Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER TUĞÇE YAPICI BAYBURT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER TUĞÇE YAPICI BAYBURT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)"— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER TUĞÇE YAPICI BAYBURT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)

2 1-MADDE NEDİR? 2-MADDELERİN HACMİ DEĞİŞİR Mİ? 3-ATOMUN İÇ YAPISI 4-MOLEKÜL NEDİR? 5-ATOM VE MOLEKÜL ŞEKLİ

3 MADDE HETEROJEN KARIŞIMLAR SAF MADDE ELEMENTLER BİLEŞİKLER HOMOJEN KARIŞIMLAR SAF OLMAYAN MADDE(KARIŞIML AR) ÖNCEKİSONRAKİ

4 MADDE NEDİR?  Kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir.  Maddelerin miktarı içerdikleri tanecik sayısına eşittir.  Tanecik sayısı arttığında madde miktarı da artar.  Madde miktarı artarsa maddenin kütlesi de artar.  Fakat hacmi artar diyemeyiz.  Çünkü bu maddenin fiziksel haline bağlıdır.  Madde katı veya sıvı ise madde miktarı artarsa hacmi de artar.  Eğer gaz ise bu artış gazın bulunduğu kaba bağlıdır.

5 Maddelerin Hacmi Değişir!!! Katı maddeler sıkıştırılamaz. Sıvı maddeler kuvvet etkisi ile sıkıştırılamazken gaz maddeler kuvvet etkisi ile sıkıştırılabilirler. Sıcaklığın etkisi ile cisimlerin hacimleri değişebilir. Sıcaklık arttığında termometre içinde bulunan sıvı maddenin yükselmesi sıvıların genleştiğini gösterir. Katı, sıvı ve gaz maddeler sıcaklık etkisi ile hacimlerini artırabilirler yani genleşebilirler.

6  Tüm maddeler taneciklerden oluşur. Yani tanecikler bir araya gelerek maddeyi oluşturur.  Her maddenin bölünemez ve gözle görülemez yapıtaşına ATOM denir.  Tarihte maddelerin atomlardan oluştuğunu ve atomların bölünemez olduğu fikrini ilk olarak yunanlı filozof Demokritos ortaya attı.  Atom kelime anlamıyla “ bölünemez” anlamındadır. Bölünebildiği kanıtlanmış olmasına rağmen atom ismi değiştirilmemiştir.

7 ATOMUN İÇ YAPISI

8 MOLEKÜL NEDİR?  Değişik türlerde veya aynı türlerde atomlar bir araya gelerek “atom kümeleri” oluştururlar.  Bazen aynı tür atomlar bir araya gelerek demir, atom gibi maddeleri oluştururken, karbondioksit, su gibi maddelerde farklı tür atomlar birleşmiştir.  Aynı tür veya farklı tür en az iki atomun birleşmesiyle oluşmuş atom kümelerine MOLEKÜL denir.

9 AYNI TÜR ATOM MOLEKÜL


"MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER TUĞÇE YAPICI BAYBURT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları