Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL SEMİNERLERİ:2 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL SEMİNERLERİ:2 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI."— Sunum transkripti:

1 OKUL SEMİNERLERİ:2 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

2 DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Çocuklar gelişim dönemlerindeki sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa, olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.

3 ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
1.Saldırganlık 2.Çalma 3.Tırnak Yeme 4.Yalancılık 5.İnatçılık 6.Parmak emme 7.Küfür 8.Tikler 9.Okul korkusu 10.Dışkı kaçırma 11.Altını ıslatma 12.Kekemelik 13.Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

4 GENEL OLARAK DAVRANIŞ BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ
Dikkat çekmek Ebeveynlere karşı güç kazanma isteği İntikam alma isteği Yetersizlik

5 1.SALDIRGANLIK Saldırganlık, çocuğun genellikle kendi akranlarına ve başkalarına vurması, ısırması, tekmelemesi, eşyaları fırlatması ve tükürmesi gibi zarar vermeyi hedefleyen davranışlarda bulunmasıdır.

6 SALDIRGANLIĞIN NEDENLERİ
Saldırgan davranışların ebeveynler tarafından ödüllendirilmesi Çocuğun yetişkinlerden katı ceza, anlayışsızlık ve yetersiz sevgi görmesi Televizyonun ve kitle iletişim araçlarının olumsuz etkisi

7 Olumsuz Anne-baba tutumları
Aile içi şiddet Beyin zarı iltihabı, beyin zedelenmesi gibi fizyolojik sorunlar

8 SALDIRGANLIK KONUSUNDA AİLEYE ÖNERİLER
Çocuğa saldırganlık modeli olmayın. Saldırgan davranışlara tolerans göstermeyin. Saldırgan davranışları kesinlikle dayakla cezalandırmayın.

9 Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmayın, sakinleşmesini bekleyin, daha sonra davranışı ile ilgili konuşun. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verin, başarma duygusunu yaşamasını sağlayın.

10 Çocuk saldırgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini, görmeli ve yaşamalıdır.
Olumlu davranışı görüp pekiştirin, olumsuz davranışı görmezlikten gelin. Çocuğun dışarıda oynamasına izin verin. Bu çocuğun gerilimini azaltır ve enerjisini boşaltır

11 Saldırgan davranış diğer çocukların güvenliğini ciddi şekilde tehdit etmedikçe, davranışın üstünde durmayın. Kızgınlıktan kurtulmak için alternatifler bulun. Her yaş ve dönemde çocuğun temel ihtiyaçları zamanında yerine getirin.

12 İletişim kurarken ben dilini kullanın.
Çocuğa şiddet içeren televizyon programları seyrettirmeyin. Çocukla mümkün olduğunca daha çok ve kaliteli zaman geçirin.

13 2.ÇALMA Çalma, çocuğun kendine ait olmayan bir eşyayı, bir nesneyi izinsiz olarak alıp ona sahip olmasıdır.

14 ÇALMANIN NEDENLERİ Çocuğa yeterli harçlık verilmemesi, çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması, Çocuğun hayatında önemli bir yoksunluk yaşaması, Çocukta mülkiyet kavramının gelişmemiş olması,

15 İntikam almak istemesi,
Ana-babanın çocuğun yaptığı bu davranıştan bilinç altında zevk alması, Çocuğun kendine kötü örnek seçmiş olması,

16 Çocuğun bunu anne-baba ile hesaplaşmasının bir yolu olarak görmesi
Yeni doğan kardeşe duyulan kıskançlık veya öfkenin çocukta yarattığı stres, Özellikle pasif veya başarısız bir çocuğun kendisini akran grubuna kabul ettirme isteği

17 ÇALMA DAVRANIŞI KONUSUNDA AİLEYE ÖNERİLER
Toplumsal değerleri öğretin. İyi model olun. İletişimini güçlendirin. Çocuğa ihtiyacı oranında harçlık verin. Çocuğun kendisine ait eşyalarının olmasını sağlayın.

18 ÇALMA DAVRANIŞI GÖSTEREN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALIYIZ ?
Aşırı tepki göstermeyin, Çocuğun aldığı eşyayı özür dileyerek geri vermesini sağlayın, Fiziksel ceza vermeyin,

19 Çocuğunuzu kötü olarak damgalamayın,
Çocukla davranışının nedeni konuşun, Çocuğunuza ihtiyacı olduğunda ödünç eşya almanın yollarının öğretin, Çocuğunuzun eşyalarını kullanmak veya almak istediğinizde mutlaka ondan izin isteyin.

20 3.TIRNAK YEME Ruhsal gerilim, sıkıntı veya saldırganlık duygularının açığa vurulmadığı durumlarda, çocuğun kendi kendine yönelik saldırganlık dürtüsünün bir belirtisi olarak kabul edilir. Huzursuz çocuklarda sıklıkla rastlanır.

21 TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ
Çocuğun kendisini güvende hissetmemesi Baskıcı, cezalandırıcı anne-baba tutumları Ailede başka tırnak yiyenin olması Ev veya okul ortamındaki gerilimler Çocuğun ihtiyacı olan güven ve sevgiyi alamaması, *Çocuğun korku, stres, öfke ve heyecan durumlarına maruz kalması,*

22 TIRNAK YEME KONUSUNDA AİLEYE ÖNERİLER
Çocuğunuza karşı baskıcı ve eleştirel yaklaşmayın. 3-4 yaşına kadar bu durumu görmezlikten gelin. Çocuğunuza tırnak yediği için şiddet uygulamayın. Çocuğunuza ellerini meşgul edecek uğraşlar verin. Zarar vermeyen şeyler; mesela acı oje sürün

23 Çocuğunuza bu alışkanlığın üstesinden gelebileceğine inandırın.
Çocuğunuzun hangi durumlarda tırnak yediğini belirlemeye çalışın. Çocuğunuz kendine olan güvenini pekiştirin. Başarılı olduğu alanlara dikkatini çekin.

24 Çocuğunuz tırnaklarını derin kesin.
Çocuğunuzu korku, kaygı yaratacak durumlardan uzak tutun Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemler uygulamayın.

25 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"OKUL SEMİNERLERİ:2 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN UYUM VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları