Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "C Creating A Awareness on R Responsible E Energy."— Sunum transkripti:

1

2 C

3 Creating

4 A

5 Awareness on

6 R

7 Responsible

8 E

9 Energy

10 E

11 Efficiency

12 R

13 Renewable

14 S

15 Sources

16 Enerji verimliliğine karşı sorumluluk ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında farkındalık yaratmak.

17 Yenilenebilir Enerji Nedir?  Sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerjidir.  Enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır.  Direkt kullanım:  güneş enerjisi ile çalışan aletler  jeotermal ısıtma  Endirekt kullanım:  rüzgar türbinleri  Foto voltaj pilleri

18 Başlıca Yenilenebilir Enerji Kaynakları  Güneş Enerjisi  Rüzgar Enerjisi  Jeotermal Enerji  Biyo- Kütle Enerjisi  Hidrojen Enerjisi  Hidrolik Enerji  Dalga Enerjisi  Gel-Git ve Akıntı Enerjileri  Okyanus Enerjisi

19 Güneş Enerjisi  Güneş ışığından elde edilen enerji ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direkt olarak kullanılabilirken, fotovoltaik (PV) hücreler gibi özel düzenekler yardımıyla da elektriğe çevrilerek kullanılabilir.

20 Rüzgar Enerjisi Rüzgar enerjisi, rüzgâr türbini adı verilen büyük pervaneli, yüksek kuleler aracılığıyla elektriğe dönüştürülür

21 Jeotermal Enerji  Jeotermal yerkabuğunun derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu sıcak su, buhar ve gazlardır.

22 Biyo - Kütle Enerjisi  Biyo - enerji gaz toplama, gazlaştırma (katı maddeleri gaza dönüştürme), içten içe yanma, ve sindirme (yaş atıkları kullanarak) gibi teknolojilerden yararlanılarak bitkiler gibi organik maddeleri, başka maddelere, kimyasallara, yakıta ve enerjiye dönüştürerek kullanmaktır.

23 Hidrojen Enerjisi  Hidrojen bir doğal yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarından yararlanılarak; su, fosil yakıtlar ve biyokütle gibi değişik hammaddelerden üretilebilen sentetik bir yakıttır. Şu anda çok pahalı olan bu üretim, su ve doğalgaz gibi elementlerdeki hidrojenin ayrıştırılmasıyla yapılır.

24 Hidrojen Enerjisi  Hidrojen bir doğal yakıt olmayıp, birincil enerji kaynaklarından yararlanılarak; su, fosil yakıtlar ve biyokütle gibi değişik hammaddelerden üretilebilen sentetik bir yakıttır. Şu anda çok pahalı olan bu üretim, su ve doğalgaz gibi elementlerdeki hidrojenin ayrıştırılmasıyla yapılır.

25 Hidrolik Enerji  Su gücü ile üretilen enerjidir.  En iyi örnek barajlardır. Su toplama havzalarında toplanan yağmur suyu ya da eriyen kar suyu akar ve türbinleri döndürür, bu türbinlere bağlı olan jenaratörlerle elektrik üretir.

26 Dalga Enerjisi  Okyanuslar ve denizler gibi büyük su kütlelerinde meydana gelen dalgaların enerjisinden yararlanılmaktadır.  Sahilleri güçlü rüzgarlara maruz kalan ülkeler, enerji ihtiyaçlarının %5 veya daha fazlasını dalga enerjisinden karşılayabilirler.

27 Gel - Git ve Akıntı Enerjisi  Gel - git veya okyanus akıntısı nedeniyle yer değiştiren su kütlelerinin sahip olduğu kinetik veya potansiyel enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesidir.

28 Okyanus Enerjisi  Derin okyanus sularıyla güneşin ısıttığı yüzey suyu arasındaki sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretmeyi hedefler. Tahminlere göre, okyanuslardan gelen güneş enerjisinin yüzde 0.1'inden azı, ABD'nin günlük enerji tüketiminin 20 katından fazlasını sağlayabilir.

29 Neden Yenilenebilir Enerji?  Bir noktada bir ülkenin bağımsızlığı artık kendi enerjisini karşılayabilme potansiyeli ile belirlenmektedir.  Dünyamızda enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık olarak %4-5 oranında artmaktadır. Buna karşılık bu ihtiyacı karşılamakta olan fosil yakıt rezervi ise çok daha hızlı bir şekilde tükenmektedir.  En iyimser tahminlerde bile en geç 2030 yılında petrol rezervlerinin büyük ölçüde tükeneceği ve ihtiyacı karşılayamayacağı öngörülmektedir. Kömür için şu anki rezervlerle yaklaşık 80-100 yıl,doğalgaz içinse yine yaklaşık 100-120 yıllık bir kullanım süresi tahmin edilmektedir.

30 Projemizin adı: Enerji verimliliğine karşı sorumluluk ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında farkındalık yaratmak.

31 Projemizin kısaltması: CAREER

32 Projemizin süresi: 12 ay

33 Projemizin Bütçesi: 61.999 Euro

34 Proje ortağımız: Stoycho I Kitsa Marchevi Meslek Lisesi

35 Projemizin genel amacı; Katılımcıları, kullanılan enerji kaynaklarının korunumu konusunda bilgilendirmek ve Bulgaristan Türkiye sınır bölgesindeki riskli bulunan alanların korunmasını sağlamak amacıyla yenilenebilir alternatif enerji kaynakları hakkında farkındalık uyandırmak

36 Özel amaçlarımız; 1. Eğitimcileri enerji verimliliği ve yeşil enerji kaynaklarının kullanımını konusunda eğitmek.

37 2.Doğal kaynaklar, kültürel ve tarihsel mirası aktarımının devamlılığını sağlayarak katılımcıların özgüvenlerinin gelişimine katkıda bulunmak.

38 3. Proje yetişkinlerin ve gençlerinde sosyalleşmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrenciler gurup çalışmalarında aldıkları önemli görevlerle hem yaratıcılıklarını hem de iletişimlerini arttıracaktır.

39 Hedef grubumuz; okullarda verilen eğitimin dışında öğrenciler gelecekte iyi bir vatandaş olabilmek için çevresinde olup bitene ilgili olmaları gerekmektedir. Bu projeyle öğrencilerin gerçek hayatla okul hayatları arasında bağ kurarak Avrupalılaşmalarını sağlamaktır. Her okul da öğrencilerin NGO ile iletişim kurmalarını ve enerji verimliliği konusunda bilgilenmelerini sağlayacaktır.

40 Bunun yanı sıra öğretmenlerde kendi yaşamları boyunca geliştirebilecekleri bir deneyime sahip olacaklardır.

41 Aktivitelerimiz

42 1) Yeşil enerji ve enerji verimliliği hakkında Uzmanlardan yararlanarak hem ülkemizde hemde Bulgaristanda bilgilendirme toplantıları yapmak

43 2)Enerji verimliliği,yeşil enerji yada çevreyi koruma konularını içeren ödüllü resim yarışması düzenlemek

44 3) İnternet odaklı materyaller hazırlamak

45 4) Yeşil enerji,enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında Bulgarca Türkçe ve İngilizce dillerinde el kitabı hazırlamak

46 Daha yeşil bir doğada buluşmak ümidiyle…. Teşekkür ederiz…


"C Creating A Awareness on R Responsible E Energy." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları