Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Advertisements

YARALANMALARDA İLK YARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İHMAL VE İSTİSMAR BELİRTİLERİ
YARALANMALARDA İLKYARDIM
İzmir Tepecik EAH. Acil Tıp Kliniği Uzm. Dr. Deniz Oray
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
OTOPSİ. OTOPSİ Ölüm Nedir? Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlının ölümünden bahsedebilmek için, hayati.
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
FARKI BİRLİKTE YAŞAYALIM
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
Travmalı hasatalara yaklaşım
ACİL BATIN RADYOLOJİSİ
ÜROLOJİK ACİLLER.
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Karın travmalarına yaklaşım
Yenidoğanın Muayenesi
5-YARALANMALARDA İLKYARDIM
Kafa Yaralanmalarında İlkyardım
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
A. Sinir sistemi hücrelerinin temel yapı ve işlevleri B. Santral sinir sistemi C. Periferal sinir sistemi D. Kan desteği E. Kan beyin bariyeri F.
OLGU 2 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ACİL BİRİMDE HASTA TANILAMASI
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
AİLE İÇİ ŞİDDET ve ÇOCUK İSTİSMARI
ABDOMİNAL TRAVMAYA YAKLAŞIM YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
ÜST EKSTREMİTE ARTER VE SİNİR YARALANMALARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
(5)- YARALANMALARDA İLK YARDIM
ÇOCUKTA KAFA TRAVMALARI Öğr. Gör. Aysel ABBASOĞLU 17 Kasım 2014.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
Yaralanmalar Bölüm 5.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Gül Yavuz.
ROMATOLOJİ OLGU SUNUMU
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
MECKEL DİVERTİKÜLÜ.
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
KAFA TRAVMALARI BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
KAFA YARALANMALARI.
Rapidly Progressing Rash in an Adult
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Eğitim-Öğretim Yılı Doç.Dr. Mustafa AYDIN
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
ÇOCUKLARDA AKUT KARIN PROF. DR. SELAMİ SÖZÜBİR
Serebral Herniasyon Dr Vaner Köksal Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
BURKULMALARDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015 Çocuk istismarı Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015

1860 yılında ilk olarak hırpalanmış çocuk olguları tanımlanmıştır. Tanım / tarihçe Bu terim; fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, çocuk bakımsızlığı ve çocuğa hertürlü kötü muameleyi kapsayan bir terimdir. 1860 yılında ilk olarak hırpalanmış çocuk olguları tanımlanmıştır. 1946 yılında bir pediyatrik radyolog subdural hematom ve çok sayıda kemik kırığı arasında ilişkiyi tespit ettiği 6 olgu bildirmiştir.(Dr.John coffey) 1962 yılında Henry Kempe ‘hırpalanmış çocuk sendromu ‘ kavramını ortaya atmıştır. 1970 li yılların başında ‘sarsılmış çocuk sendromu ‘tanımlanmıştır.

epidemiyoloji

Çocuk fiziksel istismarı Vücüdun herhangi bir yerinde yaralanmalar, çürükler, yanıklar, kırıklar, iç kanama, organ perforasyonu ve beyin hasarı şeklinde ortaya çıkabilir. Üçte ikisi 3 yaş altı çocuklardır ve üçte biri de altı aylıktan küçüktür.

İskelet yaralanmaları vücuttaki kemiklerin herhangi birinde olabilir. 16 yaş öncesi erkeklerde %42, kızlarda %27 kırık tespit edilmiş ve bazıları şüpheli olduğu gözlenmiştir.

İnfantlarda uzun kemik kırıkları Metafiz fraktürleri Costa kırıkları Şüpheli kırıklar İnfantlarda uzun kemik kırıkları Metafiz fraktürleri Costa kırıkları Scapula kırıkları Spinöz proçes kırıkları Ayrıca kafatası kırıklarından çoklu kırıklar geniş ( 3cm) 1 den fazla kraniyal kemik içerenler oksipital kırıkları (tek başına)

klinik Özgeçmiş verileri travmaya uğradığı şüphesini artırır. Olağan dışı yaralanmalar (güvenli bir yataktan düşen bebekte kırılmış femur), yaralanma öyküsünün sürekli değişmesi, çocuğun ve bakıcısının öyküsünün tutmaması, kardeşlerde benzer öyküler tıbbi yardım almada gecikme Acil serviste ebeveynlerin davranışlarına dikkat edilmelidir.

FM’ de ekimozlara dikkat edilmelidir. Çürükler birden çok alanda Özellikle ; bel, kalça, uyluk, yanak, kulak kepçesi, boyun, ayak bileği, el bileği, ağız köşesi, dudaklar üstündeyse istismar akla gelmeli. Isrıklar 3 cm den büyük ise muhtemelen kasten yapılmıştır. Birden fazla morlukları olan çocuklarda hg ve koagülasyon testleri yapılmalıdır! Bir ekstremiteyi kullanmayı reddetmek kırık göstergesi olabilir.

Çocuk istismarı vakalarının % 10 unu karın travması oluşturur ve yüksek mortalite oranı vardır. En sık kc ve dalak yaralanmarını içerir. Duodenal hematom, üst bağırsak tıkanıklıkları, organ perforasyonları ve seconder peritonitler oluşabilir. Abdominal travma sekeli olarak oluşan pankreatitin, çocuklarda non-medikal pankreatitler içinde en sık mekanizma olduğu söylenmektedir. Karın yaralanması olan çocuklar karın ağrısı, kusma, şişlik veya şok tablosu ile gelebilirler.

Cinsel istismar Cinsel istismar edilmiş çocuklar; istismarın açığa çıkması vajinal akıntı- kanama dizüri iye ve üretral akıntı aşırı masturbasyon genital bölgeyi okşama ve cinsel yönelimler altına dışkı kaçırma içe kapanma – kabuslar % 15 oranında ilgisiz şikayetler (k.ağrısı, boğaz ağrısı, vb)

Saldırgan % 90 ın üstünde önceden çocuğu bilen biridir. FM de cilt çürüklerine dikkat edilmelidir. Genital muayene, genital ve perianal bölgede dikkatli bir muayene ile sınırlı olmalıdır. Kurbanda yırtılmış vajınal travma şüphesi söz konusu değilse veya ergen olmadığı sürece genel olarak bir spekulum muayenesine gerek yoktur. Fiziksel bulguların olmaması istismarı dışlamaz. Çocuklarda cinsel istismar şüphesi, çocuk koruyucu hizmetleri ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir.

Sarsılmış bebek sendromu Çoğunlukla 1 yaş altında (3 yaşına kadar görülebilir) kafa travması ile beraber, retinal kanamalar ve iskelet yaralanmalarını içerir. Genellikle, başına darbeye bağlı bir yaralanma, scalp hematomu veya kafatası kırığı yoktur. Akselerasyon ve deselerasyon mekanizması sonucu oluşan kapalı kafa travmasıdır. Tipik olarak yaygın nöronal zedelenme, retinal kanama, subdural kanama bazende kosta kırıkları ve uzun kemik kırıkları gözlenir.

video