Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sihirli İletişim. M. Erickson V. Satir F. Perls Bandler ve Grinder.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sihirli İletişim. M. Erickson V. Satir F. Perls Bandler ve Grinder."— Sunum transkripti:

1 Sihirli İletişim

2 M. Erickson V. Satir F. Perls

3 Bandler ve Grinder

4 Nasıl oluyor da bu 3 sihirbaz terapist sadece konuşarak insanlarda değişim yaratıyorlardı? Nasıl oluyor da bu 3 sihirbaz terapist sadece konuşarak insanlarda değişim yaratıyorlardı? Kullandıkları dilin bir yapısı var mıydı? Kullandıkları dilin bir yapısı var mıydı? Sihirli bir özelliği var mıydı? Sihirli bir özelliği var mıydı?

5 NLP Bu sihirin yapısını inceleyen bir zihin teknolojisidir… NLP Bu sihirin yapısını inceleyen bir zihin teknolojisidir… Sihirin yapısı nedir? Süreci nedir? Formülü nedir? Büyüsü nedir? Sihirin yapısı nedir? Süreci nedir? Formülü nedir? Büyüsü nedir? Nasıl oluyor da basit sözler insan nörolojisini etkiliyor? Nasıl oluyor da basit sözler insan nörolojisini etkiliyor?

6 Bu terapistler danışanlarının dış dünyasını değiştirmiyorlardı. Dilsel etkileriyle onların dünya modellerini değiştiriyorlardı. Bu terapistler danışanlarının dış dünyasını değiştirmiyorlardı. Dilsel etkileriyle onların dünya modellerini değiştiriyorlardı.

7 Dış dünyayı ancak zihnimizde haritalayarak anlarız

8 Haritayeryüzüdeğildir

9 Haritalarken silme, genelleme, bozma yaparız.

10 Sihir bizim dünyayı zihnimizde nasıl temsil ettiğimizle ilgilidir… Sihir bizim dünyayı zihnimizde nasıl temsil ettiğimizle ilgilidir…

11 İnsanlar sorunlu değildir İnsanlar sorunlu değildir Haritaları sorunludur. Haritaları sorunludur. Harita durumu yaratır Harita durumu yaratır Durumlar algı ve davranışı yönetir. Durumlar algı ve davranışı yönetir.

12 Deneyimlediğimiz dünyayı gerçek dünyadan ayıran nedenler  Nörolojik filtreler; 5 duyunun yetersizliği/ sabit  Sosyal filtreler; kültürel* *dil, * kategorizasyon/  Bireysel filtreler; *kişisel öykü, ilgi, sevdiği, kızdığı şey, alışkanlık, duvar yazıları.. Kendi haritası.. Kendi modeli..

13 Haritalar hipnozumuzdur Haritalar hipnozumuzdur Haritalar taraf olmamıza neden olur. Haritalar taraf olmamıza neden olur. Yaşamımızda deneyimlediğimiz her şey ( yetenek, duygu, ilişki vs) haritalarımıza bağlıdır. Yaşamımızda deneyimlediğimiz her şey ( yetenek, duygu, ilişki vs) haritalarımıza bağlıdır.

14 Sihir dildedir = linguistik Sihir dildedir = linguistik

15 Daha huzurlu bir yaşam için Gerçekten gördüğümüzü “görmeyi” öğrenmeliyiz

16 Her harita bazı şeyleri dışarda bırakır; silme Her harita bazı şeyleri dışarda bırakır; silme Ayrıntıları özetler ; genelleştirme Ayrıntıları özetler ; genelleştirme Değiştirir; bozar. Değiştirir; bozar.

17 Çocuklar haritayla yeryüzünü aynı zanneder. Çocuklar haritayla yeryüzünü aynı zanneder. Magical thinking (Bebeğin ağlaması sütü yaratır.) Magical thinking (Bebeğin ağlaması sütü yaratır.)

18 Özdeşleştirme Özdeşleştirme bu tip primitif, farklılaşmamış düşüncenin eseridir. bu tip primitif, farklılaşmamış düşüncenin eseridir.

19 Özdeşleştirme harita ile yeryüzünü özdeşleştirmektir. Özdeşleştirme harita ile yeryüzünü özdeşleştirmektir. Bir şeyi başka bir şeyle özdeşleştirir sonra da iki şey aynıymış gibi davranırız. Bir şeyi başka bir şeyle özdeşleştirir sonra da iki şey aynıymış gibi davranırız.

20 Çocuklar, primitif insanlar ve hayvanlar bu özdeşleştirmeyi yapar. Çocuklar, primitif insanlar ve hayvanlar bu özdeşleştirmeyi yapar. Bu = “bu” DUR!. Bu = “bu” DUR!.

21 ONLAR için menü = yiyecektir. ONLAR için menü = yiyecektir. Ağlama = memeden akan süttür Ağlama = memeden akan süttür Zil = yiyecektir Zil = yiyecektir

22 Dil sadece yeryüzünün sembolüdür. Dil sadece yeryüzünün sembolüdür. Dünyada aynılık yoktur Dünyada aynılık yoktur Her an her şey değişir Her an her şey değişir Hiçbir şey zaman içinde kendisinin bile aynısı değildir. Hiçbir şey zaman içinde kendisinin bile aynısı değildir.

23 1. sensory based; filmini oynatırsın 1. sensory based; filmini oynatırsın 2. evaluative; uydurursun 2. evaluative; uydurursun

24 Sensory based dil Tanımlar Tanımlar Yargılamaz Yargılamaz Düğmelere basmaz Düğmelere basmaz Saldırgan değildir. Saldırgan değildir.

25 Evaluatif dil Düğmelere basar Düğmelere basar Çünkü yargılar, değerlendirir Çünkü yargılar, değerlendirir Bu dili kışkırtıcı yapar Bu dili kışkırtıcı yapar Kişiler kendini tehdit altında algılar Kişiler kendini tehdit altında algılar Direnç gösterip, inkar, savunma yaparlar Direnç gösterip, inkar, savunma yaparlar Hipnotik telkine açık hale gelirler Hipnotik telkine açık hale gelirler

26 Hipnotik sihir Çoğunlukla evaluatif dille oluşur Çoğunlukla evaluatif dille oluşur Non sensory referanslar kişilerin kendi içlerine dönmelerine ve kendi referanslarını oluşturmalarına neden olur. Non sensory referanslar kişilerin kendi içlerine dönmelerine ve kendi referanslarını oluşturmalarına neden olur. Hallusinasyon ve trans gelişir. Hallusinasyon ve trans gelişir. “Beni terkedince depresyona girdim” “Beni terkedince depresyona girdim”

27 Hipnotize eden dilin tabiatıdır


"Sihirli İletişim. M. Erickson V. Satir F. Perls Bandler ve Grinder." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları