Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE-BABALARA DÜŞEN GÖREVLER. Ya biz? Biz de değişime uyuyor muyuz? Yoksa hala anamızın babamızın çağından kalma anlayışla mı ana babalık yapıyoruz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE-BABALARA DÜŞEN GÖREVLER. Ya biz? Biz de değişime uyuyor muyuz? Yoksa hala anamızın babamızın çağından kalma anlayışla mı ana babalık yapıyoruz?"— Sunum transkripti:

1 ANNE-BABALARA DÜŞEN GÖREVLER

2 Ya biz? Biz de değişime uyuyor muyuz? Yoksa hala anamızın babamızın çağından kalma anlayışla mı ana babalık yapıyoruz?

3 Çabamız ve endişemiz, onları en iyi biçimde yetiştirmek.

4 Bilgi çağındayız ve teknoloji hızla gelişiyor. Hayatın her alanında ve tabii ki iş kollarında, nitelikli insan gücüne ihtiyaç artıyor. Kadınlar, iş hayatında artık çok daha aktif yer almakta. Yaşadığımız hızlı toplumsal değişime paralel olarak, değer yargılarımız da değişiyor. Anne baba olarak çocuklarımıza en iyi geleceği hazırlamaya çalışıyoruz. Genç kuşak, umutlar ve hayallerin yanında, gelecek kaygısı da taşıyor.

5 Biz onlara, ne veriyoruz?

6 Çocuklara Aşırı Yüklenmek MODA Çocuk yetiştirmek akademik bir proje olarak düşünülmemelidir. Çocuğunuzun sizin sıcaklığınıza ve mutlu olmaya ihtiyacı vardır. Bunun da en etkili yolu çocuklarımızla daha fazla zaman geçirmektir.

7 Kendini Doğrulayan Kehanet.. Çocuklarımıza “ tembel, savruk, haylaz, sarsak, dağınık, sakar, sorumsuz, düşüncesiz “ gibi sıfatlarla yaklaştığımızda gerçekte de “tanımladığımız gibi olma” olasılıklarını artırırız. Yanlışlarını değil, doğrularını yakalayalım. (Takdir edilen ve övülen çocuklar daha sağlıklı gelişim gösterirler)

8 * Beklentilerimizde gerçekçi olalım (çocuğunuzu tanıyın) * Çocuklarımızı başkalarıyla kıyaslamayalım, * Sınavda başarılı olamazsa, yaşayacağını “ceza” gibi göstermeyelim, * Anne-baba olarak, verdiğimiz mesajlarda birbirimizle çelişmeyelim.

9 İLETİŞİMDE ENGEL CÜMLELERİ 1.Emretme; “SBS’yi kazanmak için günde 3 saat çalışmalısın, çabuk odana” İsyankar davranışa yöneltir,direnci arttırır. 2.Tehdit etme; “Sınavı kazanamazsan şu karşıdaki okula gidersin” Söz konusu tehtidin gerçekte yerine gelip gelmeyeceğini deneyebilir. 3.Yargılama / eleştirme; “Çok çalışmıyorsun, zaten sen biraz tembelsin” Değersizlik duygusu yaşayabilir,ya da tepkide bulunur.

10 4.Ad takma/Gülünç duruma düşürme; “Kocaman adamsın ama beynin küçük” Karşılık vermeyi zorunlu kılar. 5.Çok inceleyici sorular sorma; Neden?,kim?,nasıl?.... “Ders çalışman için neden plan yapmıyorsun?” Cevaplamayabilir, yalan söyleyebilir. 6.Konuşmaları alaya vurma; “Dersini ne kadar çabuk bitiriverdin, sen bir dahi olmalısın.” Dikkate alınmadığını düşünür,iletişim kurmak istemez.

11 7.Her konuda ahlak dersi verme; “Ben bu imkanlara sahip olsaydım çok daha yüksek puanlar alırdım” Savunuculuk artar, kırıklık ve ardından kızgınlık gelir. 8.Aşırı teselli verme; “Aldırma biraz neşelen, bu yaşta bunlar olur, zamanla kendini iyi hissedersin.” Beni anlamıyorlar diye düşünür. Başarılı iletişimde ön koşul, kendimizi çocuğumuzun yerine koymak, onun duygu, düşünce ve endişelerini anlamaktır.

12 OLUMSUZ İFADELEROLUMLU İFADELER Biz senin yaşındayken başkaydık,şimdi sizleri anlamıyorum…. Çatışma yaşadığının farkındayım,zamanla fikirler değişiyor. Sen adam olmazsın.Her zaman böyle beceriksizsin. Başarı için bazı eksiklerin var sanırım. Kendini kanıtlamak için bu fırsat sayılabilir. Annenle karar verdik bu iş bizim istediğimiz gibi olacak,çocuk dediğin itaat etmeli. Annenle düşündük senin fikrini almak istiyoruz. Sen ne dersin? Arkadaşlarını beğenmiyoruz. Çoğu bilgisayarkolik, derslerden bi haber. Bazı arkadaş seçimlerinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Onları tanımak istiyoruz.

13 Anne babaların kabul etmeleri gereken bir şey vardır ki, kimse kimseye YAŞAMAYI ÖĞRETEMEZ. Herkes hayatı, KENDİ YAŞAYARAK ÖĞRENİR. Anne babalar kendi gençliklerini düşünürlerse, kendi yaptıkları bir çok hata konusunda kendilerinin de büyükleri tarafından daha önce uyarılmış olduklarını hatırlayacaklardır. Günlerdir ne bu surat? İki kelime konuşmuyorsun. Derdin ne senin? Bugünlerde sıkıntılı olduğunun farkındayım. Belki yardımım dokunur, konuşmak ister misin? Sorumsuzca para harcıyorsun. Sınırsız isteklerinden bıktık. Olanaklarımız sınırlı, bizi anlamanı bekliyoruz. Bu kadar dağınık oda görmedim. Her zaman pasaklısın. Bu düzensizlik, bizim kadar seni de rahatsız ediyor.

14 Sonuç: Sağlıklı ve iyi insan, toplumsal bilince sahip bireyler, birbirini anlayan, mutlu insanlardan oluşan toplum.

15 Anne babanın, her hangi bir durumda birbiriyle tutarsız ve uyumsuz davranmaları, çocukları çelişkiye düşürerek kişiliklerini olumsuz yönde etkiler. Tüm fertlerin duygu ve düşüncelerinin, sevinç ve sıkıntılarının paylaşıldığı içten, açık ve demokratik aile ortamı, çocuğun mutluluğunun ve başarısının önkoşuludur.

16 "İçinden sevmek" diye bir sevgi türü yoktur. Dokunmadan, paylaşmadan, dinlemeden sevgi olmaz. "Önkoşullu sevgi", hep başkalarını memnun etmeye çalışırken kendini unutan, kendini fark etmeyen bir insan ortaya çıkarır. "Vurdumduymazlığı hoşgörü sanıp, sevgi ile karıştırmak", çocuğun davranışlarının sonuçlarını değerlendirmemesine sebep olur. Özgürlük ve sorumluluk bilincinin gelişmesini engeller.

17 Çocuk hakkında ki tüm kararları "çocuğumu en iyi ben tanırım" anlayışıyla almak ve ondan sadece bu kararlara uymasını beklemek, mutsuz, kendi yetenek ve ilgisine uygun bir meslekte çalışmayan, bu nedenle kendiyle barışık olmayan bir insan yaratır. Bu çelişkinin yarattığı huzursuzluk, kişinin hayatının tüm yönlerine yansır.

18 "Sen benim dediğimi yap, yaptığımı yapma" anlayışı, çelişkili bir tutumdur. Sözlerimiz ve davranışlarımız birbiriyle uyumlu olmalı. Kimse kimseye hayatı öğretmez. Çocuğumuza hayatı, uygulamaya hazır bir reçete gibi sunamayız; ancak ona kendi yolunu belirleyebileceği bir harita verebiliriz.

19 Anne baba olarak görevimiz, çocuğun sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı değildir. Hayatın önemli bir sürecinde, okulu ve dershanesiyle işbirliğine önem vermeli, başarının hedeflendiği yolda ekibin bir parçası olmalıyız.

20 Çocuğunuza, "Sana güveniyorum, elinden geleni yapacağına inanıyorum" mesajını verin. Asla "Bu kafayla gidersen...", "Ben demedim mi..." diye başlayan sözler söylemeyin. Hayat sadece ders ve sınav üzerine kurulmamıştır. Çocuğunuzla bu konular dışında da sohbet ederek, duygu ve düşüncelerinizi birbirinizle paylaşın.

21 Çocuğumuzu tanımaya, ilgi, yetenek ve değerlerini öğrenmeye çalışalım. Onu ilgi ve yetenekleri dışındaki alanlara zorlamayalım. Bir elma ağacından erik elde edemeyiz, daha kaliteli elma almaya çalışalım.

22 Çok çalışması değil, düzenli çalışması konusunda telkinlerde bulunalım. Kendini programlamasına ve zamanını yönetmesine yardım edelim. Sevgi sözcüklerini çocuğumuza cömertçe kullanalım; sarılmayı, öpmeyi asla ihmal etmeyelim. Hiç bir zaman onu "sevgisizlik" le cezalandırmayalım. O, her şeye rağmen bizim çocuğumuzdur.

23 Hoşgörülü ve demokratik ailelerde büyüyen çocuklar, çevreleriyle ilişkilerinde daha etkin, girişimci, kendini rahatlıkla ifade edebilen, özgüven sahibi insanlar olurlar. 'Sınavı ve başarılı olmayı, çocuğun "var olma nedeni" haline getirirsek, onun elini kolunu bağlamış, özgüvenini zedelemiş ve kaygılarını çoğaltmış oluruz. Unutmayalım ki, başarılı olmayı en çok O istiyor; ama belki de ne yapacağını bilemiyor.

24 Çocuğunuzu, her zaman sınav psikolojisi içinde başarıya programlanmış bir robot gibi görmeyin. Gençliğinin dinamizmi ve neşesini onunla paylaşın. Ona değerli olduğunu hissettirin. Çocuğunuzun danışmanı olun.

25 Sevgi, övgü ve takdir, insana değerli olduğu duygusu verir. Çocuğunuza, yalnızca sınav başarısı beklentisiyle değil, her koşulda ve hayatın her alanında ona güvenerek yardımcı olun.

26 Sınava hazırlık sürecini, bir amaç doğrultusunda ve belli bir kaygı çerçevesinde çocuğunuzla paylaşmanın fırsatı olarak görün. SBS,YGS ve LYS de dahil, hiç bir sınavın hayatın sonu ya da hayatın kendisi olmadığını, hayatın tüm fırsat ve seçenekleriyle bir süreç olduğunu unutmayarak, çocuğunuza da aynı anlayışı kazandırmaya çalışın.

27 Sürekli ders çalıştırmak,yüksek not almasını sağlamak uğruna çocuğunuzla olan yakınlığınızı tehlikeye atmayın. Aile olarak görevimizin çocuğumuza iyi bir eğitim vermek olduğu kadar, ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevinci aşılamak olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

28 Bütün dünyada bir tek “güzel çocuk” vardır, tüm anne-babalar da ona sahiptir.

29 Mutlu ve Başarılı Bir Öğretim Hayatı Olması Dileğiyle… Tuğba GÜMRÜK AYAS ve Buket KARAHAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN


"ANNE-BABALARA DÜŞEN GÖREVLER. Ya biz? Biz de değişime uyuyor muyuz? Yoksa hala anamızın babamızın çağından kalma anlayışla mı ana babalık yapıyoruz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları