AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERDAL YILMAZ PSİKLOJİK DANIŞMAN
Advertisements

İLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEME ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
ANA BABA VE ERGENLİK.
SORUNSUZ ÇOCUKLAR Yrd. Doç. Dr. Ş. Senem BAŞGÜL
ÖZEL BABAOĞLU İ.Ö.O. REHBERLİK SERVİSİ Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini SUNAR. SUNAR. Psikolojik Danışman Psikolojik Danışman Abdullah ŞENCAN Abdullah.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
İSTEK ÖZEL ACIBADEM OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
ANNE BABA TUTUMLARI.
Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini
Aile Eğitimi Etkinlikleri
OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRMEDE
HATALI ANNE BABA TUTUMLARI
NASIL BİR AİLE?.
ÇOCUK GELİŞİMİNDE EBEVEYN ROLÜ
OLUMLU OLUMSUZ TUTUMLAR
Hazırlayan BİTLİS Rehberlik Ve Araştırma Merkezi
GELİŞİM ÖZELLİKLERİ. OLUMLU- OLUMSUZ AİLE TUTUMLARI. DİSİPLİN
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
OKULA UYUM SÜRECİ.
SEVGİLİ VELİLER, SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
AİLE EĞİTİM SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
AİLE TUTUMLARI Funda HANOĞLU Psikolojik Danışman.
AİLE TUTUMLARI.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE ANA-BABA TUTUMLARI
AİLE TUTUMLARI VE ERGENLİK Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
BAŞARIDA AİLENİN ROLÜ.
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
AİLE MODELLERİ VE ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
DİSİPLİN NEDİR Cezalandırma ile eş anlamlı değildir.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM.
ANNE BABA TUTUMLARININ ÇOCUĞUN DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
HOŞGELDİNİZ.
Çocuğu doyuran, büyüten, eğiten ve ilk terbiyeyi veren anne, verdiği eserin sorumlusudur. (anonim)
ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
ANNE BABA TUTUMLARI.
BAŞARISIZ ÇOCUK BAŞARISIZLIK NEDİR? NASIL ÖNLENEBİLİR?
AİLE TUTUMLARI GATA 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
ANNE-BABA DAVRANIŞLARININ ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
DİĞER TUTUMLAR.
Çocuklarımıza nasıl davranıyoruz?
GÜNDEM 1.Açılış 2.Yeni müfredat programı 3.Öğrencilere evde yapılacak rehberlik çalışmaları 4.Eğitim öğretim çalışmalarının ailede de desteklenmesi 5.Ailede.
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE AİLE ETKİSİ
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
AİLE TUTUMLARI REHBERLİK SERVİSİ.
ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIK VE ŞİDDET
ANA BABA VE ERGENLİK.
ANNE BABA ve ERGEN İLETİŞİMİ
AİLE TUTUMLARI.
AİLE TUTUMLARI. 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
ÇOCUK NE YAŞARSA ONU ÖĞRENİR Eğer bir çocuk sürekli eleştirilmişse, Kınama ve ayıplamayı öğrenir. Eğer bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa, Sıkılıp, utanmayı.
ANNE BABA TUTUMLARI ÖDÜL-CEZA DİSİPLİN HAVVA DURUKAN
BAŞARIDA AİLENİN ROLÜ SAMET YAN. “ BAŞARI ” Nedir? Belirlenen bir hedefe ulaşılması durumu. “ BAŞARILI İNSAN ” Kimdir? Hedefine ulaşan kişi.
AİLEDE İLETİŞİM.
AİLE TUTUMLARI.
Sunum transkripti:

AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Çocuğun anne-babadan aldığı iki şey vardır: Sevgi ve Eğitim.

Sevgi: Kabullenme, koruma, kollama ve sevecenlik gibi bütün olumlu duyguları kapsar.

Eğitim ise: Öğretilen her şeyi, verilen bilgileri, becerileri, yasakları, kuralları, inançları, değer yargılarını, görgü kurallarını ve insanın sosyalleşmesi için gerekli olan tüm toplumsal değerleri kapsar.

Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim Olumsuz aile tutumlarında ailenin verdiği sevgi ya yetersiz ya da aşırı, eğitim ise gevşek ya da sıkı olmaktadır.

Bu tutumu gösteren ailelerde sevgi, çocuğa şımartılacak derecede çok verilir ve disiplin yok denecek kadar azdır .

Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Aşırı Sevgi + Gevşek Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi SORUMSUZ

Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim Burada sevgi, aynı birinci tutumda olduğu gibi aşırı verici ve koruyucu bir davranışla sunulmaktadır. Ancak çocuğa bir bebek gibi bakıldığı halde, kendisinden beklenenler çoktur. Hiç bir şey esirgenmez, özel dersler aldırılır, çeşitli olanaklar sağlanır. Buna karşılık çocuktan ileri düzeyde başarı beklenir. (Endişeli, bağımlı kişilik, güvensizlik, kaygı bozuklukları..)

Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Aşırı Sevgi + Sıkı Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi TUTARSIZ

Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin Sıkı eğitim vardır ve disiplin genellikle aşırı cezalarla uygulanır; en küçük şeyde cezalandırma (dayak, şiddet) yoluna gidilir. Çocuk çoğunlukla aşağılanır ve horlanır. Çocuk, saldırgan ve anti sosyal davranışlar sergiler.

Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Yetersiz Sevgi + Aşırı Disiplin Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi SALDIRGAN UYUMSUZ

Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim Bu durum yoksul ve kalabalık ailelerde gözlenir. Çocuğa düşen sevgi ve ilgi payı azdır. Çocuğun eğitimi de yetersizdir Böyle çocuklar «Saldım çayıra, mevlâm kayıra” anlayışı ile yetişir. Çocuk, kendi yolunu bulmaya çalışır.

Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Yetersiz Sevgi + Gevşek Eğitim Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi PASİF DONUK

DİĞER OLUMSUZ AİLE TUTUM ŞEKİLLERİ Anne ve babanın tutumları arasında tutarsızlık Aile içindeki kardeşlere farklı tutumlar Aile içi kutuplaşmalar

Ailenin çocuğa karşı tutumunun iki temel ögesi vardır; Sağlıklı Tutum Ailenin çocuğa karşı tutumunun iki temel ögesi vardır; 1. Sevgi 2. Disiplin

Sağlıklı Tutum Çocuk yetiştirmek elinde kuş tutmaya benzer. Fazla sıkarsan canı çıkar, bırakırsan kaçar, gider. Kuramsal olarak en olumlu tutum, temel gereksinimleri en uygun biçimde karşılayan, kişide kendi kendisini doyurabilme yetisi geliştiren, iki temel ögeyi en sağlıklı biçimde ve oranda içinde bulunduran tutumdur.

Sağlıklı Tutum Gevşek Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi Sıkı Eğitim SAĞLIKLI TUTUM Biraz olumsuzluk Yeterli sevgi Yeterli hoşgörü Yeterli disiplin

Disiplin Disiplin, aile içindeki denge ve düzenin oluşturulmasında büyük önem taşır. Ancak disiplin toplumumuzda çoğunlukla "cezalandırma" ile eşanlamlı olarak değerlendirilmektedir.

Disiplinin iki temel amacı vardır; Çocuğa anlaşılır, kesin ve sınırları olan, güvenli bir ortam sunmaktır. Bu ortam çocuğun sağlıklı gelişimi için gereklidir.

Disiplinin iki temel amacı vardır; 2. Çocuğun kendi kendini yönetme yeteneği yani özdenetim kazanmasıdır. Denetim altında olmadan da öğrendiklerini uygulamalıdır.

Disiplin İçin Önemli İlkeler Tutarlılık: Disiplin için en önemli ilkelerden biridir. Ana baba çocuğun uygun olmayan bir isteğine birkaç kez “Hayır” dedikten sonra sonunda “Evet” diyorsa, çocuk ısrar etmesinin işe yaradığını öğrenecektir.  

Disiplin İçin Önemli İlkeler 2. Sınır Koyma: Çocukların gösterdiği uyum ve davranış sorunlarının nedenlerinden birisi de ana babalarının onlara uygun sınırlar koymamalarıdır. Çocuk nerede duracağını bilmeli, tüm davranışlar hoşgörü ile karşılanmamalıdır. Aileler çocuğun sevgisini kaybetme korkusuyla sınır koymazlar.

Disiplin İçin Önemli İlkeler 3. Ana babanın sözbirliği ve işbirliği yapması disiplin için gereklidir. Anne çocuğa “Dışarı çıkmadan önce oyuncaklarını topla” dediğinde baba “Bırak gitsin, arkadaşları bekliyor” diyorsa çocuk işine gelen kuralı dinleyecektir.

Disiplin İçin Önemli İlkeler 4. Anne baba, davranışlarıyla çocuğa örnek olduğunu unutmamalıdır. Anne baba, öğrettikleri kuralları kendileri de sergilemelidir. Kardeşine vurduğu için çocuğunu döven bir baba “kimsenin kimseye vurmaması gerekir” kuralını önce kendisi bozmuş olur.  

Tüm bu anlatılanları uygulamak, sağlıklı ve başarılı bireyler yetişmesini sağlar. Bunu sağlamak ise siz anne babaların görevidir. Yetiştirdiğiniz sağlıklı ve başarılı çocuklar, sizlerin başarısıdır. Okul sadece bu davranışları pekiştirir ve kalıcı olmasını sağlar. «BAŞARILARI İÇİN ÖMÜRLERİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ BEDEL OLARAK ÖDEMEYENLER, BAŞARISIZLIKLARININ BEDELİNİ BİR ÖMÜR BOYU ÖDERLER!…

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN İZLEDİĞİNİZ ve GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.