Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

‘’AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞA ETKİLERİ’’ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. HAZIRLAYAN : PSİKOLOJİK DANIŞMAN ASLAN ULUSOY.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "‘’AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞA ETKİLERİ’’ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. HAZIRLAYAN : PSİKOLOJİK DANIŞMAN ASLAN ULUSOY."— Sunum transkripti:

1 ‘’AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞA ETKİLERİ’’ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. HAZIRLAYAN : PSİKOLOJİK DANIŞMAN ASLAN ULUSOY

2 AİLE MODELLERİ

3 23.02.2016 AİLE MODELLERİ TUTARSIZ AİLE MÜKEMMELİYETÇİ AİLE DEMOKRATİK AİLE OTORİTER AİLE AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ AİLE AŞIRI KORUYUCU AİLE

4 23.02.2016

5 1-) AŞIRI OTORİTER AİLE TUTUMU Bu tip ailelerde çocuğa söz hakkı tanınmaz. Bu tip ailelerde çocuğa söz hakkı tanınmaz. Uygulanan kuralların mantıklı bir açıklaması yoktur veya olsa da çocuğa açıklanmaz. Uygulanan kuralların mantıklı bir açıklaması yoktur veya olsa da çocuğa açıklanmaz. Eleştiri ve aşağılama çok sık görülür. Eleştiri ve aşağılama çok sık görülür.

6 23.02.2016 Çocuğa şefkat, sevgi, sıcaklık verilmez, Çocuğa şefkat, sevgi, sıcaklık verilmez, Evde söz hakkı, özgürlük ve otorite anne babanındır, çocuğun aklı yetmez anlayışı hakimdir, Evde söz hakkı, özgürlük ve otorite anne babanındır, çocuğun aklı yetmez anlayışı hakimdir, Çocuğun yaptığı her olumsuz davranış göze batar ve çocuk sürekli ceza alır. Çocuğun yaptığı her olumsuz davranış göze batar ve çocuk sürekli ceza alır.

7 23.02.2016 Aşırı Otoriter Aile Tutumunun Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri Çocuk da otoriter bir yapı gelişir arkadaşlarına karşı saldırgan olur. Okulda kavgacı ve yaramaz bir çocuk olarak etiketlenir. Okul yaşamlarında fazla başarılı olamazlar. Çocukta kendine güven duygusu oluşmaz. Çocuğun özgüveni fazla gelişmez.

8 23.02.2016 Bu ailelerde yetişen çocuklar; pasif, çekingen, huysuz ve aşırı hassas bir yapıya sahip olurlar, Bu ailelerde yetişen çocuklar; pasif, çekingen, huysuz ve aşırı hassas bir yapıya sahip olurlar, Sürekli eleştirilme veya dayak çocuğun ruhsal yapısını bozar, Sürekli eleştirilme veya dayak çocuğun ruhsal yapısını bozar, Bu şekilde yetiştirilen bir çocuğun, evlendiğinde aynısını eşine ve çocuklarına da uygulaması çok doğaldır. Bu şekilde yetiştirilen bir çocuğun, evlendiğinde aynısını eşine ve çocuklarına da uygulaması çok doğaldır.

9 23.02.2016 Bu çocuklar kötü muameleye maruz kalmaktan korktukları için anne ve babaya karşı uysal olmaktadır. Fakat içten içe anne babaya karşı düşmanlık duyguları geliştirirler, Bu çocuklar kötü muameleye maruz kalmaktan korktukları için anne ve babaya karşı uysal olmaktadır. Fakat içten içe anne babaya karşı düşmanlık duyguları geliştirirler, Bu tip ailede yetişen çocuk arkadaşlık kurmayı beceremez, arkadaşları ile sürekli kavga eder. Bu tip ailede yetişen çocuk arkadaşlık kurmayı beceremez, arkadaşları ile sürekli kavga eder. Çocuk çok rahat yalan söyleyebilir, Çocuk çok rahat yalan söyleyebilir, Bu çocuklar da hata yapan kişilere karşı hoşgörüsüzdürler. Bu çocuklar da hata yapan kişilere karşı hoşgörüsüzdürler.

10 23.02.2016

11 2- AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ AİLE TUTUMU Çocuğa kural hiç konmaz. Çocuğa kural hiç konmaz. Çocuğun eğitimi yetersizdir. Çocuğun eğitimi yetersizdir. ( ‘saldım çayıra, mevlam kayıra’ anlayışı hakimdir) ( ‘saldım çayıra, mevlam kayıra’ anlayışı hakimdir) Çocuğun aşırı hareket ve davranış serbestliği vardır. Çocuğun aşırı hareket ve davranış serbestliği vardır. Aile ‘yaşayarak öğrensin’ mantığını sürdürerek müdahalede bulunmaz. Aile ‘yaşayarak öğrensin’ mantığını sürdürerek müdahalede bulunmaz.

12 23.02.2016 Biz yaşamadık o yaşasın anlayışı hakimdir. Biz yaşamadık o yaşasın anlayışı hakimdir. Bu tutumda da disiplinsizlik söz konusudur, Bu tutumda da disiplinsizlik söz konusudur, Çocuk ilk kurallı ortam olan okulda sıkılır, okula gitmek istemez. Çocuk ilk kurallı ortam olan okulda sıkılır, okula gitmek istemez.

13 23.02.2016 Bu aile yapısında yetişen çocuklar bencil ve şımarık olurlar. Bu aile yapısında yetişen çocuklar bencil ve şımarık olurlar. Anne-baba çocuğun davranışının yanlış olduğunu görse bile ‘özgür olmalı’ anlayışı ile hareket ettiğinden müdahale etmez. Anne-baba çocuğun davranışının yanlış olduğunu görse bile ‘özgür olmalı’ anlayışı ile hareket ettiğinden müdahale etmez.

14 23.02.2016 AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ AİLE TUTUMUNUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ Çocuklar ergenliğe ulaşınca anne babasını denetim altına alır, onları tehdit ederler. Dedikleri olmayınca da tehditlerini uygularlar, Çocuklar ergenliğe ulaşınca anne babasını denetim altına alır, onları tehdit ederler. Dedikleri olmayınca da tehditlerini uygularlar, Kuralsızlığa alışan çocuklar, okuldaki kurallarla karşılaşınca okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamakta zorluk çekerler, Kuralsızlığa alışan çocuklar, okuldaki kurallarla karşılaşınca okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamakta zorluk çekerler, Her istediğini elde ettikleri için belli bir süre sonra doyumsuzluk yaşamaya başlarlar. Doyumsuzlukları, ileride zararlı alışkanlıklar edinmelerine sebep olabilir, Her istediğini elde ettikleri için belli bir süre sonra doyumsuzluk yaşamaya başlarlar. Doyumsuzlukları, ileride zararlı alışkanlıklar edinmelerine sebep olabilir,

15 23.02.2016

16 3-AŞIRI KORUYUCU AİLE TUTUMU Bu ailelerde anne-babalar çocuğa gereğinden fazla özen gösterip onu denetim altında tutarlar. Bu ailelerde anne-babalar çocuğa gereğinden fazla özen gösterip onu denetim altında tutarlar. Çocuğun başına kötü şeyler gelir diye kendi başına bir iş yapmasına izin vermezler. Çocuğun başına kötü şeyler gelir diye kendi başına bir iş yapmasına izin vermezler. Çocuğun tüm ihtiyaçları büyükleri tarafından karşılanmaya çalışılır. Çocuğun tüm ihtiyaçları büyükleri tarafından karşılanmaya çalışılır.

17 23.02.2016 AŞIRI KORUYUCU AİLE TUTUMUNUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ Çocuğun hatalarının sonucunu yaşayarak öğrenmesine izin verilmez, sorumluluk duygusunun gelişmesi engellenir. Çocuk ileriki yaşamında karar almakta ve uygulamakta zorluk çekerler. Bu aile tipinde yetişen çocuklarda okul fobisi oluşması çok yüksektir.

18 23.02.2016 Çocuğun aşırı bağımlı, ürkek, çekingen ve güvensiz bir kişilik geliştirmesine neden olur. Çocuk aşırı duygusal olur çok kırılgan bir yapıya sahiptir, Çocuk aşırı duygusal olur çok kırılgan bir yapıya sahiptir, Çocuk bir türlü büyümez, anne babasından ayrı kalamaz ileri yaşlarda bile sürekli anne babasının yanında olmak ister. Çocuk bir türlü büyümez, anne babasından ayrı kalamaz ileri yaşlarda bile sürekli anne babasının yanında olmak ister.

19 23.02.2016

20 4-TUTARSIZ AİLE TUTUMU Genellikle genç anne- babalarda ve ilk çocuğun yetiştirilmesinde görülür, Eşlerin çocuk yetiştirmeye farklı bakmaları ve bunu çocuğa yansıtmaları temel sebeptir, Çocuğun yaptığı bir davranış bazen çok sert bir tepki alabilirken, bazen de çok olumlu karşılanabilmektedir,

21 23.02.2016 TUTARSIZ AİLE TUTUMUNUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİNE ETKİLERİ Bir davranışın bazen ödüllendirilmesi bazen de cezalandırılması çocuğun ne zaman, nerede, ne yapacağını bilememesine yol açar. Ayrıca yaptığı davranışın doğru olup olmamasından daha çok “Ne zaman yaparsam cezadan kurtulabilirim “ düşüncesiyle ilgilenir.

22 23.02.2016 Kendi görüş ve düşüncelerini aktaramazlar. Çocuk kendini kanıtlamak ve dikkatleri üzerine çekmek için, ürkek, yumuşak huylu, söz dinleyen ya da kendi benliğini ve bağımsızlığını göstermek için kavgacı, sinirli bir çocuk olabilir. Zamanla çevrelerindeki insanlara güvenmeyen, her şeyden şüphelenen, kararsız bir kişilik yapısı geliştirebilirler.

23 23.02.2016

24 5-MÜKEMMELİYETÇİ AİLE TUTUMU Anne baba çocuğundan her şeyin en iyisini bekler. Anne baba çocuğundan her şeyin en iyisini bekler. Kendi gerçekleştiremediği yaşantıları çocuğunun gerçekleştirmesini ister ve çocuk olduğu gibi kabul edilmez. Kendi gerçekleştiremediği yaşantıları çocuğunun gerçekleştirmesini ister ve çocuk olduğu gibi kabul edilmez. Aile, bedensel ve zihinsel yönden beklentileri karşılaması için çocuğu kapasitesinin çok üstünde eğitimlere tabii tutar. Aile, bedensel ve zihinsel yönden beklentileri karşılaması için çocuğu kapasitesinin çok üstünde eğitimlere tabii tutar.

25 23.02.2016 Çocuktan aşırı titizlik ve temizlik beklenir. Çocuktan aşırı titizlik ve temizlik beklenir. Kurallar ve kalıplar belirlenir ve çocuğun bunlara mutlaka uyması beklenir. Kurallar ve kalıplar belirlenir ve çocuğun bunlara mutlaka uyması beklenir. Çocuğa bütün çocukça davranışlar yasaklanır. Arkadaş seçimi de aileye aittir. Çocuğa bütün çocukça davranışlar yasaklanır. Arkadaş seçimi de aileye aittir.

26 23.02.2016 Mükemmeliyetçi Aile Tutumunun Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri Aşırı titiz yada tam tersi dağınık çocuklardır. Aşırı titiz yada tam tersi dağınık çocuklardır. Kendilerine güvenleri yoktur. Kendilerine güvenleri yoktur. Başarısızlığa uğradıklarında kolayca hayal kırıklığı yaşarlar. Başarısızlığa uğradıklarında kolayca hayal kırıklığı yaşarlar. Yanlış yapmaktan korkarlar. Yanlış yapmaktan korkarlar. Okuldaki sıraları hep derli toplu, ders aralarında ödev yapan, grup çalışması yapmak gerektiğinde şikayet eden, bir işi tam yapmak için günler öncesinden çalışmaya başlayan çocuklardır. Okuldaki sıraları hep derli toplu, ders aralarında ödev yapan, grup çalışması yapmak gerektiğinde şikayet eden, bir işi tam yapmak için günler öncesinden çalışmaya başlayan çocuklardır.

27 Çocuk kendi için değil de sırf anne babası mutlu olsun diye yaşamaya başlar. Çocuk kendi için değil de sırf anne babası mutlu olsun diye yaşamaya başlar. Çocuk bir olumsuzlukla karşılaştığında bocalar mükemmel olması gerekmektedir fakat işin içinden çıkamamaktadır. Çocuk bir olumsuzlukla karşılaştığında bocalar mükemmel olması gerekmektedir fakat işin içinden çıkamamaktadır. Yapay bir kişilik geliştirir, kendi kişiliğini ortaya koyamaz Yapay bir kişilik geliştirir, kendi kişiliğini ortaya koyamaz Tırnak yeme davranışı görülür. Tırnak yeme davranışı görülür. 23.02.2016

28

29 6-DEMOKRATİK AİLE TUTUMU Çocuk tüm yönleriyle kabul edilir, Çocuk tüm yönleriyle kabul edilir, Bu aileler çocuğa yol gösterir, onun alacağı kararlarda çocuğa saygı duyulur. Çocuk bir birey olma duygusunu sonuna kadar yaşar. Bu aileler çocuğa yol gösterir, onun alacağı kararlarda çocuğa saygı duyulur. Çocuk bir birey olma duygusunu sonuna kadar yaşar. Aile içinde kurallar ve sınırlar herkes için ve hep birlikte belirlenir. Aile içinde kurallar ve sınırlar herkes için ve hep birlikte belirlenir. Aileyi ilgilendiren kararlar birlikte alınır. Her konuda çocuğun düşünce ve fikirleri dinlenir. Aileyi ilgilendiren kararlar birlikte alınır. Her konuda çocuğun düşünce ve fikirleri dinlenir.

30 23.02.2016 En ideal aile tipidir. Evde herkesin söz hakkı vardır. Çocukta kendini ifade edebilir. Evde herkesin söz hakkı vardır. Çocukta kendini ifade edebilir. Duygu ve görüşlere saygı vardır. Duygu ve görüşlere saygı vardır. Yanlışları sebebiyle çocuğa yaptırım uygulanır ama koyulan kurallar çocuğun anlama seviyesine inilerek mantıklıca izah edilir. Yanlışları sebebiyle çocuğa yaptırım uygulanır ama koyulan kurallar çocuğun anlama seviyesine inilerek mantıklıca izah edilir. En zor ve sabır isteyen yöntemdir. En zor ve sabır isteyen yöntemdir.

31 23.02.2016 Demokratik Anne Baba Tutumunun Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri Demokratik ve güven verici bir ortam da yetişen çocuk, kendine ve çevresine saygılı, sınırları bilen, yaratıcı, aktif, fikirlere saygı duyan, fikirlerini rahatlıkla söyleyebilen, kişilik ve davranışları açısından dengeli, sorumluluk duyguları gelişmiş, hoşgörülü ve mutludur, Anne babanın tutarlı ve kararlı tutumu çocuğun kendisine ve çevresindekilere güven duygusunu geliştirir,

32 23.02.2016 Çocuk, ilerde rahatlıkla kendi adına kararlar alır, Kendi haklarını savunurken başkalarının haklarına da saygı duyar. Bu aile tipinde özgüven sahibi bireyler yetişir. Çocukta asilik ve kavgacılık görülmez. İleriki yaşlarda kendi ayakları üzerinde rahatça durabilir. Farklı hobilere yönelmesi daha sık görülür.

33 ÇOCUK TETİŞTİRMEDE AİLEYE ALTIN TAVSİYELER ÇOCUK TETİŞTİRMEDE AİLEYE ALTIN TAVSİYELER

34 Çocuklarımızı, Olduğu Gibi Kabul Edelim Çocuklarımızı, Olduğu Gibi Kabul Edelim Çocuklarımızı, Koşulsuz Olarak Sevelim Çocuklarımızı, Koşulsuz Olarak Sevelim Çocuklarımızı, Kesinlikle Hiç Kimseyle Kıyaslamayalım Çocuklarımızı, Kesinlikle Hiç Kimseyle Kıyaslamayalım Çocuklarımızın “Kendileri Olmaları” İçin Fırsatlar Oluşturalım Çocuklarımızın “Kendileri Olmaları” İçin Fırsatlar Oluşturalım Çocuklarımızın Yaşadıkları Olumlu ve Olumsuz Duyguları İfade Etmelerine İmkan Sağlayalım Çocuklarımızın Yaşadıkları Olumlu ve Olumsuz Duyguları İfade Etmelerine İmkan Sağlayalım

35 Çocuklarımızın Her Zaman Doğru Davranmalarını Doğru Düşünmelerini ve Mükemmel Olmalarını Beklemeyelim Çocuklarımızın Her Zaman Doğru Davranmalarını Doğru Düşünmelerini ve Mükemmel Olmalarını Beklemeyelim Çocuklarınızla Konuşurken Duygularınızı İçtenlikle İfade Edin Çocuklarınızla Konuşurken Duygularınızı İçtenlikle İfade Edin Çocuklarınıza Özel Zaman Ayırın. Çocuklarınıza Ayırdığınız Zamanın Süresi Değil Niteliği Önemlidir Çocuklarınıza Özel Zaman Ayırın. Çocuklarınıza Ayırdığınız Zamanın Süresi Değil Niteliği Önemlidir

36 Çocuklarınızı Etkili Bir Şekilde Dinleyin Çocuklarınızı Etkili Bir Şekilde Dinleyin Çocuklarınıza Bulundukları Ortamın Vazgeçilmez Bir Üyesi Olduklarını Hissettirin Çocuklarınıza Bulundukları Ortamın Vazgeçilmez Bir Üyesi Olduklarını Hissettirin Çocuklarınıza Sorumluluklar Verin Çocuklarınıza Sorumluluklar Verin Çocuklarınızın Kendine Güven Duymasını Sağlayın,Özgüven Aşılayın Çocuklarınızın Kendine Güven Duymasını Sağlayın,Özgüven Aşılayın

37 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 23.02.2016


"‘’AİLE TUTUMLARI VE ÇOCUĞA ETKİLERİ’’ SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ. HAZIRLAYAN : PSİKOLOJİK DANIŞMAN ASLAN ULUSOY." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları