Gıda Güvenliği ve Katkı Maddeleri.  Gıda katkı maddesi  Mevzuat  Sınıflandırma Kapsam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GIDA KATKI MADDELERİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARARLARI
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Kooperatifimiz, 2006 yılından itibaren sütün tamamını soğuk zincir altına almıştır. SÜT KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK HİZMETLER.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
KAMUDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI DERNEĞİ BİLİM KURULU (KİGUDER)
Program Tasarım Modelleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
1. sağlık ve sağlığın girdileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
Geçerlik ve Kullanışlılık
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Piyasa destek tedbirleri
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Gıda Güvenliği ve Katkı Maddeleri

 Gıda katkı maddesi  Mevzuat  Sınıflandırma Kapsam

ÜRETİM TÜKETİM Fiziksel riskler Kimyasal riskler Biyolojik riskler İşleme Taşıma Depolama Satın alma Saklama Hazırlama Pişirme

Gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler  biyolojik (örn; parazitler, bakteriler, viruslar, küfler, algler, prionlar),  kimyasal (örn; pestisitler, antibiyotikler, veteriner ilaçları, toksik mineraller, gıda katkı maddeleri vs),  fiziksel (örn;cam, taş, tahta parçası vs) bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle “gıda güvenliği” gıda zincirinde görev alan herkesin (yetiştiriciler, üreticiler, dağıtımcılar, tüketiciler, yöneticiler ve medyanın) üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesiyle sağlanabilir.

GIDA kökenli hastalıklara neden olan etkenler

 1930 – 1580 sayılı Belediyeler Yasası  1930 – 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Yasası  1942 – Gıda Nizamnamesi  1952 – Gıda Maddeleri Tüzüğü  1961 – 224 sayılı Yasa  1995 – 560 sayılı KHK (Tüm yetki SB)  1997 – Türk Gıda Kodeksi  2004 – 5179 sayılı Yasa ( tüm yetki TB) Mevzuat

 Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, bir gıda ürününün ana bileşeni, hammaddesi veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, fakat o ürünün işlenmesi, ambalajlanması ve/veya depolanması ile ilgili olarak ve ürünün tat-koku- görünüş-yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek, veya istenmeyen değişikliklere engel olmak amaçlarıyla gıda ürünlerine katılımlarına izin verilen, ve kalıntı veya türevleri mamul maddede kalan kimyasal madde veya maddeler karışımıdırlar. GKM nedir?

Sınıflandırma  Doğal katkı maddeleri : Pancar suyundan elde edilen kırmızı renklendirici Betanin (E162) gibi  Doğala özdeş katkı maddeleri: Doğadakinin insan tarafından yapılan ikizidir. Vanilya gibi  Yapay katkı maddeleri: İnsan tarafından yapılmıştır. Doğada bulunmaz. Sakarin gibi

 Gıdanın besleyici değerini korumak  Özgün diyet ihtiyaçları olan insanlar için özel bir gıda üretmek  Gıda çeşitliliği sağlamak  Gıdanın dayanıklılığını artırmak  Gıdanın dokusal özelliklerini geliştirmek  Lezzet kayıplarını önlemek  Hastalık yapıcı mikroorganizmaların gelişmelerini önlemek  Gıdanın lezzetini ve rengini çekici hale getirmek  Tatlandırmak, renklendirmek  Aroma katmak GKM Niçin Kullanılır

 Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. Bu kodlar Avrupa Birliği’nin “Gıda Bilim Komitesi” tarafından her katkı maddesi için belirlenir. Doğal veya sentetik olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir. E kodu nedir?

Katkı maddelerinin genel sınıflandırılması:

GKM’nin sınıflandırılması Gıda katkı maddelerini kullanım amaçlarına göre 4 grupta toplayabiliriz: 1.Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatanlar (Koruyucular) 2. Aromayı ve rengi geliştiriciler 3. Yapıyı ve hazırlama, pişme özelliğini geliştirenler 4. Besin değerini koruyucu, geliştiriciler (Besin öğeleri)

 Katkı maddesinin kullanıma izin verilen miktarları değişmektedir.  Örnek; alfatokoferol (E307) rafine zeytinyağında maksimum 200 mg/l maksimum dozuna sahip iken, emülsifiye edilmemiş hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlarda QS düzeyinde izin verilir.  QUANTUM SATIS (maksimum doz) (herhangi bir maksimum seviyenin belirtilmediğini gösterir) ifadesi yer alır. Her katkı maddesinin kullanım miktarı sınırlandırılmış mıdır?

Bir katkı maddesinin toksisitesi; kanser, doğum kusurları, sinir sistemi ya da diğer organlar üzerinde olumsuz etkileri laboratuar hayvanları üzerinde deneylerle araştırılır. Bu çalışmalar;kısa (akut) ve uzun (kronik) süreli testleri içerir. Yapılan testler çok çeşitli olup, fetus testlerini, nörotoksisiste testlerini, en az iki jenerasyon takip edilerek yapılan testleri de içerir. Kanser hariç uzun süreli etkiler için laboratuar hayvanları hiçbir olumsuz etkinin görülmediği (NOAEL:No Observed Adverse Effect Level) düzeyini tayin etmek için test hayvanları farklı dozlara maruz bırakılır. Bu düzey güvenlik faktörü ile (100) çarpılarak günlük alınabilecek miktar (ADI:Acceptable Daily Intake) belirlenir. Gıda Katkı maddesinin toksik etkileri nasıl araştırılır?

 Eğer insan üzerinde bir veri mevcut değilse,ayrıca bireylerin duyarlılık farklılıklarını dikkate alacak x10 faktörü de kullanılabilir (toplam faktör 1000). ADI değeri bir bireyin vücut ağırlığı esas alınarak tüm yaşamı boyunca bir sağlık riski olmaksızın tüketebileceği katkı maddesi miktarının tahminidir.  Bazı katkılar için ADI değeri tanımlanmamıştır, çünkü hiçbir olumsuz etki söz konusu değildir. Gıda Katkı maddesinin toksik etkileri nasıl araştırılır?

Katkı maddesi Deney hayvanlarında sağlık üzerine etkilerinin bilimsel olarak incelenmesi (Pek çok disiplinin yer aldığı çok uzun süreli, kapsamlı, detaylı, pahalı toksikolojik testler) Etkisiz doz NOAEL (deney hayvanı ) Günlük alınabilecek katkı maddesi miktarı ADI mg/vücut ağırlığı (kg) Gıda Katkı Maddelerinin Güvenlik Testleri

 WHO ve FAO’nun ortak komitesi Joint Expert Committee in Food Additives and Contaminants (JECFA) maksimum kullanma düzeylerine karar verir, tüm toksikolojik çalışmaları değerlendirir, ADI değerlerinin güvenli olup olmadığını inceler. Gıda Katkı Maddelerinin Kullanılma Miktarlarına kim karar verir?

Denetleyen Kuruluş: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Değerlendirme Kriteri: Codex Alimentarius Türk Gıda Kodeksi Analizler: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerinde bulunan Katkı Laboratuvarları ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen özel laboratuvarlar Gıda Katkı Maddelerini Kim denetler?

 Ancak bazı katkı maddeleri hakkında kuşkular vardır. Belli katkıların tüketilmesi sonrası baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, hiper aktivite gibi semptomlar rapor edilmektedir. Bu reaksiyonlar ile katkı maddeleri tüketimi arasında bir ilişki bilimsel olarak henüz kanıtlanmamıştır.  Zaman içinde sağlık üzerine olumsuz etkileri olan katkı maddeleri yasaklanmış, kullanımdan kaldırılmıştır. Katkı Maddeleri üzerindeki kuşkular

 Nitrat ve Nitritler: Kanserojen olduğu belirtilen nitrozamine dönüşüm  Renklendiriciler: Patent Blue V (E 131), Green S (E 142), Tartrazin (E 102),Eritrosin (E 127)vb. Bazılarının tiroid ve beyin tümörüne sebep olduğu belirtiliyor.  Yapay Tatlandırıcılar: Asesülfam K (E 950), Aspartam (E 951) Fareler üzerine yapılan çalışmalarda beyin tümörü ve lenf ve kan kanseri oluşturduğu tespit edilmiş.  BHA (E320) ve BHT(E321): Kansere sebep olabileceği belirtiliyor. Kesin olarak kanıtlanmamış.  Potasyum bromat (E 924): Hayvanlarda kansere sebep oluyor. ABD ve Japonya dışında bütün dünyada yasaklanmış. İzin verilenden fazla kullanıldığında kanser ile ilişkilendirilen bazı Katkı Maddeleri

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Belediyeler ortak çalışmalıdır  Tarım Bakanlığı örgütü personel ve laboratuar olarak güçlendirilmelidir  Her iki bakanlığın üstünde olan bir gıda otoritesi oluşturulabilir. Gıda güvenliği için