” diye diye çıldırtıp şeytankuşuna şeytankuşunu şişletmiş.

Çatalağzı'nda çatalsız Çatalcalı çatalcının çarpık çurpuk çalçene Çoruhluya her şeyi çarpıtmasına ne dersin? Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar, nesi için Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar? Kârı için Çatalca’da topal çoban çatal yapıp çatal satar. “Çarık çorap dolap, ben sana çarık çorap dolap” mı dedim dersin?

Lâlâzâde Levent; Leyla ile Lalelili Lale'ye leblebi ile likör ikram etmiş. Lüpçüler, lütfen lüzumlu lüzumsuz lakırdıları bırakın da lüfer, risk, rot, rop, rint, ring, ray, radyoaktivite nedir diye konuşun.

Sedat Tınaz’ın tasası, suratsız teyzesine rastlaması ve Sâzende Sezen’in sıska sülük tazısını tuz tortusu tütsüsüne tutmasıydı.

Şu köse yaz kösesi, Şu köse kış kösesi, Şu köşe de yaz köşesi Şu köşe de kış köşesi 0rtadaki soğuk su şişesi.

Cemil, Cemile ve Cemal, cumaları cilacı cüce Canip'in cicili bicili cumbalı ciltevinde cümbür cemaat cacıklı civcivle cücüklü cacık yerler, sonra da Cebecili cingöz coğrafyacının cinci ciciannesinin cırcırböceğini dinlerler. Hep beraber “Ocak kıvılcımlandırıcarından mısınız, kapı gıcırdatıcılarından mısınız? Ne ocak kıvılcımlandırıcarındanım, ne kapı gıcırdatıcılarındanım.” derler.

Dadaylı dadımın Dodurgalı düdük delisi dedesi diline doladığı debdebeli dedim dedisiyle dırdırını dilinden düşürüp de bir kez olsun doya doya düden diyemeden, düdenin dallara doldurduğu doyumlu yemişlerden doyasıya yiyemeden dâr-ı dünyadan göçüp gitti.

Kilisli kikirik kilimci Kağızman’daki kilitli kilisede kimliğini kimseye sezdirmeden kucak kucak kuskuslu kuşkonmazı kukumav kuşuna, kişiliksiz kulağakaçan kirli kirloz kirpiye de Kuşadası'nın kuşhanesindeki kuşbaşlı kuşbazla birlikte önce kişnişli kuşüzümünü, sonra da Kumla'nın kumlu kumlu kuşkirazını yutturmuş.

Kınıklı kılıbık kırpıntı Kiyasettin, Kırımlı kılkuyruk kıtmiri kıkır kıkır kıkırdatarak küskütük küçümen küfeci külhaniyle külüstür Kürşat'ı külünklü küngün üstüne kütte denek devirdi.

Kırıkhan’ın kırıkçı kırçıl kargın kırgın kırıkçısı, kırmızı kırda kıkır kıkır kıkırdayarak, Kırımlı kıkırdakçının kızıl kırlangıçlarını kışın kırlarda, Kırgızlı kırpıntıcı kırışık Kirimtov’un krikkraklarıyla besliyormuş.

Koca kokoz kokainman kokorozlana kokorozlana Kazablankalı kozmonota kök, kok, köken, kokot, kök sökmek, kokoreç, kökmantar, köknar, köçekçe, körkandil, krematoryum, kösnüklük ne demek, diye sormuş.

Yalancıoğlu yalıncık Yayladağı’nın yahnisini yağsız yiyebilirse de Yayladağı’nın yağlı yoğurdundan, Yüksekova'nın yusyumru yumurta yumurtlayan tavuklarından, bir de Yörük ayranıyla yufkasından asla vazgeçemez.

Güneyli girgin gammaz Galip, Gavurdağı’nda güpegündüz galeyana gelmiş de Gülgiloglu Gaziantepli gazinocuyu Gölköylü gitaristle birlikte Gümüşhane’ye göndermiş. Geçen gece Gemerek’ten Gediz’e gelen Gebzeli gezginci gizemcilerden gitarist general Genzel, gençlere, gerçek dışılıkla gerçeklik dışı ilişkiler arasında ne gibi bir geçerlilik gerçekliği olduğunu sormuşmuş.

Galata kulesi kapısı karşısındaki kuru kahvecinin gıdısı çıkık, dişi kırık, kurbağa kafalı, karakonsolos kalfası Hakkı karışıklığa getirip kahveye kavruk kakule kırığı kattı.

Hahamhanede, hahambaşı, hahamı homur homur homurdanır görünce hemencecik heyecanlandı, hızlandı, hoşnutsuz, hırçın, halhallarla halkaları, halatları hallaçlara verdi.

Batı tepede tahta depo dibinde beytutet eden pullu dede tekkesinden matrut bitli Vedat, dar derede tatlı duttan dürülü pide yutup, pösteki dide dide dört ayda dört türlü derde tutuldu.

Bir pirinci birinci buluşta bir inci gibi birbirlerine bağlayıp Perlepe berberi bastıbacak Bedri ile beraber Bursa bağrına doğru parasız giden bu paytak budala; baş asi topal Badi’den biberli bir papara yedi de beş kuruş para vermedi.

Baldıran dalları ballandırılmalı mı, ballandırılmamalı mı Baldıran dalları ballandırılmalı mı, ballandırılmamalı mı? Sonra o bala daldırılan baldıran dalları dallandırılmalı mı, ballı dalla dallandırılmamalı mı?

Titiz, temiz, tendürüst dürüst dadım; tadını tattığı tere demetini dide dide dağıttı da hiddetinden hem dut dalında takılı duran dırıltı düdüğünü öttürdü, hem de didine didine dedim dedi, dedim dedi dedi durdu.

Üç tunç tas has kayısı hoşafı. Üstü üç taşlı, taç saplı, üç tunç tası çaldıran mı çabuk çıldırır, yoksa iç içe yüz ton saç kaplı çanı kaldıran mı çabuk çıldırır? Üç tunç tas has kayısı hoşafı.

Hepinize Başarılı Çalışmalar Dilerim AreS