Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİSAFİRLİKTENEZAKET ve GÖRGÜ KURALLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİSAFİRLİKTENEZAKET ve GÖRGÜ KURALLARI"— Sunum transkripti:

1 MİSAFİRLİKTENEZAKET ve GÖRGÜ KURALLARI

2 AİLE İÇİNDE Kapıyı yavaşça açıp kapamalı
«Kuşkusuz kibarlık ve yumuşaklık bulunduğu şeyi güzelleştirir. Bir şeyden kibarlık ve yumuşaklık alındığı zaman da onu çirkinleştirir.» (hadis)

3 Eve giriş ve çıkışlarda selam vermeli
Herhangi bir topluluğun yanma girerken selam verildiği gibi, ayrılırken de selam vermek sünnettir.

4 Eve geldiğini içerdekilere hissettirmeli
Bir kişi eve veya evine girerken öksürmek ayaklarını yere vurmak gibi bir şekilde içeri girdiğini hissettirmeli

5 Bir yere girerken izin almalı
Kişi içerde görmek istemediği manzaralarla karşılaşabilir. Ailemizden birileri kıyafetini değiştiriyor olabilir uygunsuz durumlarla karşılaşmamak için girmeden izin almalı kapıyı çalmalı ve «gir» sesini duymadan girmemeli

6 Kapıda olduğunu kibarca haber vermeli
Kapıyı kıracak şekilde veya korkutacak biçimde sert ve hızlı yapmamalı Kapıyı veya zili çalarken iki sefer arasında belirli bir zaman aralığı olmalıdır.

7 Müsait olsa mutlaka açardı diye düşünmeli.
Kapı açıldığı zaman kapının tam önünde durmamalı sağında veya solunda durmalı çünkü… Kim o diye sorulduğunda kendini tanıtmalı *Ben diye cevap vermemeli

8 ZİYARET VE MİSAFİRLİK Ziyaret isteğini geri çevirme hakkı;
Birisini ziyaret etmek istediğimizde «müsaitseniz size geleceğiz» dediğimizde eğer «müsait değiliz» cevabı verildiğinde küsülmemeli

9 Misafir olunan eve girerken etrafı süzmemeli
Hiç kimseye kendisine girilmesi için izin verilinceye kadar evi içerisine bakması helal olmaz. *Evin içerisine girmek için izin almadan bakan kişi, o eve izin almadan girmiş gibidir. İzin almadan girmek ise haramdır.

10 Ayakkabıları rastgele çıkarmamalı, belirlenen yere düzgünce çıkartmalı.
Eve girmeden önce ayakkabılara bakmalı herhangi bir şey bulaşmışsa temizlenmeli. Sağ önce giyilmeli sonra çıkarılmalı.

11 Ev sahibinin gösterdiği yere oturmalı;
Bizim istediğimiz yere oturmamız evde hoş olmayan, görmemizin uygun olmadığı şeylerin gözümüze ilişmesine sebep olabilir.

12 Özel eşyalara saygı göstermeli;
Gidilen yerde insanların özle eşyalarını karıştırmamalı, gözlerle süzmemeli Uygun bir buluşma saati belirlemeli Yemek, uyku, dinlenme saatleri gibi uygunsuz saatlerde gidip gelmemeli. Ziyareti gereksiz yere uzatmamalı.

13 Az ve öz konuşmalı Selam ve tokalaşma adabına riayet etmeli Üç kişinin bulunduğu bir ortamda, iki kişinin kendi arasında konuşması; Bir topluluğa girildiğinde oturan iki kişinin arasına oturmayın, onların sağına veya soluna oturun. İzin almadıkça iki kişinin arasına oturulmamalı. Eğer üç kişi var ise bunlardan ikisinin kendi arasında gizli konuşması uygun değildir. Eğer dört kişi varsa iki kişi kendi arasında konuşabilir.

14 Birilerinin yanına gittiğimizde kılık kıyafetimize çekidüzen vermeli, yüzümüzde ben nasıl fark edilirse temizliğimiz, hoş kokumuz görünümümüz öyle fark edilir. Bir yere ziyarete gittiğimizde veya diğer zamanlarda küçük de olsa bir hediye almalı Hediyeleşelim ki birbirimize olan sevgimiz artıp derinleşsin.

15 Misafir ağırlama ve konukluk adabı;
İsrafa kaçmadan misafire ikramda bulunmalı Banyo ve lavaboda misafirin görmesinin uygun olmayacağı bize ve ailemize ait eşyaları ortadan kaldırmalı. Ne kadar samimim olursak olalım gelen misafire karşı gevşek aldırmaz tavırlar sergilememeli. Misafirken de gözlerimizle sağı solu süzmemeliyiz. Uyuyanlara saygılı olmak Hareket ederken mümkün olduğunca sessiz olmalı.

16 HASTA ZİYARETİ Bir hastayı ziyaret eden onun yanına gelinceye kadar rahmette yüzer. Geldiğinde ise rahmete gömülür.” (Hadis) Hastanın yanında uzun kalınmamalı. Eğer hasta onun varlığından memnun ise biraz uzun kalınabilir. Ziyarette bulunan kişinin beden ve elbisesi temiz, güzel kokulu olmalı Acı bir haber iletirken Alıştırarak söylemek doğru olur. Zamanlama iyi ayarlanmalı. Yumuşak bir üslupla yapılmalı. Zaman yer biçim iyi ayarlanmalı.


"MİSAFİRLİKTENEZAKET ve GÖRGÜ KURALLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları