Konu; Psikososyal Risk Etmenleri 1.SORU 44 2.SORU 45 1.SORU 44 2.SORU 45.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TURİZM SAKTÖRÜNDE PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
Advertisements

STRES YÖNETİMİ.
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
Kişiler Arası İletişim
STRES YÖNETİMİ.
BİYOLOJİK VE PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
ANS 117 Sistem Hastalıkları
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
SAĞLIK.
Titreşimli Çalışmalarda İSG
PRESENTATİON TECHNİQUES Issen A. jehad ILT- 4
DAVRANIŞLARIMIZI ETKİLEYEN KALIPLAR
ÇOCUK İHMALİ.
STRES.
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
İnsanlar neden sigara içer?
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
Aileler için bir kültür kaynağıdır Çocukların düşünce alanını genişletir Çocukları düşünmeye teşvik eder Çocukların estetik zevklerini geliştirir Çocukların.
Artık benim için yaşamak bir ıstırap. Eskiden çok değer verdiğim şeyler dahi anlamını kaybetti. En ufak şeylerden zevk alırdım. Şimdi dünyaları verseler.
AKDENİZ ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış 1
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Psikososyal Risk Etmenleri
FİZİKSEL ETKİLERİ ; Geçici veya sürekli işitme bozuklukları.
Mobbing Lolohan Jumayeva.
G PINAR ASLAN G GÜLLER ŞEYDA ÇEBİ.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ Dr.Filiz KAKICI Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Efeler Toplum Sağlığı Merkezi.
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.» Konunun Genel.
20. Psikososyal Tehlikeler Kronik Stres Fiziksel Sorunlar Davranışsal Sorunlar Akıl Sağlığı Sorunları.
Psikososyal Tehlikeler Kronik Stres Fiziksel Sorunlar Davranışsal Sorunlar Akıl Sağlığı Sorunları.
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
PULMONER REHABİLİTASYON
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ. Amaç; İşyerindeki sağlığa zararlı psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
BİYOLOJİK VE PSİKOSOSYAL RİSKLER CEM AKBULAK MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİUZMANI.
1 Psikososyal Etmenler. 2 İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenler 1.Çalışanlar arasındaki ilişkileri içermekte 2.Çalışanın, ruhsal ve sosyal iyilik durumunu.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE STRES
KURUM KÜLTÜRÜ.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
PSİKOLOJİK ŞİDDET (MOBBİNG)
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
STRES. İçerik I. Stres Kavramı II. Yöneticilerde Stres III. Çalışma Yaşamında Stres Kaynakları V. Stresin Belirtileri ve Etkileri VI. Stresle Başa Çıkma.
Psikososyal Risk Etmenleri Dr Erol ÖZER Amaç  Katılımcılar, çalışma ortamında karşılaşabileceği psikososyal risk etmenleri hakkında bilgi sahibi.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

Konu; Psikososyal Risk Etmenleri 1.SORU 44 2.SORU 45 1.SORU 44 2.SORU 45

Konu; Psikososyal Risk Etmenleri 44. Aşağıdakilerden hangisi psikososyal risk etmenlerinden değildir? A.Monoton iş B.Aşırı iş yükü C.Vardiyalı çalışma D.İş güvencesi olması 44. Aşağıdakilerden hangisi psikososyal risk etmenlerinden değildir? A.Monoton iş B.Aşırı iş yükü C.Vardiyalı çalışma D.İş güvencesi olması

1-) İŞİN YAPILDIĞI KOŞULLAR VE İŞ ÇEVRESİ 1.Örgütsel kültür ve işlev (tehdit-çatışma) 2.Örgütsel rol  Rol belirsizliği (işteki rolün belirsizliği)  Rol çatışması (değerlerin-rollerin çatış)  Rol yetersizliği (yetenek-eğitiminden..)*  Kişilerle ilgili sorumluluk artışı 3.Kariyer gelişimi  İş güvensizliği ve düşük ücret  Statü uyuşmazlığı 4.Karar serbestisi / Karara katılım / Denetim 5.İşte kişiler arası ilişkiler  İşte şiddet (mobbing)  Yıldırma uygulamaları 6.İş-ev çatışması  İş-Aile çatışması  Boş zaman yetersizliği sendromu  Değişim 2-) İŞİN İÇERİĞİ 1.İş çevresi ve techizat  Güvenirlilik ve uygunluk,  Ulaşılabilirlik  Bakım ve onarım 2.Görev tasarımı  Yarı vasıflı-vasıfsız çalışma  Belirsizlik (Geri dönüş yok-ne işe yarar) 3.İş yükü ve iş hızının artması  İş yükünün artması  İşi hızı ve zaman darlığı  Tek düze (monoton) çalışma 4.Çalışma saatleri  Vardiyalı çalışma (gece çalışma)  Uzun-kesintisiz çalışma süreleri

Konu; Psikososyal Risk Etmenleri 45. Psikososyal sorunların çalışanların sağlığı üzerindeki etkileri bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A.Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk B.Kas-iskelet rahatsızlıkları C.Anksiyete D.Depresyon 45. Psikososyal sorunların çalışanların sağlığı üzerindeki etkileri bakımından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A.Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk B.Kas-iskelet rahatsızlıkları C.Anksiyete D.Depresyon

FİZİKSEL 1.Kalp-dolaşım sistemi, 2.Sindirim sistemi, 3.Kas-iskelet sistemi 4.Bağışıklık sistemi İş stresi kalp dolaşım sistemi hastalıklarının oluşumuna neden olur. Bu etki, strese bağlı hormonal değişikliklerle veya stresle birlikte artış gösteren sigara ve içki içme, aşırı ve kötü beslenme gibi sağlıksız davranışlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. 1.Kalp-dolaşım sistemi, 2.Sindirim sistemi, 3.Kas-iskelet sistemi 4.Bağışıklık sistemi İş stresi kalp dolaşım sistemi hastalıklarının oluşumuna neden olur. Bu etki, strese bağlı hormonal değişikliklerle veya stresle birlikte artış gösteren sigara ve içki içme, aşırı ve kötü beslenme gibi sağlıksız davranışlar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

İşe Bağlı Anksiyete Aşırı iş yükü, hızlı tempo, son teslim tarihi baskısı, işçinin işini denetleyememesi ile işçinin kalıtımsal, gelişimsel ve kişilik yapısı etkileşerek sorun ortaya çıkarır ve gidişini etkiler. İşten çıkarma ya da söylentileri, küresel rekabet, yeniden yapılanma gibi kurumsal etmenler işçinin sürekli bir işi olacağı duygusunu erozyona uğratarak işe bağlı anksiyeteye katkıda bulunur. İşçilerin iş üzerindeki denetimlerini ve karar verme yetkilerini arttıran daha yatay bir yapılanma, işe bağlı anksiyete bozukluklarının önlenmesi ve işçinin iyilik halinin geliştirilmesinde yaşamsal öneme sahiptir. Aşırı iş yükü, hızlı tempo, son teslim tarihi baskısı, işçinin işini denetleyememesi ile işçinin kalıtımsal, gelişimsel ve kişilik yapısı etkileşerek sorun ortaya çıkarır ve gidişini etkiler. İşten çıkarma ya da söylentileri, küresel rekabet, yeniden yapılanma gibi kurumsal etmenler işçinin sürekli bir işi olacağı duygusunu erozyona uğratarak işe bağlı anksiyeteye katkıda bulunur. İşçilerin iş üzerindeki denetimlerini ve karar verme yetkilerini arttıran daha yatay bir yapılanma, işe bağlı anksiyete bozukluklarının önlenmesi ve işçinin iyilik halinin geliştirilmesinde yaşamsal öneme sahiptir. Depresyon İşin sürdürülebilmesi için isteğin bastırılması ve sıkıntıya direnilmesi sıklıkla depresyona yol açar. “Benin, değersizleşmesi, toplumsal ilişkilerden ve çoğu etkinlikten zevk almama akut depresyon öncesi durumu tanımlayan, tıbbi muayeneyi, ilaç kullanımını gerektiren ve işten kalmaya yol açan genel bulgulardır.” Depresyon iş ile ilişkili en önemli akıl sağlığı sorunudur. İşe bağlı psikososyal risk etmenlerinin pek çoğu depresyona yol açabilir.. İşin sürdürülebilmesi için isteğin bastırılması ve sıkıntıya direnilmesi sıklıkla depresyona yol açar. “Benin, değersizleşmesi, toplumsal ilişkilerden ve çoğu etkinlikten zevk almama akut depresyon öncesi durumu tanımlayan, tıbbi muayeneyi, ilaç kullanımını gerektiren ve işten kalmaya yol açan genel bulgulardır.” Depresyon iş ile ilişkili en önemli akıl sağlığı sorunudur. İşe bağlı psikososyal risk etmenlerinin pek çoğu depresyona yol açabilir..