Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE VE ISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE VE ISI."— Sunum transkripti:

1 MADDE VE ISI

2 MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
Kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir. Çevremizde gördüğümüz , günlük hayatımızda kullandığımız,yediğimiz,içtiğimiz soluduğumuz kütlesi hacmi olan ve uzayda yer kaplayan her şey maddedir. Peki her şey madde midir?

3 MADDE Tanecikler daima hareket eder. Tanecikler-den oluşur.
Tanecikler ısı aldıklarında daha hızlı hareket ederler Isı çeşitli yollarla yayılır. Konveksiyon yoluyla Isı akışını yavaşlatmak için yalıtım malzemeleri kullanılır ve yalıtım sağlanır. İletim yoluyla Işıma yoluyla

4 MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde hangi halde olursa olsun bütün maddeler taneciklerden oluşmuştur. Maddeleri oluşturan tanecikler bazı maddelerde atomu bazı maddelerde de molekülü temsil eder. Madde hangi halde olursa olsun maddeyi oluşturan tanecikler hareket halindedir. Bu nedenle maddeyi oluşturan taneciklerin hareketlerinden dolayı hareket (kinetik) enerjiler vardır.

5 MADDENİN ÜÇ HALİ

6 ISI NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip oldukları hareket (kinetik) enerjilerinin toplamına ısı denir. Isı bir enerji türüdür. Kalorimetre kabı ile ölçülür.

7 SICAKLIK NEDİR? Bir maddeyi oluşturan taneciklerden bir tanesinin sahip olduğu hareket enerjisine sıcaklık denir. Termometre ile ölçülür.

8 ISININ YAYILMA YOLLARI
Sıcak olan maddelerin çevresine ısı aktardığını öğrenmiştik. Güneş’in dünyayı ısıtması, telin bir ucunu ısıttığımızda diğer ucunun ısınması, ocağın üzerindeki suyun ısınması gibi olayların hepsinde ısının yayılması farklı yollarla olur.

9 ISININ YAYILMA YOLLARI
Katılarda ısının yayılması: Demir maşa ile sıcak koru tuttuğumuzda elimizin hemen ısınmadığını, biraz bekledikten sonra elimize ulaştığını hissederiz.

10 ISININ YAYILMA YOLLARI
Katılarda ısının yayılması: Isı alan tanecikler daha hızlı titreşerek ısıyı yanındaki taneciğe aktarır. Isının taneciklerin çarpışması ile aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir.

11 ISININ YAYILMA YOLLARI
Madde taneciklerinin yer değiştirmesi ile ısının yayılmasına konveksiyon (taşıma) adı verilir. iletim konveksiyon ışınım

12 ISININ YAYILMA YOLLARI
Isının ışınlar yoluyla yayılması: Güneşin dünyamızı ısıtmasında, yanan şömine, fırın, ocak ve lambanın çevrelerini ısıtmasında ısı, ışık ışınları ile taşınır. Bu gibi durumlara ısının ışıma yoluyla yayılması adı verilir. Güneşin dünyamızı ısıtması

13 ISI YALITIMI İLETİM VE YALITIM:
Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni, ısıyı iyi iletmeyen maddelere de ısı yalıtkanı denir. Yalıtkan maddeler kullanılarak ısı yalıtımı sağlanır. Katılardan metaller ısıyı iyi iletirken, beton, tahta ve plastik gibi maddeler ısıyı daha az iletir.

14 ISI YALITIMI Isı yalıtımına günümüzden bazı ör- ekler:
Tencerelerin saplarının plastikten yapılması Kışın kalın kıyafetler giyilmesi Tavan arasına cam yünü döşenmesi Duvarlarda tuğlaların arasına strafor konulması Evlerde yerlere parke döşenmesi Pencerelere çift cam takılması

15 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
ESRA MEMİOĞLU


"MADDE VE ISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları