İRFAN TÖRECİ HAKKAR İ ’nin Yüksekova İ lçesi’nde ya ş ayan ve çobanlık yapan 19 ya ş ındaki İ rfan Töreci ÖSS’de yüksek puan alarak Hacettepe Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEDEF VE MOTİVASYON BAHAR DOĞAN UTKU KOLEJİ REHBERLİK BİRİMİ.
Advertisements

EKİP ÇALIŞMASI.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA YOLLARI. Her ş eyden önce kendinize güven duyun. "Yetersiz oldu ğ um için ba ş arılı olamam" gibi dü ş üncelerle de ğ erlendirmelere.
ÖZGÜVEN; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hissetmemiz demektir. Başka bir deyişle kendimiz olmaktan memnun olmak ve bunun.
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
tüm öğrencilere başarılar dileriz.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
ANA BABA TUTUMLARI. Tuncay DEMİRTAŞ.
Yanlışları azaltmanın yolları nelerdir?
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
HEDEF VE AMAÇ BELİRLEMEK BAHÇE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
P a z a r S a b a h l a r ı.
6-7 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 1.sınıf velilerine tavsiyeler
DRAMA.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
CİN ALİ FACEBOOK İLE TANIŞIYOR
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
Yağmur, Kar, Sis.
ÇOCUKLA İLETİŞİM KURMAK
SANA SESLENİYORUM DUYUYORMUSUN?
Mitat Zorlu 1 - = + 8 = = 12 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 2 Haziran 2009 Salı Matematik Aşağıdaki işlemlerin sonucunu bulman gerekiyor. - =
“Öfke”.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Dün henüz, yirmi ya ş ındaydım Ve ya ş am ile oynuyordum Sanıyordum ki çok fazla zamanım var Bilmiyordum ki ya ş am, Parmaklarımın arasından bir tutam.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
MEHMET EKİCİ REHBER ÖĞRETMEN
ÜŞENGEÇ YENGEÇ.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMAK İSTİYORUM!!!
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
l Bir Tehdit Mi? Ar. Gör. Zeynep Erkan Atik.
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
AMAÇ VE HEDEF BELİRLEME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
REHBERLİK SERVİSİ motivasyon semineri.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
K O R K U Yükseklikten Karanlıktan Çeşitli hayvanlardan Yalnız Kalmaktan.
Ailem (Büyüdükçe Değişiyoruz) Hikmet SIRMA. Küçükken nasıl bir bebektiniz?
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇALIŞANIN MOTİVASYONU DEMEKTİR.
Çok çalışmak Etkili çalışmak Zamanı amaç doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. “Etkili çalışma” programı içinde eğlenmeye, dinlenmeye, aileye,
UEFA KURSLARI BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 ÖNERİ BAŞARILI ANTRENÖRLÜK İÇİN 50 ÖNERİTFF-TÜFAD ZORUNLU ANTRENÖR GELİŞİM SEMİNERİ 15 HAZİRAN 2016 İZMİR COŞKUN.
KİRAZ ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
BAŞARI VE MOTİVASYON.
AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
BÖLÜM 1 BAŞARIYA GİDEN YOL.
K.İ.H.O. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BAŞARIDA VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
SINAVLARDA BAŞARILI OLMA YOLLARI
ÇOCUKLARIMIZIN MUTLU VE BAŞARILI OLMASI İÇİN…
Sunum transkripti:

İRFAN TÖRECİ

HAKKAR İ ’nin Yüksekova İ lçesi’nde ya ş ayan ve çobanlık yapan 19 ya ş ındaki İ rfan Töreci ÖSS’de yüksek puan alarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne İ ngilizce olarak yerle ş ti. 5 ya ş ında elektrik çarpması sonucu sa ğ kolu omuzundan kesilen Töreci, “Engelli olmam hayata tutunmamı engelleyemedi. Doktorsuzluk yüzünden kolumu kaybetmem tıp idealini seçmemde etkili oldu. Çobandım, artık doktor olaca ğ ım” dedi. � ’

İRFAN TÖRECİ ÖSS ba ş arı sıralamasında hep sonuncu olan Hakkari’de engelleri a ş an İ rfan Töreci, Tıp Fakültesi’ni kazanarak ba ş arısını kanıtladı. Yüksekova İ lçesi’nde 12 ki ş ilik ailenin çocu ğ u olan İ rfan Töreci, 5 ya ş ındayken elektrik çarpması sonucu sa ğ kolunu kaybetti. Ancak hayata sımsıkı sarılan Töreci bir yandan e ğ itimini sürdürürken, bo ş zamanlarında da çobanlık yaptı. Töreci okuma azmini hiç yitirmeyerek doktor olmayı hedefledi. Bedensel engeline ve yoksullu ğ a ra ğ men yılmayan İ rfan Töreci, bu ş ekilde hedefine ula ş tı.elektrik

İRFAN TÖRECİ Toprak bir evde ailesiyle birlikte maddi sıkıntı içinde yasayan İ rfan Töreci, “Çocuk ya ş ımda doktorsuzluk yüzünden kolumu kaybettim. Ancak bu durum bana engel olmadı. Beni daha çok kamçıladı. Çok çalı ş tım ve ba ş ardım. Doktor olaca ğ ım için çok mutluyum” diye konu ş tu.Çocuk

BEN NE İSTİYORUM? Florence, Fransa’dan İ ngiltere’ye, İ ngiltere’den de Fransa’ya yüzerek Man ş Denizi’ni her iki yönde geçen ilk kadın yüzücüydü. Bir ideali vardı; Catalania Adası’ndan California’a sahiline kadarki 26 millik mesafeyi yüzerek geçen ilk kadın olmak. Bu zorlu hedefe ula ş abilmek için yılın en sıcak günlerinden biri olan 4 temmuz günü seçildi. Ancak bu tarihte bile deniz suyunun sıcaklı ğ ı oldukça so ğ uktu ve hava da sisliydi. Neredeyse kendisini takip eden ekibi dahi göremeyecek kadar görme mesafesi dü ş üktü. Bunlarla beraber ba ş ka bir sorun da köpek balıklarıydı. Florence, gözünü hedefe dikmi ş ti bir kere, vazgeçmedi ve suya atladı. Bir çok televizyon kanalı bu anı canlı yayın geçiyordu. Kendinden emin bu kadına destek olmak ve bu e ş siz anı milyonlara aktarmak için. Florence, 26 millik mesafenin25.5 milini annesi ve antrenörünün de büyük çabalarıyla geçmi ş ti ki, teknedekilere kendisini derhal sudan çıkartmalarını söyledi. Müthi ş bir hayal kırıklı ğ ı ya ş adı herkes. Annesinin ve antrenörünün “Bitti, bitti bir ş ey kalmadı” sözleri dahi etki etmemi ş ti Florence’a ve sudan çıkartılmı ş tı Florence. Karaya çıktıında ise müthi ş bir hüzün hakimdi Florence’a. Bu denli az kalmı ş ken yüzmeyi bırakmı ş tı ve müthi ş bir hayal kırıklı ğ ı ya ş amı ş tı. Bu durumu ş öylesine bir ders ile tanımladı Florence: “Beni durduran ne so ğ uk, ne de 16 saat süreyle yüzmü ş olmamdı. Ba ş arısızlı ğ ımın tek sebebi sisten dolayı görememi ş olmamdı!” İ ki ay sonra Florence yine denedi. Hava yine so ğ uktu, köpek balıkları yine vardı ve her yer yine sisti. Ancak, Florence, her kulacında sahili hayal ederek ilerledi. Yılmadı, bırakmadı, hayaline kulaç attı, ba ş ardı! Hem de erkeklerin rekorunu 2 saat farkla geçerek. Catalania Kanalını geçen ilk kadın oldu!

DÜŞÜNCE VE İNANÇ Ö ğ rencinin kafasından geçen dü ş ünceler ve sahip oldu ğ u inançlar onun ba ş arma duygusu üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Bir ö ğ renci her ş eyden önce hedefini gerçekle ş tirebilece ğ ine kendisinin inanması gerekir. Gün içinde kafasından geçen dü ş ünceler onu hedefine götürecek,pozitif ve motive edici türden olmalıdır. Olumsuz dü ş ünceler ö ğ rencinin ba ş arma duygusunu zedeler.

KELİMELERİN GÜCÜ VİDEO

İMAJİNASYON Ronaldinho: “Ben oyunu hayal ederim” “Antrenman yaptı ğ ım zaman konsantre oldu ğ um ş eylerden biri de topu takım arkada ş larımdan birine gönderirken, mümkünse onu rakip kaleciyle kar ş ı kar ş ıya bırakacak ş ekilde nasıl yapaca ğ ımın zihinsel bir resmini görmektir. Peki, ne yaparım, her oyun öncesi, her gün ve her gece, dü ş ünür, kimsenin aklından bile geçiremeyece ğ i oyun ve teknikleri hayal eder ve her zaman topu gönderece ğ im takım arkada ş larımın güçlü yanlarını aklımın bir kenarında bulundururum. Bütün bu oyunları zihnimde yapılandırdı ğ ım zaman, takım arkada ş larımın topu ayaklarında mı yoksa önlerinde mi görmek istediklerini ve hatta sa ğ ayaklarının mı yoksa sol ayaklarının mı daha güçlü oldu ğ unu dahi hesaba katarım. Bu benim i ş im. Ben bunu yaparım. Ben oyunu hayal ederim.” (2006 Dünya Kupası) ‘New York Times’ 4 Haziran 2006

KENDİNİZİ İYİ TANIYIN Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız i ş iniz o kadar kolayla ş ır. İ lim ilim bilmektir. İ lim kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır. (Yunus Emre)

KENDİNİZİ HANGİ YÖNLERDEN İYİ TANIMALISINIZ? Nasıl motive olursunuz? Hangi güçlü/pozitif özelliklere sahipsiniz? Hangi olumsuz özelliklere sahipsiniz? Geli ş tirmeniz gereken yönleriniz nelerdir? Hayatta hangi de ğ erler benim için çok önemlidir? İ lgi alanlarım nelerdir? Yetenekli oldu ğ um alanlar nelerdir?

5 ÖNEMLİ NOKTA SU VER İ ML İ VE DÜZENL İ ÇALI Ş MA YETERL İ UYKU YETERL İ BESLENME TV/TELEFON/ İ NTERNET

KEŞKELERİ HAYATINDAN ÇIKAR Ke ş keler ö ğ rencinin cesaretini kıran ve motivasyonunu dü ş üren olumsuzluklarıdr. Ö ğ renciyi geçmi ş teki olumsuzlukların esiri yapar. Halbuki ba ş arı için gelece ğ e umutla bakmak gerekir. Geçmi ş teki ba ş arısızlıklarınızdan neler ö ğ rendiniz? Geçmi ş te yaptı ğ ınız bir hatadan ders çıkararak gelece ğ inizi daha iyi ş ekillendirebilirsiniz.

BÖYLE BİR ORTAMDA DERS ÇALIŞMAK NASIL OLUR?

DERS ÇALIŞMA ORTAMI Dikkat da ğ ıtıcı nesneler olmamalıdır. Telefon ve bilgisayarla aynı ortamda ders çalı ş ılmaz. Çalı ş aca ğ ınız kaynakları önceden masanızda hazır etmelisiniz. Aile bireylerinizi ders çalı ş aca ğ ınızdan haberdar etmelisiniz. Yatak ders çalı ş ırken arkanıza gelmelidir. Görünce uykunuz gelebilir. Kesinlikle uzanarak ders çalı ş maya çalı ş mayın. Kazanan uyku olur.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Tekrar ederek çalı ş malısınız. Akrosti ş yöntemini uygulayabilirsiniz. Örnek: Evin Önünde Oturan Adamlar. 4 halife isminin ba ş harfleridir. Hz Ebubekir-Hz Ömer-Hz Osman-Hz Ali Anlatarak çalı ş abilirsiniz. Kayıt cihazı kullanabilirsiniz. Formülleri asabilirsiniz. Post-it kullanabilirsiniz. Bilmediklerinize de çalı ş malısınız. Konu,çözümlü test,test ş eklinde çalı ş malısınız.Konuyu ö ğ renmeden teste geçmemelisiniz. Anlamadıklarınızı mutlaka sormalısınız.

ARKADAŞ Ö ğ renciler bazı aile üyeleriyle geçiremedikleri süreden daha fazlasını arkada ş larıyla geçirir. Her ö ğ rencinin birbirini etkileyebilir. Arkada ş seçerken hedefi olan,saygılı,kötü davranı ş ları olmayan,size katkı sunacak ki ş ilerle arkada ş lık kurmalısınız.

BODYLİK SİSTEMİ KURUN Yol arkada ş lı ğ ı yapaca ğ ınız bir arkada ş ınız olsun. Birbirinize destek olun. Birbirinizi motive edin. Yaptıklarınızı bildiklerinizi birbirinize anlatın. Birbirinizi uyarın. Sorular sorun.

HEDEFİNİZE ULAŞMAK İÇİN HANGİ İMKANLARA SAHİPSİNİZ? Kaynak,kitap Özel ders Dershane Okul İ nternet,bilgisayar Çalı ş ma odası Aile deste ğ i

BU İMKANLARI HEDEFİNİZ İÇİN EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİN

ENGELLER,PROBLEMLER,OLUMSUZLUKLAR Hedefe giden yolda istemedi ğ iniz durumlarla kar ş ıla ş abilirsiniz. Her ba ş arılı insan olumsuzluklarla kar ş ıla ş mı ş tır. Asıl sorun bunlarla kar ş ıla ş mak de ğ il,bunlar kar ş ısında vazgeçmektir. Çözüm odaklı olun. Sizi hedefinizden uzakla ş tırmasına izin vermeyin. Hedefe olan ba ğ lılı ğ ınız problemler ve ba ş arısızlıklar kar ş ısında daha baskın olsun.

MICHEAL JORDAN

SORUMLULUK Yaptıklarınızın Yapmadıklarınızın Ba ş arılarınızın Ba ş arısızlıklarınızın tek sorumlusu sizsiniz. Ya ş amınızın kontrolünü elinize almalısınız.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİNİZ SAĞLIĞINIZ İKİNCİ ÖNCELİĞİNİZ HEDEFİNİZ OLMALIDIR. Bir karar verirken Bir tercih yaparken Bir davranı ş ta bulunurken Bir karar alırken hedefinizi dikkate almalısınız.

SON SÖZ Derdin kendindendir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, koskoca alem içinde yerle ş tirilmi ş, sen kendini hala küçük bir ş ey mi zannediyorsun..." Hz Ali