Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?"— Sunum transkripti:

1 2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?
HUB ve Swich yerel ağınızdaki bütün bilgisayarlardan giden kabloların girdiği lokum kutusu ebatındaki cihazlardır. İşleri bir bilgisayardan gelen mesajı diğer bilgisayar-a/lara iletmektir. Bir bilgisayarın yolladığı ağ mesajının aslında bütün bilgisayarlara gittiğini ama mesajın başlık kısmında hedef olarak yazan bilgisayarın bunu aldığını diğerlerinin iplemedeğini İnternet Ne Menem Birşeydir başlıklı karalamada anlatmıştım. Bu durumun ağda trafiği arttırdığından, gereksiz yere bir mesajın bütün bilgisayarlara gittiğinden bahsetmiştim.

2 Switch, bir TCP/IP ağında verileri MAC adreslerine bakarak yönlendiren donanımdır. Bir switch, eğer paketin gitmesi gereken MAC adresi kendine bağlı değilse, paketi siler (yani herhangi bir yere yönlendirmeye uğraşmaz). Paket yönlendirmesi router'lar tarafından yapılır. OSI yedi katman modelinde, 2.katmanda, yani veri bağ katmanında yer alır.

3 İşte swichler burada akıllı davranırlar
İşte swichler burada akıllı davranırlar. Hangi potsuna hangi IP'li bilgisayarın bağlı olduğunu biyerlerine yazarlar ve bir mesaj kendilerine geldiğinde mesajın başlığına bakar ve hedef bilgisayar hangisi ise sadece ona yönlendirirler. HUB'lar ise nemelazımcılık yaparlar ve gelen bir mesajı bütün bilgisayarlara yollarlar

4 Hub, bir LAN içerisindeki bilgisayarları birbirine bağlayan cihazdır
Hub, bir LAN içerisindeki bilgisayarları birbirine bağlayan cihazdır. Eğer ikiden fazla bilgisayar varsa ve bunlar RJ45 konnektörler ile birbirlerine bağlanıyorsa mutlaka bir Hub kullanmak gerektir. Hub ’ı bilgisayarlar arasındaki bir terminal olarak da düşünebiliriz. Hub’lar star topoloji ağlarda merkezi bağlantı üniteleridir. Hub kendisine bağlanılan tüm node’larin birbirleri ile iletişim kurmasını sağlar. Hub ’a bağlanılan her ekipmanın kendi güç kaynağı olduğu gibi hub’ ında kendi güç kaynagi vardır. Hub üzerinde bulunan durum ışıkları ağ durumunu izlememizi ve arıza tespit işlemlerini kolaylaştırır. İkiden fazla hub birbirine bağlanabilir fakat Ethernet standartlarında bazı sınırlar vardır. Hub-Hub bağlantıları yerine switchlerden hub’lara gidilebilir, ve bu durum ağ performansını arttırır. 10 Mbps veya 100 Mbps ağlar için hub ’lar bulunmaktadır.

5 Bir hub aygıtı LAN 'ın mimarisini değiştirmez
Bir hub aygıtı LAN 'ın mimarisini değiştirmez. Kullanıcıların LAN' a katılmasını sağlar. Hub aygıtı genellikle LAN istasyonlarının bağlandığı bir kutudur. Hub'ların bir kısmı sadece bağlantıyı sağlarken, bir kısmı gelişmiş sorun giderme yeteneklerine sahiptir. Bazıları da sinyalleri güçlendirerek network'ün hızını artırırlar. Kısaca hub ’ın görevi kendisine ulasan sinyalleri alıp yine kendisine bağlı olan ağ ekipmanlarına dağıtmaktır. Hub bu işlem sırasında bir tekrarlayıcı görevi görür ve sinyali güçlendirir.

6 Hub’ları iki temel grupta toplamak mümkündür: 1
Hub’ları iki temel grupta toplamak mümkündür: 1. İşlevsel olarak Hublar a) Pasif (Passive) Hub: Hub ’ın her bir portundan gelen sinyal hiçbir kuvvetlendirme işlemine tutulmadan diğer portlara yinelenir. Kullanıldıklar ortamın segment uzunluğunu, ortamın izin verdiği maksimum uzunluk değerinin %50’si kadar uzatırlar. b) Aktif (Active) Hub: Repeater’lar bölümünde anlatılan sinyal kuvvetlendiricilerin bir araya getirilmesinden oluşur. Segment’i maksimum tanımlanan uzunluğun 2 katına çıkartabilir. Bu Hub’lar bazen multiport repeater olarak da isimlendirilirler. c) Akıllı (Intelligent) Hub: Bu Hub’lar bridge ’in fonksiyonu olan trafik filtreleme yeteneğine sahiptirler. Bunlara çok portlu bridge demek de mümkündür. En son geliştirilen ve switch teknolojisini kullanan yine trafik filtreleme özelliğini sağlayan Switching Hub’larda bu kategoriye girer.

7 Router nedir? Route yön router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapar. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder. Router şekilde de görüldüğü gibi bir ağ ortamındaki donanımların yönlendirilmesini sağlar. Konuyu şekildeki örneğe göre anlatmak gerekirse subnet1  ile arasında IP numaraları olan bilgisayarlar topluluğu ile subnet2 deki ile arasındaki IP numaralarına sahip bilgisayarlar olsun.

8 Eğer ağınızda ayarlanmış bir yönlendiriciniz yoksa swich yada hu gibi bir ağ ekipmanına sahip olsanız bile Subnet 1'deki bir ağdan Sunet 2'deki bir ağa erişmeniz mümkün değildir. Yönlendiricilik burada devreye giriyor. Eğer resimdeki Subnet 1 ve Subnet 2 için arasında iletişim kurmak için Router üzerinde Route table(Yönlendirme tablosunda) iki subnet için gerekli bilgilerin olması gerekir. Normalde subnet1 ve subnet2 ağındaki bilgisayarlar kendi içlerinde bir switch ya da hub ile haberleşebilirken subnet1 deki bir bilgisayar subnet2 deki bir bilgisayarla nasıl haberleşeceğini bilemez. Çünkü farklı IP bloğuna sahip bilgisayarlar birbirlerini direk göremezler. İşte burda devreye router giriyor.

9 Router

10 Örneğin şekildeki router büyük bir şirket ağında kullanılıyorsa iki farklı lokasyondaki şirket bilgisayarlarının birbirlerini görmesini sağlayabilir (farklı şehirlerdeki şirket bilgisayarları router üzerinden birbirleriyle haberleşebilir, tek bir merkezdeki programı online olarak bütün şubelerin kullanımı da bu şekilde olmaktadır.) Peki aklınıza şöyle bir soru gelebilir! Bilgisayarlar internet üzerinde farklı bir IP ye sahip bir web sunucusuna nasıl ulaşıyor? Çevirmeli bağlantıyla bir servis sağlayıcıya bağlandığınızda servis sağlayıcının router ları üzerinden internette yolunuzu buluyorsunuz. Şayet adsl modem kullanıyorsanız adsl modemler aynı zamanda birer router dırlar. Adsl modemler NAT yaparak yerel ağımızdaki bilgisayarların internet çıkışını sağar.

11 Aslında internet routerlar ile birbirine bağlanmış dev bir ağdır
Aslında internet routerlar ile birbirine bağlanmış dev bir ağdır. Switchler layer2 hublar layer 1 olarak çalışırlar ve lokal ağlarda kullanılırlar. Internet ağındaki profesyonel Router lar layer 3 OSI modelinde çalışırlar kendi bellekleri vardır. Herbirinde bağlı olduğu diğer router ların bilgileri yani route tabloları vardır. Bu bilgiler sayesinde hangi sunucu hangi router in listesinde olduğunu bilirler ve kendilerine gelen bir sorguyu hangi routerdan bulacaklarını anlarlar. Belli aralıklarla haberleşerek bu listeleri otomatik olarak birbirleri arasında güncellerler. Yani mahallelerin muhtarları gibi kendilerine kayıtlı olanların yerleri değişirse bu bilgileri güncelleyip adres soranlara doğru bilgi verirler. İşte bu yüzden web sayfanızın host sunucusunu değiştirdiğinizde ya da yeni bir alan adı aldığınızda bunun herkes tarafından bilinir ve bulunabilir hale gelmesi için bu güncelleme süresinin geçmesi gerekir ve 6 ile 48 saat arasında bir süre sonra bilgiler güncellenir.


"2. HUB nedir? Swich nedir? Farkları nedir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları