REGAİB KANDİLİ Recep ŞAHAN Kurucaşile Müftüsü 07.04.2016 www.kurucaşilemüftülüğü.gov.tr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
BERAT GECESİ Hazırlayan:Ertan
İÇİNDEKİ FEYİZ VE BEREKET
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
Recep ayının 27. gecesi Mîrâc Gecesi’dir. Mîrâc, merdiven demektir. Resûlullahın göklere çıkarıldığı, bilinmeyen yerlere götürüldüğü gecedir. İslâm âlimleri.
4. Sınıf 1. Ünite 1.2. Allah’a Şükür
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KANDİL GECELERİ.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
CAMİYİ TANIYALIM.
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
Ramazan ve Kur’an Vaazı
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
KADİR GECESİ.
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
KAZA VE KADERE İMAN.
REĞAİB KANDİLİ.
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ…
10-zilhicce Kasım Efendim, mübarek kurban Bayramınızı tebrik ederiz. Müstecâb duâlarınızı istirham ederiz.
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
EN SEVGİLİYE.
Dedim: Çok yalnızım. Dedin:. فَإِنِّي قَرِيبٌ Ben ki sana çok yakınım
Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar
Müstecâb dualarınızı istirham ederiz BERAT GECESİ Berat Gecesi, Şâban ayının 14'ünü 15'ine bağlayan gecedir. Kur'ân-ı kerîm, Levhilmahfûz’a bu gece.
Sorumluluk Bilinci.
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
4. İbadetlere Devamlılığı
2. Nimete Şükür (Besmele ve Hamd)
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an'ın öğütleri
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
Recep ŞAHAN/Kurucaşile Müftüsü
T.C. DOĞANKENT MÜFTÜLÜĞÜ MÜSLÜMAN İÇİN VAKTİN ÖNEMİ
Recep ŞAHAN / Kurucaşile 1 T.C. KURUCAŞİLE MÜFTÜLÜĞÜ NAMAZ DİRİLİŞTİR-1.
ÜNİTENİN İÇERİĞİ 1. Dua ve namaz 2. Oruç 3. Hac 4. Sadaka 5. Kurban
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
Recep ŞAHAN Kurucaşile 1 BERAT GECESİ.
İslamın Getirdiği Tevhid ve Vahdet Anlayışı-3 Recep ŞAHAN Kurucaşile Müftüsü
İslamda kutsal sayılan gecelere verilen isimdir. Bu gecelerin dinimizde ayrı bir önemi vardır. Coşku ve sevgi ile kutlanır. Allaha bol dua edilir.
Recep ŞAHAN 1 YEDİ AŞAMADA AHİRET /Kurucaşile.
Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
REGAİP KANDİLİ HAZIRLAYAN:
Aşağıda verilen kandillerle ilgili kavramları
MELEKLERE İMAN.
İBADET VE NAMAZIN MANASI
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Sunum transkripti:

REGAİB KANDİLİ Recep ŞAHAN Kurucaşile Müftüsü

وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ “ Rabbinizin mağfiretine ermek ve muttakiler için hazırlanmış gökler ve yeryüzü genişliğinde olan cenneti kazanmak için birbirinizle yarışın!” Al-i İmran3/133

Üç aylara giriyoruz.yarın/8 Nisan receb Kur’an ayı Ramazan’a 2 ay kaldı.Artık Ramazan’ın gölgesi üzerimize düştü..Yavaş yavaş Ramazan moduna hazılanmalıyız. Kulluk tempomuz artmalı.. Bak işte fırsatlar geldi…

Receb Hicri kameri ayların 7.sidir..ve receb’in ilk Cuma gecesi REGAİB GECESİDİR.. Regaib; kelime anlamı itibarıyla rağbet olunan, rağbetle istenen şeyler, bol hediyeler anlamına gelir..

KANDİL İSMİ.. Tarihimizde Osmanlı padişahı II.Selim döneminde ( ) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Kandil Geceleri kutlamak dini olmaktan çok örfidir..

Bu geceye Regaib adının verilmesinin sebebi, Allah’ın affının ve rahmetinin kulları üzerine bol bol yağacağı, günahların bağışlanacağı gece olmasından dolayıdır.

MUHASEBE YAPMA FIRSATI: Mübarek gün ve gecelerin bizler için en önemli yönlerinden biri, kendimizi İslamî yönden ciddi bir muhasebeye tâbi tutmak, günahlarımızı ve sevaplarımızı göz önüne alarak hayatımıza yeniden çeki-düzen vermek imkânını bizlere bahşetmesidir. Manevi bir pazardır..Panayırdır..

Böyle gecelerde Allah’ın günahları daha çok affedeceğini düşünerek tövbe-istiğfar etmeli, elden geldiğince Allah’a daha yakın olabilmenin yolları aranmalıdır. Böyle zamanlar fırsat bilinmeli ve Müslümanlarca birer sıçrama tahtası gibi değerlendirilerek daha ileriye, daha iyiye ve daha güzele yönelmeye gayret edilmelidir.

Üç ayların girmesiyle yeni bir moda gireceğiz. Manevi dünyamızda kıpırtılar artacak ve Ramazan ile zirveye ulaşacak. Bu kutlu zamanları akıllıca değerlendirmek, boşa geçirmemek her müminden beklenen bir davranıştır. Bu kutlu iklimde elde edeceğimiz güzellikler tüm hayatımıza yansımalıdır.

ÜÇ AYLAR.. Geleneğimizde ÜÇ Aylar önemlidir..Recep,Şaban ve Ramazan.. Bu aylar ve günler, Yıllık manevi kazanımların bol olduğu bir panayır gibi düşünülebilir…

Efendimiz(sav)Üçaylar Girince Şöyle Dua ederdi: Hz Peygamber (SAV), bir hadislerinde şöyle buyuruyor: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olunur: Recep’in ilk gecesi, Şaban ayının yarısı gecesi (Berat gecesi), Cuma gecesi ve bayram geceleri (Ramazan ve Kurban bayramı geceleri)

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ “ Halbuki Rabbiniz: "Bana yalvarın, dua edin ki size karşılık vereyim. Çünkü bana ibadet etmekten kibirlenip yüz çevirenler yarın horlanmış olarak cehenneme gireceklerdir." buyurdu.” (Mümin Suresi, 60) Dua…Allah ile Aracısız İletişim

Müşriklerin Allah tasavvuru: Mekkeli müşrikler Allah’ı çok uzakta, ulaşılmaz olarak tasavvur ederlerdi.Ona ulaşmak için de aracılar/şefaatçiler icat etmişlerdi.İşte onların putları bu vazifeyi ifa ediyorlardı..Allah çok uzaktı..putlarla ona ulaşılırdı. Halbuki Rabbimiz ne diyordu:

ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKIN BİR RABBİMİZ VAR وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ “ Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin kendisine fısıldadıklarını biliriz ve biz ona şah damarından daha yakınız.” Kaf50/16

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ “ Kullarım sana, beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.” Bakara2/186

Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.Hz. Ömer’e atfedilen bir söz vardır: حاسبوا أنفسكم قبل أن تحاسبوا Yine Kur’an’da bu konuda şöyle denilir: Haşr 59/18 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ “Rabbinizin mağfiretine ermek ve muttakiler için hazırlanmış gökler ve yeryüzü genişliğinde olan cenneti kazanmak için birbirinizle yarışın!” Al-i İmran3/133 Sohbetimizin başında okuduğumuz ayetimizi biraz açalım…Vaktimiz olursa sonraki ayetler de gündemimizde olsun..

İBADETLERDE DEVAMLILIK GEREKİR Bu gibi gün ve geceler elbette önemlidir. Ancak önemli bir Nebevi ikazı da kulağımıza küpe yapmak durumundayız.. “Allah’a en sevimli gelen amel.az da olsa devamlı olanıdır.”

1-Bu geceye mahsus özel bir ibadet şekli yoktur.Biiiir.. 2-Kaza namazları,dua,zikir,Kur’an okuma ve anlama, TEVBE_İ NASUH, sadaka..gibi ameller yapılabilir. 3-Hangi günahın varsa -ki en iyi sen bilirsin- ona tevbe et, ona ağla, 4-Namazı 5 vakit kılmayanlar hemen bu gece 5 vakit namaz moduna geçmeli.. 5- vakit kılanlar namazlarının kalitesini artırma cihetine gitmeli.. NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ

TEŞEKKÜR EDERİZ