Bölüm 7 Coklu regresyon.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ
Advertisements

ZAMAN SERİLERİ -1 ÖNGÖRÜ :
Talep Esneklikleri.
EKONOMİK MODELLEME: MODEL KURMA, TANI KOYMA SINAMALARI
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
BÖLÜM 13 EKONOMETRİK MODELLEME: MODEL KURMA, TANI KOYMA SINAMALARI
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
R2 Belirleme Katsayısı.
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
TBF Genel Matematik II DERS – 8 : Çift Katlı İntegral
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLERİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I: MATRİSSİZ ÇÖZÜM:
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
KOŞULLU ÖNGÖRÜMLEME.
Koentegrasyon Bir çok makro iktisadi zaman serisi stokastik ya da deterministik trend içermektedir. Bu tür serileri, durağanlığı sağlanıncaya kadar farkını.
HER ÖĞRENCİ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER ATAŞEHİR
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLERDE BELİRLENME PROBLEMİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Bağımlı Kukla Değişkenler
GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELLERİ
ÇOKLU REGRESYON MODELİ
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ…
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
TOBİT MODELLER.
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
Tüketim Gelir
Sabit Terimsiz Bağlanım Modeli
Normal Dağılım EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan testlerin.
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
ÖNGÖRÜMLEME (Forecasting)
…ÇOKLU REGRESYON MODELİ…
Farklı Varyans Var(u i |X i ) = Var(u i ) = E(u i 2 ) =  2  Eşit Varyans Y X 1.
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ.
İçinde değişken bulunduran ifadelere cebirsel ifadeler denir. Örnek: 3x+1, 6x²+23x+7, 2xy+y gibi….
Mehmet Vedat PAZARLIOĞLU KUKLA DEĞİŞKENLER. Kukla Değişken Nedir? Cinsiyet, eğitim seviyesi, meslek, din, ırk, bölge, tabiiyet, savaşlar, grevler, siyasi.
KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER
Sayısal Analiz 7. Hafta SAÜ YYurtaY.
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
Bölüm 6:İki Degişkenli Dogrusal Regresyon Modelinin Uzantıları
Maliye’de SPSS Uygulamaları
İKİ DEĞİŞKENLİ BASİT DOĞRUSAL REGRESYON MODELİ Regresyon Y ile X (X ler) arasındaki ortalama ilişkinin matematik fonksiyonla ifadesidir. X’e bağlı olarak.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
İKİ DEĞİŞKEN ARASINDAKİ İLİŞKİ VE İLİŞKİNİN ÖLÇÜLMESİ
TAHMİN I see that you will get an A this semester.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
REGRESYON VE KORELASYON ANALİZLERİ
Bölüm 2. İki Değişkenli Regresyon Çözümlemesi: Bazı Temel Bilgiler
İKİ DEĞİŞKENLİ BASİT DOĞRUSAL REGRESYON MODELİ
ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ
Bir sektörün doğrusal üretim fonksiyonu
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
Hatalarda Normal Dağılım
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER
Ünite 10: Regresyon Analizi
UYGULAMA II.
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
Tüketim Gelir
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Farklı Varyans Var(ui|Xi) = Var(ui) = E(ui2) = s2  Eşit Varyans Y X.
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları ui’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır. b tahminleri için uygulanan testlerin.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

Bölüm 7 Coklu regresyon

KISMİ REGRESYON KATSAYILARININ ANLAMI Yi = 1 + 2 X 2i + 3 X3i + ui Y bağımlı değişken, X2 ile X3 açıklayıcı değişkenler, u olasılıklı bozucu terim, (Hata payi) i, i’inci gözlemdir. 1 sabit terimdir, 2 ile 3 ise kısmi regresyon katsayılarıdır. Varsayimlar: ui’ nin ortalaması sıfırdır ve her bir ( i ) için E(ui / X2i , X3i ) = 0 Ardışık bağımlılık yoktur orv (ui , uj) = 0 ( i  j ) Sabit varyans sözkonusudur homoskedastic. var( ui ) = σ2 ui ile her bir X değişkeni arasındaki ortak varyanslar sıfırdır: orv( ui , X2i ) = orv(ui , X3i ) = 0 model kurma hatası yapılmamıştır: Model doğru kurulmuştur. X değişkenleri arasında tam çoklu-doğrusallık yoktur: X2 ile X3 arasında tam doğrusal ilişki yoktur.

Tam Dogrusallık .... Ortak doğrusallığın olmaması demek, açıklayıcı değişkenlerden hiçbirinin öteki açıklayıcı değişkenlerin doğrusal bir bileşimi olarak yazılmaması demektir. Biçimsel olarak, ortak doğrusallığın olmaması demek, aşağıdaki ilişkiyi sağlayan, ikisi de sıfırdan farklı 2 ve 3 gibi bir sayılar kümesinin bulunmaması demektir. 2X2İ + 3X3İ = 0 2 = 3 = 0 iken geçerliyse, X2 ile X3 ün doğrusal bağımsız oldukları söylenir. Öyleyse eğer X2i = - 4X3i ya da X2i + 4X3i = 0 ise değişken doğrusal bağımlıdır ve eğer aynı regresyon modelinde yer alırlarsa bu iki açıklayıcı değişken arasında tam ortak doğrusallık ya da tam doğrusal ilişki ortaya çıkar. Tüketim-gelir-servet regresyonunda X3i = 2X2i ise; formül kağıtta yazıyor.  = (2 + 23) tür.Yani aslında üç değişkenli değil, iki değişkenli bir regresyonla karşı karşıyayız. Üstelik, eğer regresyonu hesaplar da ’yı bulursak,X2 ile X3’ün Y üzerindeki etkilerini ayrı ayrı gösteren 2 ile 3’ü bulamayız, çünkü , X2 ile X3’ün Y üzerindeki bileşik etkisini verir.

Y ’nin koşullu beklenen değerini şöyledir E(Yi X2i , X3i ) = 1 + 2X2i + 3X3i Kısmi regresyon katsayısının anlamı şudur: 2 , X3 sabit tutulurken, X2 ’deki bir birimlik değişmeye karşılık Y ’nin beklenen değeri olan E(Y  X2 , X3) ’teki değişmeyi ölçer. Y ’nin yalnız X3 ’e göre regresyonunu şöyle bulalım: Yi = b1 + b13X3i + û1 û1i = Yi – b1 – b13X3i = Yi – Ŷi X2 ’nin yalnız X3 ’e göre regresyonu bulunursa şu elde edilir X2i = b2 + b23X3i + û2i Burada û2i de kalıntı terimidir û2i = X2i – b2 – b23X3i = X2i - X2i( ^ )

SEK TAHMİN EDİCİLERİ ders kıtabından - X2i = X2I – X2I

SEK Tahmin Edicilerinin Varyansları, Standart Hataları

SEK Tahmin Edicilerinin Özellikleri

ÇOKLU BELİRLİLİK KATSAYISI İLE ÇOKLU KORELASYON KATSAYISI R

BEKLENTİLERLE GENİŞLETİLMİŞ PHILLIPS EĞRİSİ

DÜZELTİLMİŞ R2

Kahve Talebi Fonksiyonuna Dönüş

COBB-DOUGLAS ÜRETİM FONKSİYONU

ÇOK TERİMLİ REGRESYON MODELLERİ

Toplam Maliyet Fonksiyonunun Tahmini