Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir."— Sunum transkripti:

1 TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT)

2 Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir uluslararası ticaret sistemini kurmaktır. Bu amaç sağlanabildiği ölçüde GATT ülkelerin ekonomik kalkınma ve büyümelerine katkıda bulunacaktır.

3 GATT ‘ da temel ilke, ticaret yapan ülkeler arasında ayrıcalık yapılmaz. GATT anlaşması ülkelerin farklı ekonomik koşullarını ve yapılarını dikkate alınarak esneklik yaratan hükümler içerir. GATT liberal dış ticareti yerleştirmek için gümrük tarifelerini ön görür. Bu gelişmelerle ABD’nin gümrük tarifeleri % 90 dan fazla azalmıştır.

4 DİĞER İŞBİRLİĞİ KURULUŞLARI Uluslararası işbirliği çalışmaları yalnız para, maliye ve ticaret alanıyla sınırlı kalmamıştır. Diğer önemli işbirliği kuruluşları da kısaca şunlardır:

5 1) Birleşmiş Milletler(UNO), 1945’de tüm ülkelerin kalkınmasını sağlamak için kurulmuştur. 2)Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma koşullarını uluslararası alanda geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 3) Beslenme ve Tarım Örgütü (FAO) kurulmuştur.

6 4) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu örgüt Avrupa ülkeleri arasında yardımlaşmayı amaçlamış. 5) Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (KEİ), Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerarasındaki işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur.

7 ULUSLARARASI ENTEGRASYON (BİRLEŞME) HAREKETLERİ İktisadi entegrasyon uluslararası ekonomik işbirliği hareketinin daha ileri bir aşamasıdır. 1948 tarihinden sonra Avrupa’da bir çok düşünür Batı Avrupa’nın birleşmesi gibi fikirler ileri sürdüler. Bu fikirler üç ana gerekçeye dayanıyor:

8 1) Askeri Neden: Askeri bakımdan güçlü olmak Avrupa’nın birleşmesini gerekli kılıyordu. 2) İktisadi Neden: Büyük bir Avrupa pazarı oluşturmak iktisadi bakımından üye devletlere pek çok iktisadi avantajlar sağlayacaktı. 3) Diplomatik Neden: Birleşik bir Batı Avrupa Dünya diplomasisi üzerinde ve uluslararası ilişkilerde ağırlığını arttırabilecek konumdaydı.


"TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları