NilForum ‘’Ülkeler arası Petrol satışları Astronomik miktarlardaki paralarla yapılıyor.’’ Veya ‘’Futbolcular Astronomik miktarda paralarla transfer oluyorlar.’’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜSLÜ SAYILAR DERS : Matematik SINIF : 8 ÖĞRENME ALANI : Sayılar
Advertisements

MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.

Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
………………..İLKOKULU 3.SINIFLAR
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Spring 2002Force Vectors1 Bölüm 2 - Kuvvet Vektörleri 2.1 – 2.4.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
AÇIKLANAN PISA MATEMATİK SORULARI. Eğer formül Hakkı’nın yürüyüşüne uygulanırsa ve Hakkı dakikada 70 adım atarsa, Hakkı’nın bir adım uzunluğu ne olur?
MATEMATİK PROJE ÖDEVİ Adı-Soyadı:Nihat ELÇİ Sınıfı-Numarası:7/C 1057
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
222. Kaç tabak var? …… Her tabakta kaç şeftali var? …… Toplam şeftali sayısı kaçtır? ……
TEMELLER.
Matematik 22 Gülhan Gülçin’den 3 yaş büyük, annesinden 22 yaş küçüktür. Üçünün yaşlarının toplamı 61 olduğuna göre Gülhan kaç yaşındadır? a) 11 b) 9 c)
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
HARİTA BİLGİSİ.
Excel 2007.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Elektriksel potansiyel
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
TAM SAYILAR.
NELER ÖĞRENECEĞİZ 1-Doğru ile nokta arasındaki ilişkiyi açıklamayı
RİZE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
Aşağıdaki sayılardan hangisi “Bin bir” diye okunur?
Problem Çözme ve Algoritmalar
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
- Sağlama - Kısa yoldan Çarpmalar
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ EŞİTSİZLİKLERİ ÇÖZME
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ATOM NEDİR?.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Babam kare şeklinde bahçemizin bir kenarına20 satimetre
ATOMUN YAPISI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
Kümeler.
Limit L i M i T 1981 yılından günümüze, bu konuyla ilgili 17 soru soruldu. Bu konu, türev ve integral konusunun temelini oluşturur. matcezir.
ARAŞTIRMANIN YAZILMASI II: BİÇİMSEL KOŞULLAR
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
Sunum transkripti:

NilForum

‘’Ülkeler arası Petrol satışları Astronomik miktarlardaki paralarla yapılıyor.’’ Veya ‘’Futbolcular Astronomik miktarda paralarla transfer oluyorlar.’’ Peki nedir bu Astronomik rakam?

Astronomik rakam sayılamayacak kadar çok demektir. Bilimsel olarak : km Astronomik Birim olarak kabul edilir.(AB) Bu birim Dünya ile Güneş arasındaki uzaklıktır. Bu sayıyı daha kısa olarak ifade edelim km

‘’Türkiye’nin son 25 yılda bütçeden 433 milyar dolarlık faiz ödemesinde bulunduğu belirlendi…’’ x1,5265= lira eder Okuyabildiniz mi? Size ben okuyayım 660milyar974milyon500bin

Bize Güneşten sonra en yakın yıldızın uzaklığı kilometredir. Okunuşu 37trilyon800milyar. i harfinin noktasını koymak için gerekli mürekkebin kütlesi de 0, kg'dır. Bir hücrenin boyutu metrenin milyonda biridir(1 mikron)Yani 0,000001m dir.

Böyle sayıları okumak, yazmak ve dikkatle takip etmek oldukça zordur. ‘’ Peki böyle bol sıfırlarla veya okumalarla mı bu kayıtlar belgelere geçiyor???

Bu Üslü sayılarla mümkündür, O halde üslü sayıların işlemsel özelliklerini bilmeliyiz

Üslü Sayı Nedir? Üslü sayı, bir doğal sayının kendisi ile çarpımlarının kısa şekilde gösterilmesidir.doğal sayının 3.3= 3² (2 üs (kuvvet),taban 3) 4.4.4= 4³ = = Üslü sayılar asıl burada ön plana çıkıyor.Sayı adeti çoğaldığında gösterim de zordur.Bu yüzden üslü sayıları kullanırız

Üslü sayıların işlemsel özellikleri Bir sayıya üs yazılmamışsa üs 1’dir Üssü 0 olan sayılar 1’e eşittir.sayılar Üssü 1 olan sayılar tabana eşittir. 1 sayısının bütün kuvvetleri 1’dir. İki sayı birbirine eşit ve tabanları aynı ise bu iki sayının üsleri de eşittir. 3a=3b a=b

Pozitif tam sayıların tüm kuvvetleri pozitiftir. Sıfır dışındaki tüm sayıların sıfırıncı kuvveti (+1) dir. Sıfırın,sıfır dışındaki bütün kuvvetleri sıfırdır. Negatif tam sayıların çift kuvvetleri pozitif, tek kuvvetleri negatiftir. Negatif sayıların üstleri alınırken, üs parantez üstünde ise hem sayıyı hem işareti etkiler, işareti sayıyı etkilemez.

Üslü sayılar nasıl bölünür? Tabanları aynı olan üslü sayıların,aynı tabandan kuvvetleri farkı alınır. Üsleri aynı olan üslü sayıların aynı üsten tabanları bölünür.

Tabanları aynı olan üslü sayıların, aynı tabandan kuvvetleri toplanır. Üsleri aynı olan üslü sayıların aynı üsden tabanları çarpılır. Üslü sayılar nasıl Çarpılır?

Üslü sayının negatif, yani eksi kuvveti o ifadenin sonucunun ters çevrilmesi gerektiğini gösterir.Yani pay ile payda yer değiştirilir. Bunu aşağıdaki gibi inceleyebiliriz., Şimdi de 10 un kuvvetlerini inceleyelim. gösterilir.

10 un negatif kuvvetleri bize bir ondalık sayıyı ifade eder. 10 un her kuvveti bir ondalık basamak ifade eder. Bunları biz sonunda sıfır olan ve ondalık olan her sayıda kullanabiliriz. Eğer sayının sonunda sıfır varsa 10 un kuvvetleri pozitif olur.

Çok Büyükler ve Çok Küçükler Özellikle bilim dalında çok fazla kullanılan terimdir Çok Büyük sayılar ve Çok Küçük Sayılar Peki bunlar neyi ifade eder? Bir sayımız olsun.Bu sayının yanında çarpım durumunda 10 un kuvvetleri varsa bu ya çok küçük sayıdır ya da çok büyük sayıdır. Çok Büyük sayı Çok Küçük sayı , Eğer 10 un kuvveti pozitif ise çok büyük sayı, negatif ise çok küçük sayıdır diyebiliriz.

Bilimsel Gösterim Çok büyük ve Çok küçük sayıları göstermek için kullanılan bir standarttırsayıları Bilimsel gösterim, atomik kütle biriminde elektron gibi küçük kütleli maddelerin kütlelerinin ölçülmesinde, bazı fizik ve kimya formüllerinde -özellikle maddeyle ilgili olanlarında- matematikte hesaplamalarda, büyük şirketlerin kâr- zarar durumunun ölçülmesinde, astrofizikte kullanılır.

Bilim adamlarının ilgilendikleri pek çok nicelik ya çok büyük ya da çok küçük değerlerdir. Böyle sayıları okumak, onlarla işlem yapmak çok zordur. Bilimsel gösterim sayesinde 10 sayısının kuvvetlerini kullanarak böyle zorluklardan kurtuluruz. Bilimsel gösterim, hayatımızdaki zor sayılarla işlem yapmamızı kolaylaştırır. Çok büyük ve çok küçük sayılarda, 10 un önündeki çarpım durumundaki sayılar 1 ile 10 arasında olmalıdır, 1 e de eşit olabilir.

Yani bu sayıya a dersek 1<a<10 veya a=1 olabilir. fakat 10 olamaz. 1 den küçük de olamaz. Örneğin sayısının bilimsel gösterimi 5,943x ve 0, nin bilimsel gösterimi 8,32x tir.

Işığın 1 saniyede aldığı yol km dir.Işığın 1 yılda aldığı yola ‘1 Işık yılı’ denir. 1 ışık yılını hesaplayıp,bilimsel olarak yazınız?

Işık 1 saniyede km yol alıyorsa 365 x 24 x 60 x 60 x = 1 saat 1 saat:60 x 60 =3600 saniyedir. 1 gün:3600 x 24 =86400 saniyedir. 1 yıl: x 365 = saniyedir. 6 saat (1 yılda fazla)=4x3600=14400sn 14400sn = yılda Işığın aldığı yol: x = km\sn km\sn dir. Bilimsel yazarsak 9,47. dir.

15 milyar( =1,5. ) Işık Yılı olduğu tahmin ediliyor. (1 ışık yılı 9,47. km\sn idi.)

Bir elektronun yörüngesinin boyutu m dir. Çekirdeğin çevresinde saniyede km. gibi akıl almaz bir hızla hiç durmadan dönen elektronlar, birbirleriyle bir kez bile çarpışmazlar. Bir elektron 1 m yol alabilmesi için kaç dönüş yapmalı ve bunun süresi nedir?

1 m = km dir. 1 saniyede km yol alıyorsa saniyede 1m yol alır. İşlem özelliğinden 10 = 10 saniyede yol alır.(saniyenin milyonda biri) ve tur atar. İşlem özelliğinden buda 10 ye eşittir. Yani 1 trilyon tur atar.