1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
YAPI ÜRETİM SÜRECİNDE ZEMİN UYGULAMALARI SUNUMU
MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yeraltı Suyu Statüsü ve Eğilim Değerlendirmesi Kaan.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNE GÖRE NHYP VE İNTERKALİBRASYON
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Altunkaya ÇAVUŞ Orman ve Su İşleri Uzmanı
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KONYA KAPALI HAVZASI İZLEME PROGRAMI Ebru DOĞANAY Eylül 2014 DSİ 4. Bölge Müdürlüğü- Konya’da.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim.
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
1 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim Şükran DENİZ Uzman ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI 29 Ağustos 2014 DSİ 21. Bölge Müdürlüğünde (Aydın) yapılan.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
Haziran 2014 DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantı İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Büyük Menderes Havzası Gerçek Zamanlı İzleme İstasyonlarının.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
Özge YILDIRIM Uzman Yardımcısı İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Kimyasal İzleme Şube Müdürlüğü 9 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEDİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü- İzmir’de.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Caner GÖK Yüzey Suları İzleme Şube Müdürlüğü Uzman Yardımcısı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Feyza SANCAK Uzman Haziran 2015 DSİ 13. Bölge Müdürlüğü -Antalya’da yapılan havza paydaş toplantısı.
1 Uzmanlık Tezi. 2 1.Tezin Maksadı ve Tezin Hazırlanmasında Takip Edilen Yol Haritası 2.Yeraltı Suyu Kalite Değerlendirilmesinin AB’de ve Türkiye’de Gelişim.
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
1. SUNUM İÇERİĞİ Kapsam Terimler Numune Alma Cihaz ve Malzemeleri Numune Alma İşlemleri Numunenin Tanıtımı ve Kaydı 2.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DOĞU KARADENİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Aralık 2015 DSİ 22. Bölge Müdürlüğü -Trabzon’da yapılan.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
KONULAR RİSK ANALİZİ ÜRETİM SÜRECİ (LIFE – CYCLE) DEĞERLENDİRMESİ
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Sunum transkripti:

1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü

2 I. Bölüm Su Çerçeve Direktifi ve Yeraltı Suları Direktifine Göre Yeraltı Sularının İzlenmesi Su Çerçeve Direktifi ve Yeraltı Suları Direktifine Göre Yeraltı Sularının İzlenmesi II. Bölüm Yeraltı Sularından Numune Alma Genelgesi Yeraltı Sularından Numune Alma Genelgesi

3 Yenilenebilir ≠ Sonsuz ! Yenilenebilir Ancak SONLU !! Döngü sonsuz ancak kaynak sonludur….

4 Tüm yeraltı su kütlelerinin durumlarındaki bozulmanın önlenmesini sağlamak Madde 4.1 (b) (i) Kirleticilerin yeraltı sularına girişini önlemek yada sınırlandırmak Madde 4.1 (b) (i) İyi yeraltı su durumuna ulaşma hedefiyle tüm yeraltı su kütlelerini korumak, geliştirmek, yenilemek ve dolum- boşaltım dengesini sağlamak Madde 4.1 (b) (ii) Yeraltı suyu kirliliğini aşamalı olarak azaltabilmek için herhangi bir kirletici konsantrasyonundaki kayda değer ve devam eden yukarı yönlü eğilimi tersine çevirmek Madde 4.1 (b) (iii) Korunan Alanlar için hedef ve standartlara uyumu gerçekleştirmek

Bu direktif yeraltı suyu kirliliğini önlemek ve kontrol etmek amacıyla SÇD madde 17 (1ve2) belirtilen spesifik önlemleri belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu önlemler bilhassa şunları içerir İyi yeraltı suyu kimyasal durumunu değerlendirmek için kriterler Önemli ve sürekli artan bozulma eğilimin ve iyileştirmeye dönüşün başlangıç noktasının tespiti için kriterler Ayrıca direktif tüm yeraltı su kütlelerinin durumunun bozulmasını önlemeyi amaçlar. 5

6 Yüzeysel Su Statüsünün, Yeraltı Suyu Statüsünün ve Korunan Alanların İzlenmesi 1. Üye Devletler, her bir nehir havzası bölgesi içinde su kalitesinin tutarlı ve kapsamlı bir genel görünüşünü elde etmek için su statüsünün izlenmesi amacıyla programlar hazırlanmasını sağlayacaklardır: Bu programlar yer altı suları için kimyasal ve miktarsal(nicel) statünün izlenmesini kapsayacaktır. 2. Bu programlar, ilgili mevzuatta aksi yönde hüküm bulunmadıkça, en geç bu Direktifin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren altı yıl içinde işler hale getirilecektir. Bu izleme EK 5’teki şartlara uygun olacaktır.

Yeraltı suyu izleme programları Su Çerçeve Direktifindeki çevresel hedeflere ulaşma konusunda gerekli bilgileri sağlamalıdır. Özellikle de  Yeraltı suyu miktar durumu  Yeraltı suyu kimyasal durumu  Doğal koşullardaki uzun dönemli eğilimler ve yeraltı su kütlelerinde insan aktivitelerinden kaynaklanan eğilimlerin değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler. İzleme programları Karakterizasyon ve risk değerlendirme prosedürü Yeraltı sularının kavramsal modeli temelinde dizayn edilmelidir. 7

İyi Yeraltısuyu Miktar Durumu Yeraltısuyu çekim miktarı kütlenin uzun dönemli yıllık beslenimini aşmayacak düzeyde olduğu İnsan faaliyetlerinden kaynaklı yeraltı su seviyesindeki değişikler doğrudan yeraltı su kütlesine bağlı karasal ekosistemlerde önemli bir bozulmaya sebep olmadığı Yeraltı su seviyesindeki değişikliklerden kaynaklanan akım yönü değişiklikleri, özellikle de tuzlusu yada diğer istenmeyen girişimlere sebep olmadığı 8

İyi Yeraltısuyu Kimyasal Durumu İletkenlik ölçümlerindeki değişiklikler tuz yada diğer girişimlerin etkilerini göstermediği Kirletici konsantrasyonlarının kimyasal kalite standartlarını aşmadığı Yeraltısuyu kütlelerine doğrudan bağımlı olan karasal ekosistemlerde önemli bir zarar vermediği veya yüzeysel suların ekolojik ve kimyasal kalitesinde bozulmaya neden olmadığı 9

Su Çerçeve Direktifi üç çeşit izleme ağı kurulmasını öngörür Miktar izleme ağı:  Miktarsal durum değerlendirmesini oluşturmak Gözetimsel izleme ağı:  Kimyasal durum değerlendirmesi  Doğal koşullardaki uzun dönemli eğilimler ve yeraltı su kütlelerinde insan aktivitelerinden kaynaklanan kirletici konsantrasyonları ile ilgili bilgi sağlamak Operasyonel izleme ağı:  Risk altında olduğu belirlenen yeraltı su kütlelerinin durumlarını belirlemek  Kirletici konsantrasyonlarındaki önemli ve devam eden artan eğilimlerin varlığını belirlemek 10

Numune noktalarının kurulumu, işletilmesi ve numunelerin analizi büyük önem arz etmektedir. ISO ISO ISO ISO ISO ISO EN Numune alma Numune ekipmanları Numune analizi Numunenin korunumu ve taşınımı Numune Alma-Değerlendirme 11

12 Amaç ve DayanakNumune Alma Metodunun Seçimi Numune Kaplarının Seçimi, Doldurulması, Hacmi, Soğutulması, Korunması Numune Etiketi ve Tutanak

13 AMAÇ AMAÇ Yeraltı sularından numune alma konusunda standardizasyonu sağlamak ve ifa edilen vazifenin verimli, seri ve usulüne uygun gerçekleştirilmesi DAYANAK DAYANAK Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik ile Su Çerçeve Direktifi (2000/60/EC)’nin yeraltı suyu ile ilgili hükümleri ve Yeraltı Suyu Direktifi (2006/118/EC)

14 Numune Alma Metodunun Seçilmesi;  Pompa ile Numune Alma  Derinliğe Bağlı Numune Alma

15 Numuneyi Kim Alacak? Nasıl Alacak? Nereden Alacak? Nereye Götürecek?

16 FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER PH Sıcaklık Elektriksel İletkenlik Çözünmüş Oksijen Tuzluluk Bulanıklık ARAZİDE ÖLÇÜLÜR…

17 KİMYASAL PARAMETRELER Anyonlar- Katyonlar Ağır Metaller Yüzey Aktif Maddeler Tek kullanımlık plastik kap( 2x250ml) Kaplar numune ile 3 kez çalkalanır

18 PESTİSİT PARAMETRELERİ Organoklorlu Pestisitler Organofosforlu Pestisitler Karbomatlı Pestisitler Siklodien Pestisitler Koyu renkli cam kap ( 1000 ml) 8 saat içerisinde lab.’a ulaştırılır Kaplar numune ile 3 kez çalkalanır.

19 Mikrobiyolojik Parametreler Toplam ve Fekal Koliform Koyu renkli cam kap ( 250 ml) Numune kapları ve kapakları steril Kaplar numune ile çalkalanmaz.

20 İzotop Parametreleri Oksijen-18 Döteryum Trityum Tek kullanımlık çift kapaklı plastik kaplar kullanılır, kapaklar sıkı değilse kapağın üzeri parafin bant ile bantlanır. ( 1000ml) Kaplar numune ile 3 kez çalkalanır

21 Radyoaktivite Parametreleri Trityum Toplam Alfa Toplam Beta Tek Kullanımlık çift kapaklı plastik kaplar kullanılır, kapaklar sıkı değilse kapağın üzeri parafin bant ile bantlanır. ( 2000ml) 5Gün Kaplar numune ile 3 kez çalkalanır

22 Numunelerin Soğutulması ve Korunması Numunelerin alındığı yerde buzdolapları veya soğutma kutuları kullanılır, laboratuara taşınması sırasında korunması için soğutulması (eriyen buz içerisinde veya buzdolabında 1°C - 5°C arası sıcaklıkta) ve karanlıkta muhafazası sağlanır.

23 Numunelerin Tanıtımı

24

25  Laboratuvar Seçimi  Numune Alma Metodunun Seçimi  Fizikokimyasal Parametrelerin Arazide Ölçülmesi  Numune Alma Alma Kaplarının Seçimi  Koruma Önlemleri ve Taşıma  Önem Arz Etmektedir.

26