Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I.2.1. BİR BOYUTTA HAREKET Cisimlerin hareketlerini (devinimlerini) inceleyen fizik bilim dalı Mekanik; Kinematik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I.2.1. BİR BOYUTTA HAREKET Cisimlerin hareketlerini (devinimlerini) inceleyen fizik bilim dalı Mekanik; Kinematik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır."— Sunum transkripti:

1

2

3

4 I.2.1. BİR BOYUTTA HAREKET Cisimlerin hareketlerini (devinimlerini) inceleyen fizik bilim dalı Mekanik; Kinematik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır. Kinematik, cisimlerin hareket çeşitlerini, hareket ettiği düzlemi göz önüne alarak incelemesine karşın, dinamik; cisimlerin hareketine neden olan kuvvetler ve bunların etkisiyle cisimlerin devinimini, kinematiğini inceleyen bilim dalıdır.

5 Yer Değiştirme, Ortalama Hız, Sürat, Ani Hız
İki nokta arasındaki yer değiştirme vektörü, bu iki noktayı birleştiren yeni bir vektördür.

6 Sabit Hızlı Doğrusal Devinim

7 Sabit İvmeli Doğrusal Devinim
Hızlanan doğrusal devinimde bazen cismin ilk hızı olmayabilir (durgun); ancak yavaşlayan devinimde ilk hız sıfır olamaz fakat cisim durur konuma gelince son hız sıfır olur.Bu devinimlerle ilgili olarak; 1) Ortalama hız :Konum-zaman grafiğinin eğiminden 2)Yer değiştirme : Hız-zaman grafiğinin altında kalan alandan 3) İvme : Hız-zaman grafiğinin eğiminden bulunur.

8 Sabit İvmeli Hızlanan Doğrusal Devinim

9 Sabit İvmeli Yavaşlayan Doğrusal Devinim

10

11 Düşey Düzlemde Devinim, Serbest Düşme
Düşey düzlemde, yerden belirli yükseklikten bırakılan cisimler yer tarafından çekilirler ve hızları birim zaman içinde birim miktar artar. Buna yer çekimi ivmesi (g) denir.

12 I ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER

13

14

15

16

17 I.2.3. İKİ BOYUTTA HAREKET

18

19 Eğik Atış ve Yatay Atış Devinimi
Eğik Atış Devinimi: Bir cisim x ekseni ile 𝜽 açısı yapacak şekilde 𝝊0 ilk hızı ile xy düzleminde atılırsa cisim eğik atış devinimi yapar.

20

21 Yatay Atış Devinimi: Cismin tepe noktası (𝝊y = 0) olan B'den sonraki kısımda yapılan devinime yatay atış denir.

22 Göreli Hız: Bu kısımda hem gözlemcinin bulunduğu sistemden devinen cismin bulunduğu sisteme bakıþı, hem de tersine bakıþı ele alacaðız.

23 I ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER

24

25

26

27 14. Motorsikletli bir gösterici çapı 6 m, yüksekliği 5 m ve içi kaynayan katranla dolu bir silindirik kabın üzerinden atlayarak geçmek istiyor. Motorsikletli yatayla 45o açı yapan bir zeminde hızlanarak kaynar kazana düşmeden atlayabilmesi için hızı en az kaç km/h olmalıdır?

28 24. İstanbul boğazının 1000 m genişliğindeki bir yerinde akıntı hızı Karadeniz'den Marmara'ya doğru 3 m/s olarak veriliyor. Rumeli yakasından Anadolu yakasına geçmek isteyen yolcu motorlarından birisi (A) kıyıya dik doğrultuda 5 m/s hızla giderken diğer motor (B) kıyı ile 45olik açı yapacak şekilde gitmek istediği karþı kıyıya 10 m/s hızla yöneliyor.İki yolcu motoru kaç saniye aralıklarla ve birbirlerinden kaç m uzakta Anadolu yakasına ulaþırlar?

29

30 I SORULAR

31

32

33

34

35


"I.2.1. BİR BOYUTTA HAREKET Cisimlerin hareketlerini (devinimlerini) inceleyen fizik bilim dalı Mekanik; Kinematik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları