Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan : Mehmet Volkan ATAY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan : Mehmet Volkan ATAY"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan : Mehmet Volkan ATAY
ATATÜRK’ÜN ŞAHSİYETİ Hazırlayan : Mehmet Volkan ATAY

2 ANNESİ ZÜBEYDE HANIM BABASI ALİ RIZA EFENDİ
ATATÜRK'ÜN ANNESİ ZÜBEYDE HANIM, HACI SOFU AİLESİNDEN FEYZULLAH AĞA'NIN KIZIDIR.KONYA-KARAMAN’DAN SELANİK’E GÖÇ ETMİŞLERDİR. ATATÜRK'ÜN BABASI ALİ RIZA EFENDİ, İSE KESİN OLMAMAKLA BİRLİKTE AYDIN- SÖKE’DEN SELANİK’E GÖÇ EDEN BİR AİLEDEN GELMEKTEYDİ.

3 ATATÜRK’ÜN KIZKARDEŞİ MAKBULE ATADAN
Atatürk’ten 6 yaş küçük olan Makbule Hanım, Balkan Savaşlarından sonra annesi Zübeyde Hanım ile Selanik’ten ayrılarak İstanbul’a yerleşti. Atatürk’ün isteği üzerine bir süre siyasetle de uğraşan Makbule Hanım, 69 yaşında iken 1956 yılında vefat etti.

4 ATATÜRK’ÜN EŞİ LATİFE UŞAKLIGİL
İzmir Lisesi’ni bitirdikten sonra Paris ve Londra’da Hukuk okuyarak 1921 yılında Türkiye’ye döndü. Kurtuluş Savaşı’nın sürdüğü günlerde Atatürk’e giderek güvenlik gerekçesiyle evinde konuk etmesi üzerine başlayan dostlukları 29 Ocak 1923’te evlilik ile noktalandı.

5

6

7 Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı
 Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı.

8 Atatürk'ü muayene eden Dr
 Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu

9 Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr
Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr. fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. doktor bunu günde iki pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerek cevap vermişti: "ben zaten iki paket içiyorum. bundan sonra bunu sizin izninizle yapacağım

10  8 kasım 1938 akşamı saat 19.00'da Atatürk doktoru Neşet Ömer'e bakarak "aleykümselam" dedi ve son büyük komaya girdi. Atatürk, 10 kasım 1938 perşembe sabahı saat 9'u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda hayatını kaybetti.

11

12  21 kasım 1938'de Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabre yerleştirilen ve 15 yıl boyunca orada kalan cenaze 10 kasım sabahı büyük bir devlet töreniyle Anıtkabir'e nakledildi.

13 Atatürk'ün ardından

14 İnsan ve Millet Sevgisi
Vatanseverliği Yöneticiliği İleri Görüşlülüğü Ümitsizliğe Yer Vermemesi Sanatseverliği İnsan ve Millet Sevgisi Eğitimciliği Çok Yönlülüğü Gerçeği Arama Gücü İdealistliği ATATÜRK’ÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

15 Vatanseverdi Milli mücadele ve öncesinde ülkesi için her şeyini feda etmiş, hastalığının en ağır zamanlarında Hatay sorununu çözmeye çalışmıştır.

16 Her zaman GERÇEĞİ aradı
Gerçeği aramada asla kulaktan dolma bilgilere inanmaz, aklın ve bilimin kabul ettiği şeyleri savunurdu. Bilime büyük önem verir, hurafeci yaklaşımları asla kabul etmezdi.

17 İdealistti  Kurtuluş savaşı sonrası her yönden geride olan bir milleti, dünya devletleri ile yarışır bir seviyeye getirebilmek için, ülkesini hep ileriye götürecek atılımların ve yeniliklerin yapılmasında büyük çaba sarf etmiştir.

18 Açık sözlüydü Atatürk her zaman açık sözlü olmayı tercih ederdi. doğruyu söylemekten asla çekinmezdi. bunu da şu sözüyle kendisi doğrulamaktadır. “ben düşündüklerimi daima halkın önünde söylemeliyim, yanlışım varsa halk beni tekzip eder”

19 İleri görüşlüydü  Çanakkale savaşları sırasında düşmanın nereden çıkarma yapabileceğini düşünerek orduya o yönde tedbir aldırması ile adeta savaşın kaybedilebileceği bir anda kazanılmasına sebep olmuştur.

20 Disiplinliydi  Alınacak karalar öncesinde konuyu en ince ayrıntılarına kadar inceler, araştırmalar yapar ve tartışırdı.

21 Mantıklıydı Atatürk, devlet işlerinde her zaman mantıklı hareket etmiş, aklın kabul etmeyeceği maceracı işlere hiçbir zaman atılmamıştır. “Bizim akıl ,mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir” diyerek devlet ve millet menfaatlerini ilgilendiren konularda mantıklı hareket edilmesi gerektiğini belirtmiştir.

22 Eğitimde öncüydü Türk toplumunda harf devrimi yaparak başlattığı eğitim alanındaki yenilikleri ile eğitim ve öğretime büyük önem vermiştir. bir çok konuda yol gösterici  olarak kitaplar yazmış, eğitim çalışmalarına bizzat katılarak “başöğretmen” ünvanını almıştır. Atatürk`ün dünyada "başöğretmen"sıfatlı tek liderdir.

23 Yöneticiliği takdir edilirdi
 Askerlik hayatında olduğu gibi devlet idaresindeki yönetiminde de kararlı, ne yaptığını bilen, vereceği emirlerin uygulanıp uygulanmadığını sürekli kontrol eden, verdiği kararların uygulanmasını sağlayan, yöneticilik vasıflarının en güzel örneklerini tavır ve konuşmaları ile üzerinde taşıyan bir kişilikti.

24 ÇOK YÖNLÜYDÜ Atatürk, çok cepheli bir liderdi. o, hem fikir, hem de hareket adamıdır. Hem düşünen, hem de eserler veren Atatürk, çok yönlü bir lider olduğunu göstermiştir.

25 GURURA YER VERMEZDİ Atatürk, kurduğu cumhuriyet yaptığı inkılaplar ve kazandığı zaferlere rağmen gurura kapılmamıştır. “ben yaptım!” sözünden hep kaçınmıştır. her zaman: “milletim başardı” demiştir.

26 İYİ KALPLİYDİ Atatürk, iyi kalpliydi. insanlığı bekleyen felaketlere karşı sürekli çareler arardı. ona göre gayesi barış olmayan bir savaş, cinayetti.

27 Hiç Dış geziye çıkmadı Atatürk cumhurbaşkanlığı döneminde hiç dış geziye çıkmamış , diğer ülkelerin liderleri Türkiye’ye gelmiştir.Yurtiçi gezilerine önem vermiştir.

28

29

30 Diyarbakır ergani gezisi

31 MALATYA ve ELAZIĞ GEZİSİ

32 Başucu kitabı Çalıkuşu'ydu
Binlerce kitabı vardı. ama bunların arasında bir tanesini hayatı boyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat Nuri Güntekin´in ünlü ‘Çalıkuşu" romanını hep yanında taşır, her gün rast gele bir yerinden acar, birkaç sayfa okurdu.

33 Halkını her şeyden üstün görüdü
bir sabah milletvekilleri ile trene binmişti. kondüktörün milletvekillerinden bilet parası almamasına şaşırmış nedenini sormuştu. trenin milletvekillerine bedava olduğunu öğrenince epey sinirlenmişti.

34 En başarılı olduğu ders matematikti
Eğitim hayatı boyunca en başarılı dersi matematikti. pozitif bilimlere ilgisi hayatı boyunca sürdü.

35 Yabancı dile meraklıydı
Askeri lisede öğrenmeye başladığı Fransızca´yı sonraki yıllarda geliştirdi. zengin bir kelime bilgisi vardı. konuşurken araya Fransızca sözcükler de eklerdi.

36 Kan görmeye dayanamazdı
Cephelerde düşmanla göğüs göğüse savaşmış biri olarak en ilginç özelliği savaş meydanları dışında kan görünce fenalaşmasıydı.

37 Hayvan severdi Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. "fox" adını verdiği köpeği, Gazi`nin yatağının ayak ucunda uyurdu. hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.

38 Spor yapmayı severdi Sportmen kişiliği vardı. her gün at biner, yüzmeye gider ve bilardo oynardı.Futbol izlemeyi de severdi.10 ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten gazi kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "burada üçe üçüz... çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"

39 SABRINIZ VE BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"Hazırlayan : Mehmet Volkan ATAY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları