Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşletim Sistemi İşletim Sisteminin Bileşenleri Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşletim Sistemi İşletim Sisteminin Bileşenleri Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü."— Sunum transkripti:

1

2 İşletim Sistemi

3 İşletim Sisteminin Bileşenleri Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü (bu bir grafik kullanıcı arayüzü ve/veya komut satırı yorumlayıcısı olabilir), dosya yönetim sistemi ve bir çekirdek. Genel olarak arayüz, herhangi bir şeyin kullanımını ya da onda etkileşimi sağlayan kısım olarak düşünebilirsiniz. Bir bilgisayarın arayüzü klavye ve fare ile monitörde gözüken ve bilgisayarı birçok farklı iş için kullanabilmemizi sağlayan yazılımlardan oluşur.

4 GUI (Graphic User Interface, grafik kullanıcı arayüzü) Macintosh bilgisayarların çıkışı ve ardından Microsoft’un Windows yazılımının Geliştirilmesi ile birlikte komut girilen arayüzleri yerini interaktif görsel arayüzlere bırakmıştır. Bunlara GUI denilir. Windows 1.0

5 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İŞLETİM SİSTEMLERİ

6 UNIX Unix işletim sistemi 1969 yılında AT&T Bell Laboratuvarları'nda ABD de Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernighan, Douglas McIlroy, Michael Lesk ve Joe Ossanna tarafından tasarlanıp uygulamaya konmuştur.AT&TBell LaboratuvarlarıKen ThompsonDennis RitchieBrian KernighanDouglas McIlroyMichael LeskJoe Ossanna İlk olarak 1971'de yayınlandı ve başlangıçta tamamen bilgisayar programlarının yazılmasında kullanılan alt seviyeli bir çevirme dilinde yazılmıştı. Daha sonra 1973'te Dennis Ritche tarafından C programlama diliyle tekrar yazıldı.çevirme dilinde Üst düzey bir dilde yazılmış bir işletim sisteminin geçerliliği diğer farklı bilgisayar platformlarına kolayca taşınabilirlik için olanak sağlar.

7 LINUX Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir. Linux ismi ilk olarak Linus Torvalds tarafından yazılan ve 5 Ekim 1991 Linux 0.02 etiketiyle duyurusu yapılan, Linux çekirdeğinden gelmektedir. Unixaçık kaynaközgürişletim sistemi çekirdeğidirGNU Genel Kamu LisansıLinus Torvalds5 Ekim1991 Çok geniş bir donanım desteğine sahip olan Linux çekirdeği; Sunucu bilgisayarlar, masaüstü-dizüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, akıllı telefonlar, yeni nesil TV'ler ve tabletler gibi hemen her platformda tam bir uyum içerisinde çalışabilmektedir. Linux sunucu işletim sistemlerinde kullanım oranı bakımından ilk sırada tercih edilmekte ve dünyanın 10 hızlı süperbilgisayarında da kullanılmaktadır.

8 DOS (Disk Operation System)Tek kullanıcılıdır ve text ekranda çalışır. Her türlü işlem komut verilerek yapılır. İşletim Sistemleri Arasındaki Farklar

9 İşletim Sistemleri- MS/DOS MS-DOS, Microsoft Disk Operating System (Microsoft Disk İşletim Sistemi) kelimelerinin kısaltılmış halidir. MS- DOS bir disk işletim sistemi olarak bilinir, çünkü yaptığı işlerin büyük bölümü disk işlemleri, bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan bir işletim sistemidir. İlk sürümü 1981 yılında piyasaya sürülmüştür.

10 MS-DOS Ekran Örneği

11 Windows 2.0

12 Windows 2.1

13 Windows 3.0

14 Windows 3.1

15 Windows 3.1 – Windows işletim sisteminin ilk sürümü 1985 yılında çıkarılmakla birlikte, dünyada kabul görmesi 1992 yılında çıkarılan Windows 3.1 ile olmuştur. Windows işletim sisteminin en önemli yeniliklerinden birisi grafik bir kullanıcı arabirimi olmasıdır. Grafik Kullanıcı Arabirimi sayesinde, bilgisayarın ve yazılımların kullanımı daha basit (sezgisel ve görsel) biçime girerek herkesin kolayca kullanabilmesi sağlanmıştır. Windows 3.1 işletim sistemi, DOS işletim sisteminin daha önce kurulu olduğu bir sisteme gerek duyar. Bu nedenle Windows 3.1 ve MS-DOS 6.0 (6.2 ya da 6.21) ile birlikte kullanılabilir. WINDOWS 3.1

16 Windows 95

17 Windows 98

18 Windows 2000

19 Windows ME

20 Windows XP

21 Windows VISTA

22 Windows 7

23

24 Windows 8

25 Windows 10

26 LİNUX DAĞITIMLARI

27 Linux Avantaj Open Source (Açık kaynak kod) Daha güvenilir Ücretsiz Yüksek performans Birden çok kullanıcıyı destekler. Dezavantaj Henüz tam ihtiyaçlara cevap verememesi, oyunlar … Bazı ticari yazılımlar Linux üzerinde fazla gelişemiyor. Basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değil. Yeterince tanıtımı yapılmıyor olması.

28 Pardus (Türkiye’nin işletim sistemi)

29 Pardus Birçok gönüllünün katkılarıyla TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde geliştirilen özgür işletim sistemi Pardus, günlük yaşamın hemen her alanına yönelik nitelikli, güvenli, yüksek performanslı özgür yazılımları bir arada sunuyor. İnternet tarayıcı, görüntülü, sesli ya da yazışarak sohbet etmek için tüm ağlara bağlanan yeni nesil uygulamalar, fotoğraf arşivlemek, düzenlemek için profesyonel çözümler, müzik dinlemek ve kataloglamak için yetenekli araçlar, ofis ailesinin her aracı Pardus’la birlikte sisteme kuruluyor. Kullanıcıların ayrıca uygulama kurması gerekmiyor.

30 Ubuntu

31 Macintosh işletim sistemi Macintosh, 1984 yılında apple firması tarafından üretilmiş bir bilgisayardır ve işletim sistemini de apple firması üretmiştir. Grafik kullanıcı arabirimi olan işletim sistemleri Macintosh’ten esinlenmişlerdir. MAC OS

32 Mac OS X Mountain Lion

33 Mobil İşletim Sistemleri Akıllı telefonlar (Smart Phones), Tablet bilgisayarlar, PDA (Personal Digital Assistant) 'lar gibi taşınabilir cihazlar için üretilen işletim sistemleri mobil işletim sistemleri olarak adlandırılırlar.

34 Android Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir.

35 Sürümleri Android 1.1 (Astro) – Asker 9 Şubat 2009 Android 1.5 (Cupcake) – Kapkek 30 Nisan 2009 Android 1.6 (Donut) – Tatlı Çörek 15 Eylül 2009 Android 2.0 (Eclair) – Ekler 26 Ekim 2009 Android 2.2 (Froyo) 20 Mayıs 2010 Android 2.3 (Gingerbread) – Zencefilli Çörek 6 Aralık 2010 Android 3.0 (Honeycomb) – Petek Şubat 2011 Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) – Dondurmalı Sandvich 19 Ekim 2011 Android 4.1, 4.2, 4.3 (Jelly bean) – Jelibon 9 Temmuz 2012 Android 4.4 (Kitkat) – Kitkat Ekim 2013 Android 5 (Lollipop) – Lolipop Kasım 2014 Android 6 ????

36 IOS iOS (eski adıyla iPhone OS) Apple'ın orijinal olarak iPhone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod Touch ve iPad'de de kullanılan mobil işletim sistemidir. İşletim sistemi ilk olarak iPhone için Macworld Conference & Expo'da 9 Ocak 2007'de duyuruldu, aynı yılın Haziran ayında yayınlandı.

37 IOS 9 16 Eylül 2015 tarihinde çıkmıştır.

38 Windows Phone Windows Phone veya Windows Telefon, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve Windows Mobile serilerinin devamı olan bir mobil işletim sistemidir. 2010 Şubat ayında Mobil Dünya Kongresi'nde ilk kez duyurulan sistem; Windows Mobile'daki kurumsal kullanıcı kitlesine nazaran Windows Phone'da hedef kitlesi Microsoft tarafından sadece son kullanıcılar olarak belirlemiştir.MicrosoftWindows Mobilemobil işletim sistemidir 20 Haziran 2012 tarihinde, Microsoft Windows Phone 8’i duyurmuştur.

39 Windows Phone 8

40 Diğerler Mobil İşletim Sistemleri RIM : BlackBerry OS Symbian Vakfı : Symbian Palm : Web OS Linux Vakfı : MeeGo Samsung : Bada Canonical: Ubuntu Phone


"İşletim Sistemi İşletim Sisteminin Bileşenleri Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur: kullanıcı arayüzü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları