Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~"— Sunum transkripti:

1 Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
Partenogenez Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~ Mehmet İZMİRLİOĞLU – 14077 Oğuzhan Cesur Eren Akçay

2 PARTENOGENEZ NEDIR? Bal Arılarında Partenogenez
Kromozom Sayısı Üretkenlik Görev Kraliçe Arı (Dişi) 2n Yumurta Üretir ( Mayoz ile ) Yönetim ve üremeden sorumludur Erkek Arı (Erkek) n Sperm üretir ( Mitoz ile ) Kraliçe arıyı döller İşçi Arı (Dişi) Üretken Değil ( Kısır ) Kovandaki hayatın sürmesi için her türlü işi yapar Bir Kovandaki Dişi Arılar 2n, Erkek Arılar n Kromozomludur. Döllenmemiş Yumurtadan Yeni Bir Bireyin Oluşmasına «Partenogenez» Denir. Döllenmemiş Yumurtadan Erkek Arı Oluşması «Partenogenez» Dir. Aynı Kraliçe Arıdan Oluşan Erkek Arıların Genetik Yapıları Farklıdır. Bir Erkek Arının Oluşturduğu Spermlerin Genetik Yapıları Aynıdır.

3

4 NOT: Döllenme Sonucu Oluşan Dişilerin Besin Çeşidine Göre İşçi veya Kraliçe Olması Modifikasyon* Örneğidir. *Modifikasyon: Çevrenin Etkisiyle Genlerin İşleyişinin Değişmesidir. Kalıtsal Değildir.

5 KAMÇI KUYRUKLU KERTENKELELERDE PARTENOGENEZ
Bu Canlı Türünde ( Cnemidophorus ) Sadece Dişi Bireyler Bulunur. Üreme Dönemi Geldiğinde Aşağıdaki Durumlar Gözlenir Bazı Dişiler Erkek Rolü Üstlenir ve Çiftleşme Taklidi Yapar. Bu Şekilde Dişi Bireyin Yumurtalaması Sağlanır. Yumurtanın Oluşumu Sırasında Mayoz II ile Oluşan n Kromozomlu «Yumurta Hücresi» ile n Kromozomlu «Kutup Hücresi» Yan Yana Gelir ( Kutup Hücresi Kaybolmaz ). Bu İki Hücrenin Kromozomları Birleşir. Döllenmemiş Yumurta Gelişerek ( Partenogenez ) 2n Kromozomlu Dişi Bireyler Oluşur.

6 DeNEYSEL PARTENOGENEZ
Normal Şartlarda Partenogenez ile Üremeyen ve Gelişmeyen Türlerin Yumurtaları Sıcaklık, pH ve Tuzluluk Derecesinin Değiştirilmesi veya Kimyasal Uyarıcılar ile Döllenmeden Yapay Olarak Gelişmesine Denir.

7 Partenogenez Döllenme Olmadığı İçin Eşeyli Üreme Değildir.
NOT: Partenogenez Döllenme Olmadığı İçin Eşeyli Üreme Değildir.

8 ÇIÇEKLI BITKILERDE ESEYLI UREME
~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~ Mehmet İZMİRLİOĞLU – 14077 Oğuzhan Cesur Eren Akçay

9 Bitkilerde, Hayvanlardan Farklı Olarak Mayozla Oluşan Haploit Hücreler, Mitoz Yoluyla Yeni Haploit Hücreleri Meydana Getirerek Haploit Gelişme Evresi Adı Verilen Bir Gelişme Evresi Geçirir. Bu Evrenin Sonunda Gametler Oluşur. Çiçek, Tohum Oluşturabilen Bitkilerin Üreme Organıdır. Tohumlu Bitkilerde Eşeyli Üreme Tozlaşma ile Başlar, Döllenmeyle Devam Eder. Döllenme Gerçekleştikten Sonra Tohum ve Tohumları Çevreleyen Meyveler Oluşur.

10 NOT: Canlılarda Genetik Çeşitlilik Yalnızca Mayoz ve Eşeyli Üremeyle Olmaz. Ayrıca Konjugasyon ve Partenogenez Görülen Canlılarda da Kalıtsal Çeşitlilik Ortaya Çıkmaktadır.

11 ÇIÇEGIN YAPISI Çanak Yaprak  Yeşil Renklidir.
Taç Yaprak  Farklı Renklere Sahiptir, Böceklerin İlgisini Çeker. Dişi Organ  Yumurta Oluşumu, Döllenme ve Embriyo Oluşumunun Gerçekleştiği Kısımdır. Erkek Organ  Polenlerin Oluştuğu Kısımdır.

12 Çiçek Tozlarının, Dişi Organın Tepeciğine Taşınmasına Tozlaşma Denir.
TOZLAŞMA NEDİR ? Çiçek Tozlarının, Dişi Organın Tepeciğine Taşınmasına Tozlaşma Denir.

13 NOT: Çiçeğin Erkek Organında Polen, Dişi Organında Yumurta Oluşur ( Mayoz ile ) Polenler Dişicik Tepesine Gelir ( Tozlaşma ) Yumurtayla, Sperm Yumurtalıkta Birleşir. Çifte Döllenme Sperm, Polar Çekirdekler Yumurtalıkta Birleşir.


"Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları