Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYRA ÇAĞIRMAK VE KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYRA ÇAĞIRMAK VE KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK"— Sunum transkripti:

1 HAYRA ÇAĞIRMAK VE KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK
UZMAN İMAM HATİP BAŞAKŞEHİR MÜFTÜĞÜ DOLAPDERE SAN. SİT. CAMİİ BAŞAKŞEHİR-İSTANBUL

2 BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ اُمَّةٌ يَدْعُونَ اِلَى الْخَيْرِ وَيَاْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاُولٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ «Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.» (Ali İmran suresi 104)

3 HAYRA VE ŞERRE ÇAĞIRANLARIN DURUMLARI
منْ دَعَا إِلَى هُدًى كَانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ مِثْلُ أُجُورِ منْ تَبِعَهُ لا ينْقُصُ ذلِكَ مِنْ أُجُورِهِم شَيْئاً ، ومَنْ دَعَا إِلَى ضَلاَلَةٍ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ الإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ لا ينقُصُ ذلكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئاً “İnsanları doğru yola çağıran kimseye, kendisine uyanların sevabı gibi sevap verilir. Ona uyanların sevaplarından da hiçbir şey eksilmez. Başkalarını sapıklığa çağıran kimseye de, kendisine uyanların günahı gibi günah verilir. Ona uyanların günahlarından da hiçbir şey eksilmez.” (Riyazussalihin 176)

4 İSLAMDA ÇIĞIR AÇANLARIN DURUMU
مَنْ سَنَّ في الإِسْلام سُنةً حَسنةً فَلَهُ أَجْرُهَا، وأَجْرُ منْ عَملَ بِهَا مِنْ بَعْدِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ ينْقُصَ مِنْ أُجُورهِمْ شَيءٌ ، ومَنْ سَنَّ في الإِسْلامِ سُنَّةً سيَّئةً كَانَ عَليه وِزْرها وَوِزرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ بعْده مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَوْزارهمْ شَيْءٌ «İslâm’da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey eksilmez. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayırılır. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksanlaşmaz.» (Riyazussalihin 173)

5 HABİL, HAYIRDA ÇIĞIR AÇAN
KABİL, ŞERDE ÇIĞIR AÇAN İnsanlık tarihine baktığımızda ilk insan Adem AS’dır. Hz Adem AS’ın iki oğlu Habil ve Kabil. Haksız yere kabil Habil’i öldürdü ve insanlık tarihinin sayfaları arasın giren bu haksız cinayet kıyamete kadar devam edecek bütün cinayetlerden bir pay Kabile yazılacaktır. Habil ise iyi adam olarak ve iyi bir çığır açarak dünya tarih sayfalarında iyi anılacak kıyamete kadar. Bu konu kuranda anlatılmaktadır.

6 KÖTÜ ÇIĞIR: TÜM CİNAYETLEREDEN KABİLE AKAN KAN
ليس مِنْ نفْسٍ تُقْتَلُ ظُلماً إِلاَّ كَانَ عَلَى ابنِ آدمَ الأوَّلِ كِفْلٌ مِنْ دمِهَا لأَنَّهُ كَان أَوَّل مَنْ سَنَّ الْقَتْلَ “Haksız olarak öldürülen her kişinin kanından bir pay, Âdem’in ilk oğluna ayrılır. Çünkü o, insan öldürme çığırını ilk başlatan kişidir.” (Riyazussalihin 173)

7 İnsan, her daim iyilik üzere olmalı ve her zaman iyilik yapmalıdır
İnsan, her daim iyilik üzere olmalı ve her zaman iyilik yapmalıdır. Çünkü iyilik yapan iyilerden yazılır ve hatta iyiliğe vesile olan iyiliği yapmış gibi mükafatlandırılır. مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلهُ مثلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ “Bir iyiliğe öncülük eden kimseye o iyiliği yapanın ecri gibi sevap vardır”(Tirmizi İlim 14)

8 HAYRA ÇAĞIRMAKTA GÜZEL OLMALIDIR
اُدْعُ اِلٰى سَبٖيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتٖى هِىَ اَحْسَنُ اِنَّ رَبَّكَ هُوَ اَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبٖيلِهٖ وَهُوَ اَعْلَمُ بِالْمُهْتَدٖينَ «(Ey Muhammed!) Rabbinin yoluna, hikmetle, güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et. Şüphesiz senin Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir. O, doğru yolda olanları da en iyi bilendir.» (Nahl suresi 125

9 وَلَا يَصُدُّنَّكَ عَنْ اٰيَاتِ اللّٰهِ بَعْدَ اِذْ اُنْزِلَتْ اِلَيْكَ وَادْعُ اِلٰى رَبِّكَ وَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِكٖينَ «Allah'ın âyetleri sana indirildikten sonra, sakın seni onlardan çevirmesinler. Rabbine çağır ve sakın Allah'a ortak koşanlardan olma!» (Kasas suresi 87)

10 İYİLİK ÜZERİNE YARDIMLAŞMAK
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ «İyilik ve takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah'ın cezası çok şiddetlidir.» (Maide suresi 2)

11 DUAMIZ NEDEN KABUL OLMUYOR ACABA!
«Nefsim elinde olan Allah'a yemin ederim ki, ya iyiliği emreder kötülüğe engel olursunuz, ya da, Allah, yakında umumi bir bela verir. O zaman dua edersiniz, fakat duanız kabul olmaz.» (Tirmizi fiten 9)

12 EHLİ KİTABI ÇAĞRIŞIMIZIN ŞEKLİNİ ALLAH BİZLERE BUYURUYOR:
وَلَا تُجَادِلُوا اَهْلَ الْكِتَابِ اِلَّا بِالَّتٖى هِىَ اَحْسَنُ اِلَّا الَّذٖينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ وَقُولُوا اٰمَنَّا بِالَّذٖى اُنْزِلَ اِلَيْنَا وَاُنْزِلَ اِلَيْكُمْ وَاِلٰهُنَا وَاِلٰهُكُمْ وَاحِدٌ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ «İçlerinden zulmedenler hariç, Kitap ehli ile ancak en güzel bir yolla mücadele edin ve (onlara) şöyle deyin: "Biz, bize indirilene de, size indirilene de inandık. Bizim ilâhımız ve sizin ilâhınız birdir (aynı ilâhtır). Biz sadece O'na teslim olmuş kimseleriz.» (Ankebut suresi 46)

13 ALLAH AZMIŞ OLAN FİRAVUN VE GİBİLERİNİ ÇAĞIRMAMIZ DAVET ETMEMİZ GEREKİR
اِذْهَبَا اِلٰى فِرْعَوْنَ اِنَّهُ طَغٰى «Firavun'a gidin. Çünkü o azmıştır.» (Taha suresi 43) فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَيِّنًا لَعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ اَوْ يَخْشٰى «Ona yumuşak söz söyleyin. Belki öğüt alır, yahut korkar.» (Taha suresi 44)

14 İYİLİĞE ÇAĞIRMAK EN HAYIRLI OLMAK ANLAMINA GELİR
كُنْتُمْ خَيْرَ اُمَّةٍ اُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَاْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِ وَلَوْ اٰمَنَ اَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ مِنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَاَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ «Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah'a iman edersiniz. Kitap ehli de inansalardı elbette kendileri için hayırlı olurdu. Onlardan iman edenler de var. Ama pek çoğu fasık kimselerdir.» (Ali imran suresi 110)

15 DUAMIZ YA RAB! HAYIR YOLLARINDA ÖMÜR GEÇİRMEYİ NASİP EYLE YA RAB! HAYRA ÇAĞIRAN, HAKKI SÖYLEYEN VE SALİH AMEL İŞLEYEN KAMİL MÜMİN OLMAYI BİZLERE NASİP EYLE YA RAB! ŞERRE TAVIR KOYAN, ŞERRE MEYL ETMEYEN VE ŞER YOLLARINDAN SAKINAN MÜMİN OLMAYI İHSAN EYLE YA RAB! DUASI KABUL OLAN, AMELİ SALİH OLAN MÜMİN KIL BİZİ YA RAB SANA VARAN YOLUMUZU AÇIK EYLE VE CEMALİNLE MÜŞERREF EYLE AMİN


"HAYRA ÇAĞIRMAK VE KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları