Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ethernet Anahtarlama.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ethernet Anahtarlama."— Sunum transkripti:

1 Ethernet Anahtarlama

2 Layer 2 Köprüleme Bir bridge ile iki faklı network segmenti oluşturulabilir. MAC adresleri ve portlar yardımıyla bir tablo oluşturulur. Bridgeler, hedef ve kaynak hostun MAC adreslerini kontrol ederek trafiği düzenler.

3 Layer 2 Köprüleme

4 Layer 2 Anahtarlama Bir bridge ile genellikle 2 collosion domaini oluşturulabilir. Bu domainler MAC adresine bağlı olarak oluşturulur. Aynı broadcast adres uzayı kullanılır ama yeni broadcast domainleri oluşturulamaz. Bir switch genel olarak hızlı ve çok portlu bridgelerdir. Her bir port kendi collosion domainini oluşturur. Bir switch dinamik olarak Content- addressable Memory (CAM) tablosu oluşturur. MAC adreslerine gerek duyulur.

5 Layer 2 Anahtarlama

6 Anahtarlama İşlemi Bir switch çok portlu bridgedir.
Her düğüm yalnızca bir switch portu ile bağlantılıdır.(microsegment) Yalnızca bir çift kablo veri taşımak için kullanılır. İletişim full duplex tir. Switchlerde CAM bellek kullanılır. CAM yardımıyla port ile uygun MAC adresi doğrudan eşleştirilebilir. ASIC (Application spesific integrated circuit) yardımıyla gerekli işlemler genel amaçlı cihazlardan daha hızlı yapılabilir.

7 Latency (Gecikme) Hedeften kaynağa gönderilen framelerin gecikmesidir.
Medya gecikmesi Devre gecikmeleri (sinyali işleyen cihazlardaki elektronik gecikme) Yazılım gecikmeleri Frame’ den kaynaklanan gecikmeler

8 Anahtarlama Modları Bir Switch Hedefin MAC adresini alır almaz frame transferine başlayabilir. Bu noktada anahtarlama cut-through switching olarak isimlendirilir. Switch içinde küçük bir gecikme olur. Veri gönderiminden önce switch tüm frameleri alarak frame kontrolü (Cyclic Reduncdancy Check (CRC)) sağlayabilir. Eğer frame de bir hata varsa hedefe gönderilmez. Bu mod store-and-forward olarak tanımlanır. İki mod arasındaki uzlaşma ise fragment-free moddur.veri transferi ilk 64 byte’ ın okunması ile başlar. LLC protokol bilgisi ve adres bilgileri doğrulanır.

9 Anahtarlama Modları Cut-through metodunda hedef ve kaynak portlar benzer bit oranında işlem yapmak zorundadır. Bu durum senkron anahtarlama olarak adlandırılır. Bit oranları farklı ise bu durumda framelerin depolanması gerekir. Store-and-forward bu şekilde çalışır ve asenkron anahtarlamadır. Asimetrik anahtarlama ise farklı band genişliklerine sahip portlar arasında gerçekleştirilen anahtarlamadır.

10 Anahtarlama İşlemi

11 Spanning-Tree Protocol
Çok sayıda switch hiyerarşik ağaç yapısında düzenlenebilir. Bu yapıda anahtarlama döngüsü meydana gelebilir. Genellikle bir arıza esnasında oluşur. Broadcast fırtınasına sebep olabilir. Bu etkileri ortadan kaldırmak için STP protokolü kullanılır. Bu protokolü kullanan her bir port blocking, listening, learning, forwading, disable durumlarından birisindedir.

12 Paylaşılmış Media Ortamları

13 Paylaşılmış Media Ortamları

14 Collision domains

15 Four Repeater Kuralı

16 Segmentation Layer 2 ve layer 3 seviyesinde çalışan cihazlar yardımıyla, collosion domainleri küçük parçalara ayrılır.

17 Layer 2 Broadcast Bütün collosion domainleri ile iletişim kurulmak istendiğinde broadcast ve multicast frame ler kullanılır. Bir düğüm, ağdaki bütün hostlar ile iletişim kurmak isterse hedef MAC adresi 0xFFFFFFFFFFFF olan broadcast frame ler yollar. Broadcast storm IP networklerinde broadcast ve multicast in 3 kaynağı, İş istasyonları Routerler Multicast uygulamalarıdır.

18 Broadcast Domain Broadcast domain, layer 2 cihazları ile bağlanmış collosion domainleri grubudur. Bir ağın segmentlere bölme işlemi layer2 ve layer3 de yapılabilir. Layer3 de broadcastler control edilebilir. Routerler IP adreslerini kullanarak paketleri iletirler.

19 Broadcast Domain

20 Broadcast Domain

21 Veri Akışı

22 Segment

23 Network adresleri

24 Özel IP adresleri

25 Subnetting

26 IP4 vs IP6

27 IP Adresi elde etme

28 Static adresleme

29 RARP IP adres atama RARP sunucusu, RARP protokolünde RARP isteklerine (sorularına) cevap veren bir sunucu yazılımı veya donanımıdır. Günümüzde çok nadir rastlanır, zira cihazlar IP adresi elde etmek için RARP yerine DHCP kullanır.

30 BOOTP IP adres atama BOOTP ve DHCP
Önyükleme protokolü (BOOTP), DHCP’den önce geliştirilmiş olan bir ana bilgisayar yapılandırma protokolüdür. DHCP, BOOTP’den hareketle geliştirilmiştir ve BOOTP’nin bir ana bilgisayar yapılandırma hizmeti olarak içerdiği belirli sınırlandırmaları aşar. RFC 951, BOOTP’yi tanımlar. Ms.

31 DHCP IP adres atama

32 Adres çözümünde problemler

33 ARP


"Ethernet Anahtarlama." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları