Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOĞUMLANMA (ARTİKÜLASYON)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOĞUMLANMA (ARTİKÜLASYON)"— Sunum transkripti:

1 BOĞUMLANMA (ARTİKÜLASYON)

2 BOĞUMLANMA ALIŞTIRMALARI
Boğumlanma (Artikülasyon): kelimeleri oluşturan hecelerin, heceleri oluşturan seslerin tam yerinden ve süresine uygun olarak söylenmesidir. Ünsüzler biçimlendirilirken ünlülere oranla daha fazla çaba sarf etmek gerekir. Ciğerlerden yükselen hava; dil, damak, dişler, dudaklar ve yanaklar yardımı ile kalıplanır ve belli noktalarda boğumlanma yapılır.

3 BOĞUMLANMA ALIŞTIRMALARI
Boğumlanmada alışkanlık kazanmak için, söylenmesi oldukça güç bir takım anlamsız cümlelerin üzerinde yüksek sesle alıştırmalar yapmak iyi sonuçlar verir. Bu cümleler önce ağır, sonra gitgide hızlı tekrarlanır. Daha sonra, alıştırmalar yapılırken dişler arasına bir kalem iyice sıkıştırılarak alt çene ve dudakların kuvvetlenmesi elde edilir. Söylenmesi oldukça güç olan bu anlamsız cümleleri tekrarlamakla tembel ve gevşek boğumlamanın önüne geçilmiş olur. İyi bir boğumlanma olmadan açık, anlaşılır bir konuşma elde edilemez.

4 BOĞUMLANMA ALIŞTIRMALARI
Hakkı, haklının hakkını yemiş. Haklı, Hakkı’dan hakkını istemiş. Hakkı, haklıya hakkını vermeyince haklı da Hakkı’nın hakkından gelmiş. 2. ALIŞTIRMA Siz bizim Çekoslavakyalılaştırdıklarımızdan mısınız yoksa siz bizim Çekoslavakyalılaştırmadıklarımızdan mısınız? 3. ALIŞTIRMA Sen seni bil, sen seni, bil sen seni sen, seni bil, sen seni, bilmezsen sen seni, patlatırlar enseni.

5 BOĞUMLANMA ALIŞTIRMALARI
Al şu takatukaları takatukacıya takatukalattırmak için götür. Takatukacı takatukaları takatukalattırmazsa, takatukaları takatukacıdan takatukalattırmadan getir. 5.ALIŞTIRMA Şu köşe yaz köşesi, Şu köşe kış köşesi, 0rtadaki soğuk su şişesi. 6.ALIŞTIRMA Bu yoğurdu sarmısaklasakta mı saklasak sarmısaklamasak da mı saklasak. Bu yoğurdu mayalamalı damı saklamalı mayalamamalı da mı saklamalı.

6 BOĞUMLANMA ALIŞTIRMALARI
Paşa tası ile üç has tas kayısı hoşafı 8.ALIŞTIRMA Üstü üç taşlı taç saplı üç tunç tası çaldıran mı çabuk çıldırır, yoksa iç içe yüz ton saç kaplı çanı kaldıran mı çabuk çıldırır 9.ALIŞTIRMA Halam halhallarla halkaları, halatları hallaççıya verdi. 10.ALIŞTIRMA Dört deryanın deresini dört dergâhın derbendine devrederlerse, dört deryadan dört dert, dört dergâhtan dört dev çıkar.


"BOĞUMLANMA (ARTİKÜLASYON)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları