BATI ANADOLU BÖLGE KAN MERKEZİ. TARİHÇEMİZ 147 yıllık geçmişe sahip olan “Kızılay”ımız 1868 yılında yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulmuştur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ANKET ÇALIŞMASI ARALIK-2013 AFYONKARAHİSAR.
Advertisements

“Merhaba çocuklar, İsmim ……… Kızılay’da …………….. Olarak görev yapıyorum. Sizlere bugün Türk Kızılayı’nı anlatacağım.“
TRANSFÜZYON TRANSFÜZYON Dr.Engin ACIOĞLU.
VERİCİ(DONÖR) TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
«KIZILAY» METNİ HAZIRLIK VE İŞLENİŞ SUNUSU
BÜTÜNLEŞİK SİSTEM TASARIMI
KAN VE KAN BİLEŞENLERİNİN GİRİŞİ
Ege Bölge Kan Merkezi Biyolog Osman KOCAKARA
BAĞIŞÇININ BİLGİLENDİRİLMESİ
SİZİN KALBİNİZ KİMİN İÇİN ÇARPIYOR? KAN VERİN HAYAT VERİN! Sadece 30 dakikanızı ayırıp okulumuzun Sağlık Merkezine gitmeniz yeterli!
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi
KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
15 KASIM 2013 PAZARTESİ GÜNÜ 10:30-16:30STDE
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
Toplum kökenli pnömoni
KIZILAY HAFTASI.
EVDE HASTA BAKIMI.
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER II
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
NEDEN KAN BAĞIŞI ? KAN, KAYNAĞI İNSAN OLAN VE ELDE EDİLMESİ İÇİN BAŞKA ALTERNATİFİ OLMAYAN BİR TEDAVİ ARACIDIR.
Hazırlayanlar:taha_süleyman Soyad :Bircan_Çetin No :525_527
OKUL YÖNETİCİLERİ İÇİN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
CANSEL FATMA Afyonkarahisar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hazırlayanlar İbRaHiM BaTuHaN. İ Ç İ NDEK İ LER NÜFUS CO Ğ RAFYA CO Ğ RAFYA İ KL İ M İ KL İ M EKONOM İ EKONOM İ İ LÇELER İ LÇELER KOM Ş U İ LLER KOM Ş.
HOŞGELDİNİZ Tülay KIZILKUŞ
TOPLUMDA KAN BAĞIŞI BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI PROJESİ
EGZERSİZİN VİTAL BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ
OKULUMUZDA KAN BAĞIŞI KAMPANYASI
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
TÜRK KIZILAYI EGE BÖLGE KAN MERKEZİ
“Merhaba çocuklar, İsmim ……… Kızılay’da …………….. Olarak görev yapıyorum. Sizlere bugün Türk Kızılayı’nı anlatacağım.“
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ KAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ
SağlIk alAnInda çalIşan sİvİl toplum örgütlerİ
OKULDAKİ ERİŞKİNLER İÇİN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar.
KL İ N İ K TIBB İ LABORATUVARLAR. B İ YOK İ MYA LABORATUVARI Laboratuvarın ço ğ unlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
Kızılay hakkında bilgi 1. Yurt içinde ve dışında savaş, deprem, hastalık salgını, yangın ve su baskını gibi durumlarda zarar görenlere yardım eden,
HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI
ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
HEDEF 25 GÖNÜLLÜ SUNUMU Hedef 25 Üniversitelerde Kan bağış sayısını ve kan bağış bilincini artırmak için uygulanan bir projedir.
DOĞU KARADENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ BKM Müdürü Dr. Dila BARAN.
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
Çocuklarda İlaç Dozu Hesaplamaları
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Güvenli Kan Transfüzyonu ve Hemovijilans HEMOVİJİLANS HEMŞİRESİ TUĞBA KILIÇ Güvenli Kan Transfüzyonu ve Hemovijilans HEMOVİJİLANS HEMŞİRESİ TUĞBA KILIÇ.
ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ
Sunum transkripti:

BATI ANADOLU BÖLGE KAN MERKEZİ

TARİHÇEMİZ 147 yıllık geçmişe sahip olan “Kızılay”ımız 1868 yılında yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulmuştur. Derneğimize “Kızılay” adını 1935 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK vermiştir.

MİSYONUMUZ Toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek, insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, muhtaç ve korunmasız insanlara yardım etmek ve toplumun afetlerle mücadele kapasitesinin geliştirilmesini desteklemek. VİZYONUMUZ Tüm toplumu kucaklayan ve tüm toplumun kucakladığı, Ulusal ve Uluslararası düzeyde saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olmak.

1957 TÜRKKIZILAYI VE KAN BANKACILIĞI

Ulusal Güvenli Kan Temini Programı “1 Haziran 2005”

17 BÖLGE KAN MERKEZİ

TÜRKKIZILAYI BATI ANADOLU BÖLGE KAN MERKEZİ İl Kentsel Nüfus Kırsal Nüfus Toplam NüfusKent %Afyon ,6% Bilecik ,2% Eskişehir ,3% Kütahya ,0% ,7%

GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞÇISI KAZANIMI DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ KAMPANYASI HEDEF 25 ÇALIŞMALARI MEB ÇALIŞMALARI HALKA AÇIK ETKİNLİKLER KURUMSAL ETKİNLİKLER WHO’nun Tanımına Göre, Gönüllü Kan Bağışçısı, “Tamamen kendi özgür iradesi ile hiçbir maddi çıkar beklemeksizin kan, plazma ve hücresel kan bileşenlerini bağışlayan kişidir.”

KAN BAĞIŞLARI,

2015 YILI ÜLKE KAN İHTİYACI 2200 ÜNİTE 2015 TÜRKKIZILAYI GÖNÜLLÜ KAN BAĞIŞI ÜNİTE

Bağışçının Gelmesi Kan Bağışçısı Bilgilendirme Formunun (Ek-1) Okunması,Bilgilendirme Formunun KayıtKayıt (Ek-2) ve Sorgulama (Ek-3) Formlarının DoldurulmasıSorgulama Kayıt İşleminin Gerçekleştirilmesi Kan Bağışı Öncesi Testler ve Ölçümler Doktor Görüşmesi Bağışçı ReddiKan Bağışı Geçici Red Kalıcı Red Bağışçının Kendini Reddi Kan Bağışı Sonrası Red KAN BAĞIŞI SÜRECİ

1 2 1.Kan bağışçısı, bilgilendirme formunu okuduktan sonra sorgulama formunu doldurur. 2.Kan merkezi hemşiresi, bağışçı adayının vital bulgularının ölçümünü yapar. Bunlar, arteriyal tansiyon, nabız, ateş, vücut ağırlığı ve Hemoglobin’dir.

KAN BAĞIŞI SÜRECİ Bağışçımız, bir sonraki aşamada kan merkezi doktoru ile özel bir görüşme yapar. Bu görüşme güvenli kan bağışı açısından çok önemlidir. 4. Bağışçı adayımız, kan bağışı yapmaya uygunsa, kan bağış salonuna alınır ve 6-9 dakika kadar sürecek olan kan bağışı işlemi başlar.

KAN BAĞIŞI SÜRECİ 5 5. Kan bağışının bitimini takiben, 5-10 dakika kadar sürecek olan dinlenme ve ikram aşamasına geçilir ve süreç nihayetlenmiş olur. Kan bağışı yaparken bana bir hastalık bulaşır mı? - Hayır Kan bağışı öncesi formlardaki beyanım neden samimi olmalı? - Size veya bir başkasına zarar vermemek için. Kan bağışı ne kadar sürer? -Tüm süreçler dahil yaklaşık 20 dakika Verdiğim kan nasıl oluyor da 3 kişiye hayat verebiliyor? - Bir ünite bağıştan 3 ayrı ürün elde ediyoruz ve 3 ayrı hastanın ihtiyacı karşılanıyor. Kan bağışı yaparken bana bir hastalık bulaşır mı? - Hayır Kan bağışı öncesi formlardaki beyanım neden samimi olmalı? - Size veya bir başkasına zarar vermemek için. Kan bağışı ne kadar sürer? -Tüm süreçler dahil yaklaşık 20 dakika Verdiğim kan nasıl oluyor da 3 kişiye hayat verebiliyor? - Bir ünite bağıştan 3 ayrı ürün elde ediyoruz ve 3 ayrı hastanın ihtiyacı karşılanıyor.

KİMLER KAN VEREBİLİR? Yaş: 18 yaşını doldurmuş olmak 66 yaşından gün almamış olmak Vücut Ağırlığı: En az 50 kg Nabız: Düzenli ve /dk Vücut Isısı: ≤ 37,5 C°

KİMLER KAN VEREBİLİR? Hemoglobin: Erkeklerde En Az 13,5 g/dL Kadınlarda En Az 12,5 g/dL Arterial Tansiyon: Sistolik T. En az 90 mmHg, En çok 180 mmHg Diastolik T. En az 60 mmHg, En çok 100 mmHg

KİMLER KAN VEREBİLİR? Kan Bağışı Hacmi: 450 ± %10 mL Bir İnsanda Toplam Kan Hacmi Yaklaşık, mL Kadardır. 1 Ünite Kan Bağışı, Toplam Kan Hacminin %7-9’u Kadardır.

KİMLER KAN VEREBİLİR? İlaçlar: İlaçlar, Genel Olarak Kan Bağışına Engel Değildir! Hastalıklar: Hastalıklar oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir ve bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

KAN BAĞIŞI DAKİKA ZAMAN ALIR

Eritrosit Süspansiyonu Trombosit Süspansiyonu Plazma Kryopresipitat Süpernatant Plazma İŞLEM LABORATUARI SÜRECİ

MİKROBİYOLOJİK TARAMA VE GRUPLAMA Grup Tipleme Laboratuarı: ABO, RhD (Jel Santrifugasyon, Biorad®) Mikrobiyolojik Tarama: HIV, HCV, HBV, Sy (Mikroelisa, Diasorin Murex®, Tecan 150®) NAT: HIV, HCV, HBV, Sy (6’lı Minipool, Roche® Cobas S201) Mikroelisa Negatif Doğrulama Laboratuarı: HIV, HCV (LIA, Immunogenetics®) HBV (Anti-HBc) Sy (FTA-Abs) Mikroelisa Pozitif BKM Online Bilgilendirme BKM Online Bilgilendirme

DAĞITIM SÜRECİ Afyonkarahisar ve İlçeleri Bozüyük - Bilecik 571 km 166 km

DAĞITIM SÜRECİ Kütahya ve İlçeleri 442 km Afyon: 571 km Kütahya: 442 km Bilecik : 166 km Toplam: km (Eskişehir Hariç)

BATI ANADOLU BKM - KAN BAĞIŞLARI

BATI ANADOLU BÖLGESİ YıllarMerkezSatellitSivil E.Ask.E.Sivil T.Toplam %19,5%72,6%7,9%92, KAN BAĞIŞLARI

BATI ANADOLU BKM – KAN BİLEŞENLERİ TEMİNİ

HASTANEESTDPTSAPLTCryoAHFToplam 1.OGÜTF Hastanesi Yunus Emre Devlet Hastanesi Eskişehir Devlet Hastanesi Özel Ümit Hastanesi Özel Sakarya Hastanesi Özel Acıbadem Hastanesi Özel TSG Anadolu Hastanesi Asker Hastanesi Çifteler Devlet Hastanesi Sivrihisar Devlet Hastanesi TOPLAM YILI YILLIK KAN BİLEŞENİ KULLANIMI - ESKİŞEHİR 2014 YILI YILLIK KAN BİLEŞENİ KULLANIMI - ESKİŞEHİR

Batı Anadolu Bölgesinin kan ihtiyacı 2015 yıl sonu itibariyle yaklaşık, ünite / Yıl yılında; Toplanan kan bağışı: ünite

Biz, Sadece Bir Köprüyüz

Kan Bağışlarınız İçin Teşekkür Ederiz.