Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜDÜLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜDÜLER."— Sunum transkripti:

1 GÜDÜLER

2 DAVRANIŞLARI ETKİLEYEN İÇ VE DIŞ ETMENLER
Davranışların,hem fiziksel ve toplumsal çevreden hem de insanın içinden gelen nedenleri vardır.Örneğin,kuvvetli bir ses sonucu sıçrama dış etmenlerle açıklanabilir.Susadığımız zaman su bulup içme iç etmenlerin uyardığı bir harekettir.

3 İç Etmenlerin Önemi Birey hızını çoğu zaman içinden alan dinamik bir varlıktır. Davranışlar temel ihtiyaçlardan doğan içsel yaşantılardır.Rahat bir uykudan uyanmış,karnı tok bebek kolları ve bacakları ile devinir,ağzından çeşitli sesler çıkarır.

4 Homeostatis Fransız fizyolojisti Bernand tarafından ileri sürülmüştür.
Bernand homeostatisi organizmada iç çevrenin değişmezliği olarak ifade eder. Organizma içinde en elverişli yaşama koşullarının kendiliğinden devamını sağlayan doğal mekanizmaya ‘homeostatik mekanizma’ denir.

5 İhtiyaç,Dürtü,Güdü ve Davranış
İhtiyaç: Organizmanın bir eksiklik duyması (su ihtiyacı,besin ihtiyacı), Dürtü: Eksikliği gidermek için organizmada beliren güce ‘dürtü’, Güdü: Organizmanın ihtiyacı gidermek için belli bir yöne etkinlik göstermesine ‘güdü’(susayan insan uyuma eğilimi göstermez,susuzluğunu gidermek amacıyla harekete geçer) denir.

6 İhtiyaç ve güdüler Süreç özeti İhtiyaç-Dürtü-Güdü-Davranış

7 Organizmayı belli davranışlara sürükleyen içsel olayların tümüne ‘güdülenme durumu’denir.Güdülenme halinde Organizmanın genel etkinliği artar.Örneğin;aç bebek karnı doyuruluncaya kadar ağlar,bağırır;karnı doyurulunca sesi kesilir,durgunlaşır. Güdülenmiş organizma belli doğrultuya yönelir.Aç insan bütün gayreti ile yiyecek bulmaya çalışır.

8 TEMEL GÜDÜLERİN SINIFLANDIRILMASI
Fizyolojik(Organik) Güdüler Yaşama ve var olma güdüsüne hizmet eder.Bunlar özellikle beden dokusunun canlı kalması için gereken ihtiyaçlardır. Açlık,susuzluk,dinlenme,uyuma gibi Toplumsal-Psikolojik Güdüler Gerek benliğin savunulması ile gerekse başka kişilerle ilgili güdülere denir. Sosyal güdülerden bazıları şunlardır:

9 1-Bağlılık İhtiyacı Bu, birine ya da bir gruba bağlanma,kendini daha büyük bir grubun parçası hissetme ihtiyacıdır.

10 2-Güvenlik İhtiyacı Bu ihtiyaç hem sosyal hem de ekonomik güvenlik biçiminde belirir. 3-Saygınlık Kazanma İhtiyacı Herkes toplumda değerli bir yer sahibi,başarılı ve üstün kişi olmak ister. 4-Cinsel Güdü Biyolojik bakımdan cinsin devamını sağlayan bir ilgi olarak tanımlanabilir.

11 5-Özgürlük ve Özerklik ihtiyacı
İnsanlar küçük yaştan itibaren davranışlarının engellenmesinden hoşlanmazlar. 6-Saldırganlık Güdüsü Psikolojik ya da fiziksel olarak başkasına saldırmak olumsuz sosyal güdüler arasındadır.

12 7-Hazza Varma,Elemden Kaçma
Sıkıntılı insanlardan ve işlerden kaçınmak,hayatın belli dönemlerinde karşı cinse yakınlık duymak bu güdüye örnek olarak gösterilir.

13 Toplumsal Güdülerin Nitelikleri
Toplumsal güdüler karmaşıktır. Toplumsal güdülerin tanınması çok güçtür.Örneğin,sevilme ihtiyacının çok yemek yeme şeklinde belirmesi gibi Toplumsal güdülerin bir kısmı kalıtsaldır.Örneğin,annelik kalıtsal olarak bir kuşaktan ötekine geçen güdüler biçiminde görülür.

14 Fizyolojik ve Toplumsal Güdülerin Karşılaştırılması
*Fizyolojik güdüler canlı varlığın yaşamasını sağlar. Toplumsal güdüler bireyin benliğinin korunmasına hizmet eder. *Fizyolojik güdüler doğuştan itibaren kendini gösterir. Toplumsal güdüler sonradan öğrenilir. *Fizyolojik güdüler evrenseldir. Toplumsal güdüler toplumdan topluma değişir. *Fizyolojik güdüler ilk yıllarda davranışları etkilediği halde toplumsal güdüler ileriki yıllarda daha büyük güç kazanmıştır.

15 Tembel insan yoktur hedefi olmayan insan vardır.

16 HAZIRLAYANLAR NEŞE DAĞITIR GÖZDE AYKUT AYŞE EREN ELİF OKAY
ZEYNEP HAMZAOĞLU


"GÜDÜLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları