EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sesinden Tanıyabilir miyiz ?
Advertisements

Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
Fen Teknoloji 5.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
Canlı nedir?Cansız nedir?
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
ORMAN HAFTASI.
DERS: FEN VE TEKNOLOJİ SINIF: 5 KONU: YAŞADIĞIMIZ ÇEVRE HAZIRLAYAN:
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
IŞIK Işığın Soğurulması Mustafa ÇELİK.
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE DÖNGÜLERİ KASIM 2010 GRUP AY TALİA YAŞAR BAKDUR İ.Ö.O.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
SU HALDEN HALE GİRER.
EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Çevremizdeki Canlılar
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji. ESRA AYDİN Fen ve Teknoloji Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su,
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
IŞIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
FARKLI YERLERDE FARKLI CANLILAR
FOTOSENTEZ.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
4.Maddenin Değişimi Çevremizdeki maddelerin büyük bir kısmı doğada kendiliğinden oluşur. Örneğin, toprak, ağaç, su, maden gibi maddeler doğanın bir parçasıdır.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

EMİR KAYA -2B

Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta yetişir. Toprak olmazsa bitkiler de olmaz canlılar da olamazlar. Kıtlık başlar aç kalırız ve de yok olmaya başlarız Toprak birçok canlının da yaşam alanıdır.(solucan, böcek…) Bu nedenle toprak canlıları hayatlarını sürdürebilmesi en az hava, su ve güneş kadar önemlidir. Tabiatta toprağın oluşumu çok uzun sürede gerçeklerşir. Bir avuç toprak binlerce senede oluşur. Bu kadar zor oluşan ve de bizim için çok kıymetli olan bu varlığı korumamız gerekmektedir. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta yetişir. Toprak olmazsa bitkiler de olmaz canlılar da olamazlar. Kıtlık başlar aç kalırız ve de yok olmaya başlarız Toprak birçok canlının da yaşam alanıdır.(solucan, böcek…) Bu nedenle toprak canlıları hayatlarını sürdürebilmesi en az hava, su ve güneş kadar önemlidir. Tabiatta toprağın oluşumu çok uzun sürede gerçeklerşir. Bir avuç toprak binlerce senede oluşur. Bu kadar zor oluşan ve de bizim için çok kıymetli olan bu varlığı korumamız gerekmektedir.

Pek çok yerde yüzey suyu bulmak mümkün değildir. Doğada su ararken memeli hayvanlara ve kuşlar izlenmelidir. Vahşi hayvanların ayak izlerinin yoğunlaşması suya giden hayvanlar hakkında ip ucu olabilir. Düz araziden yükselen kayalıkların yamaçlarında su olma olasılığı fazladır. Bu gibi yerlerde bulunan yeşil bitkiler ve onların dibindeki nemli toprak kazıldığında bulanık bir suya ulaşmak mümkündür. Bulunan su önce bulanık olacak,suyun bulanık kısmı atıldıktan sonra gelen su temiz olacaktır. Pek çok yerde yüzey suyu bulmak mümkün değildir. Doğada su ararken memeli hayvanlara ve kuşlar izlenmelidir. Vahşi hayvanların ayak izlerinin yoğunlaşması suya giden hayvanlar hakkında ip ucu olabilir. Düz araziden yükselen kayalıkların yamaçlarında su olma olasılığı fazladır. Bu gibi yerlerde bulunan yeşil bitkiler ve onların dibindeki nemli toprak kazıldığında bulanık bir suya ulaşmak mümkündür. Bulunan su önce bulanık olacak,suyun bulanık kısmı atıldıktan sonra gelen su temiz olacaktır. DOĞADA SU BULMA YÖNTEMLERİ :

Su pompaları çok çeşitli tekniklere sahip makinelerdir. Bu eski bir tulumba olabildiği gibi elektrik ile çalışan pompalar da olabilir..

ARTEZYEN KUYUSU Toprağı burguyla delerek açılan ve suyu kendiliğinden fışkırtan kuyu, artezyen kuyusudur. Kuyunun alt ucu, daha yüksek düzeydeki bir kaynaktan beslenen bir derin su birikintisine açılır. Su, açılan kuyudan bileşik kaplar yasasına uygun olarak, kaynak düzeyine kadar fışkırır.

TOPRAKDAN ÇIKAN SULAR NERELERDE KULLANILIR? Toprakdan elde edilen sular, sanayide, tarımda, hayvancılıkta, ısınmada (jeotermal enerji), yapı işlerinde, tıpta, turizmde çeşitli amaçlarla kullanılırlar. Çoğunlukla yer üstü sularından yararlanılmakla birlikte, bunların yetersiz kaldığı veya kurak koşulların hüküm sürdüğü alanlarda içme ve kullanma suyu olarak su kuyularından faydalanılır.

Bazı sulardan kaplıca, içme veya kullanma suyu olarak çeşitli biçimlerde yararlanılır. İçlerinde erimiş halde mineral bulunan sular ise “maden suyu” olarak kullanılır. Kaynaklar sıcaklıklarına göre farklılık gösterir. Bunların bir kısmı soğuk sular biçimindedir ve içme suyu olarak kullanılır.