HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Advertisements

Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
10. ÜNİTE Öz Kaynaklar Finansal Yönetim, 2. Baskı
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
ŞİRKETLERE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR, ŞİRKET KAVRAMININ UNSURLARI, ŞİRKETLEŞMENİN AMAÇLARI 11.DERS.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
BÖLÜM 8 Risk ve Getiri Oranları Bu bölümü bitirdiğinizde şunları yapabilir duruma gelmelisiniz: Hisse senedinin tek başına riski ile bir portföy içindeki.
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
FİNANSAL VARLIKLAR. MENKULLEŞTİRME Likit olmayan varlıkların yatırımcılar için likit ve pazarlanabilir varlıklar haline dönüştürülmesidir.
Menkulleştirme
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
3- Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları
VARLIKLARIN İZLENMESİ Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
FONLARIN FONU MODELİ’NİN BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE UYGULANMASI
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
130 Maddeden oluşmaktadır
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
İŞLETME FİNANSI.
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
YATIRIM HARCAMALARI.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
FİNANSAL ARAÇLAR Tanım ve Kavramlar.
Düsseldorf - Köln.
2. ÜNİTE Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar 1.
Öğretim Görevlisi Selin COŞKUN
8. ÜNİTE Kısa Vadeli Finansman 1.
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ 2018 Web: Blog: E-posta:
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Sunum transkripti:

HİSSE SENEDİ

 Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi Teşekkülleri, sigorta şirketleri, bağlı ortaklıklar)

Hamiline ve Nama Yazılı Hisse Senetleri: Kıymetli evrak üzerinde sahibinin ismi belirtiliyorsa nama yazılı, isim belirtilmiyor ve elinde bulunduran kişiye alacak hakkı tanıyorsa hamiline yazılı hisse senedidir. Nama yazılı kıymetli evraklar daha güvenlidir. Senet kaybedilirse ya da kötü niyetle başka birinin eline geçerse hamiline yazılı senet kolaylıkla elden çıkarılabilir. Çünkü senedin hak sahibi onu elinde bulunduran kişidir.

 Adî ve İmtiyazlı Hisse Senetleri: Sahiplerine eşit haklar tanıyan hisse senetlerine adî hisse senedi denir. Ana sözleşme ile oy hakkı, kâra iştirak vb. açılardan sahiplerine diğerlerine göre daha özel haklar sağlayan hisse senetlerine imtiyazlı hisse senetleri denir.

Primli ve Primsiz Hisse Senetleri: Senedin üzerinde yazılı olan değere nominal (itibari) değer denir. Hisse senedi üzerinde yazılı değerden daha yüksek bir bedel ile çıkarılıyorsa primli hisse senedi, üzerinde yazılı bedel ile çıkarılıyorsa primsiz hisse senedi denir

 Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senetleri; Kuruluş ya da sermaye artırımı esnasında çıkarılan senetler bedelli senetlerdir. Bu sayede sermayedarlar dışındaki kişi ve kuruluşlardan fon temin edilir. İşletmenin bazı varlıklarındaki değer artışlarının sermayeye eklenmesi ile çıkarılan hisse senetlerine bedelsiz hisse senetleri denir. Bedelsiz hisse senetlerini işletme ortakları alabilir

 Kurucu ve İntifa Hisse Senetleri: Kuruluşta emeği geçenler için çıkarılan, ortaklık ve şirket yönetimine katılma hakkı vermeyen senetler kurucu hisse senetleridir. Sadece şirket kârının bir kısmı için alacak hakkı verir. İntifa hisse senetleri ise bazı kişiler için alacak ya da hizmetleri karşılığı çıkarılan ve ortaklık hakkı sağlamayan hisse senetleridir.

 Temettü hakkı (kar payı)  Rüçhan hakkı  Yönetime katılma ve oy hakkı  Bilgi alma hakkı

 Sır saklama sorumluluğu  Taahhütleri yerine getirme sorumluluğu  Sözleşme şartlarına uyma sorumluluğu

 Nominal değer  Piyasa değeri

TAHVİL

Şirketlerin fon ihtiyaçlarını karşılamak için çıkardıkları borçlanma senetlerine tahvil denir

 Devlet Tahvilleri ve Özel Sektör Tahvilleri:  Primli Tahviller ve Başa Baş Tahviller:  Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller:  İkramiyeli Tahviller:  Garantili Tahviller ve Garantisiz Tahviller  Paraya Çevrilme Kolaylığı Olan Tahviller:  Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller:  İndeksli Tahviller:

 Tahvil sahibi şirketin kar zarar riskine katlanmaz. Sadece şirkete faiz karşılığında borç vermiş olur.  Tahvil sabit getirili menkul kıymettir. Bu nedenle tahvilin getirisi önceden bilinir.  Tahvil sahibinin faiz ve anapara alacağı dışında şirket üzerinde başka bir hakkı yoktur.  Tahvil sahibi şirket yönetimine katılamaz.  Şirkette kar dağıtımından önce tahvil sahiplerinin alacakları ödenir. Kalan tutar dağıtılır

 Nominal değer  İhraç değeri  Piyasa değeri

 Hisse senedi sahibine ortaklık, tahvil ise alacak hakkı sağlar.  Hisse senedi sahibi yönetime katılır, tahvil sahibi katılamaz.  Tahvilde vade varken hisse senedinde vade yoktur.  Tahvil sabit, hisse senedi ise değişken getirilidir.  Tahvilde risk yoktur. Hisse senedinde risk vardır