Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anne sütüyle beslenme Dr.Zarife Kuloğlu AÜTF-Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı 29 Nisan 2015,Antalya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anne sütüyle beslenme Dr.Zarife Kuloğlu AÜTF-Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı 29 Nisan 2015,Antalya."— Sunum transkripti:

1 Anne sütüyle beslenme Dr.Zarife Kuloğlu AÜTF-Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı 29 Nisan 2015,Antalya

2 Konuşma planı Anne sütünün içeri ğ i Emzirme önerileri AS’nin saklanması Anne sütünün faydaları – Bebeklik&çocukluk dönemi – Eri ş kin dönemi – Anneye faydası

3 Anne sütü DoğalFonksiyonelFizyolojikDinamik

4 Anne sütünün içeriğindeki değişimler

5 Kolostrum Doğumdan sonra ilk 4-5 günde salgılanan, koyu kıvamlı ve sarımsı renkteki süt Protein  İmmunglobulin  Lökosit  Yağda eriyen vitaminler  Betakaroten  Na, K, Zn  KH&yağ  ‘ ’Doğal aşı’ Sindirimi kolay ‘’Doğal laksatif’’ SSS gelişiminde önemli

6 Geçiş sütü gün de süt miktarı artar, içeriği değişir Kolostrum+ Olgun süt karışımı Protein&immünglobulin içeriği azalır Yağ&laktoz içeriği artar

7 Olgun anne sütü Öğünde en erken salgılanan süt Su içeriği fazla Yüksek miktarda protein, laktoz &diğer besinleri içerir Öğün sonunda salgılanan süttür Yağ içeriği yüksek Önsüt Son süt

8 Anne sütünün içeriği Su Makro-mikro besin Anne sütü Makro-mikro besinler Laktoz Lipid Protein Oligosakkaritler Dansite 1030 gr/dl Osmolarite:286 mosm /l

9 Protein 100 ml’de AS 1.3g Mama g İS 3.2g

10 Protein Anne sütü İnek sütü Fizyolojik işlev Kazeinler (%)  -kazein İmmunmodulasyon,anksiyolitik etki  -kazein 2728İyon taşıyıcı, potansiyel opiod etki  -kazein -19Antibakteriyel etki Whey (%)  -laktalbumin 274İyon taşıyıcı, antibakteriyel etki  - laktalbumin 011 Laktoferrin18Eserİmmunmodulasyon, antibakteriyel etki, demir emilimi, prebiyotik etki, hücre büyümesini uyarıcı etki AS: Serbest aminoasitler, sistein ve taurin 

11 Yağ 100 ml’de AS 4.2g Mama g İS 3.9g Yağların %98’ni trigliseridler oluşturur Doymuş YA( %42)&Doğmamış YA (%57) Yağların %98’ni trigliseridler oluşturur Doymuş YA( %42)&Doğmamış YA (%57) Anne sütü LCPUFA’lardan zengin LCPUFA içeriği annenin beslenmesi ile değişir Anne sütü LCPUFA’lardan zengin LCPUFA içeriği annenin beslenmesi ile değişir Fosfolipid&Kolesterol düzeyi 

12 Karbonhidrat 100 ml’de AS 7g Mama g İS 4.6g %85’i Laktoz 5-10 g/l oligosakkarit (  200 çeşit) Prebiyotik etki Ca emilimini  Prebiyotik etki Ca emilimini 

13 Mineraller Anne sütüİnek sütü Sodyum (g/1) Potasyum (g/l) Klor (g/l) Kalsiyum (g/l) Fosfor (g/l) Kalsiyum/Fosfor2:11.2:1 Magnezyum (g/l) Bakır (mg/1) Çinko (mg/l) İyot (mg/l) Demir (mg/l) Böbrek solüt yükü 

14 Vitamin Anne Sütüİnek sütü Vitamin A (mg/1) Vitamin D (IU)4 – Tokoferol (mg/l) Tiamin (mg/l) Riboflavin (mg/l) VitaminB6 (mg/l) Nikotinik Asid (mg/l) Vitamin B12 (ug/l) Pantotenik asid (mg/l) Folik asid (ug/l) Vitamin C (mg/1)5211 D vitamini ve K vitamin düzeyi 

15

16 Anne sütü Bebeğin enerji ihtiyacını İlk 6 ay % ay %50 >12 ay %30 karşılar

17 DSÖ ‘nün önerisi ilk yarım- bir saat içinde başla6 ay24 ay sadece anne sütü tamamlayıcı besinlerle birlikte anne sütü

18 Kontrendikasyonlar Annede enfeksiyon – Aktif tüberküloz – HTLV-I ve II enfeksiyonu – Tedavi edilmemiş brusella enfeksiyonu – HIV – Meme çevresinde aktif HSV enfeksiyonu Metabolik hastalıklar – Galaktozemi Uyuşturucu madde bağımlılığı – Kokain, PCP.. AAP-2011

19 Özel durumlar PKU – Kan düzeyi izlenerek AS özel mamalarla dönüşümlü verilebilir Suçiçeği ya da influenza (H1N1) geçiren annenin sütü sağılarak verilebilir Anneye sigara içmemesi önerilmeli – SIDS &alerji  &yetersiz kilo alımı AAP-2011

20 Annenin kullandığı ilaçlar Anne sütü vermesi önerilmez – Amfetamin – Kemoterapi – Ergotamin – Statin – Radyoaktif madde Annenin kullandığı ilaçların emzirme açısından güvenli olup olmadığı ‘’LactMed’’ adresinden taranabilir

21 Annenin diyeti kcal/gün almalı mg/gün  -3 LCPUFA(DHA) almalı – Haftada 1-2 porsiyon balık İlave vitamin&eser element takviyesine gerek yok Vejeteryan/ az yiyen annelere multivitamin takviyesi verilmeli AAP-2011

22 Başarılı emzirme için gerekenler 1.Annenin bebeği memeye tutuşu ve bebeğin memeye yerleşmesinin doğru bir şekilde olması 2.Emzirmenin uygun sürede ve sıklıkta olması

23 Doğru emzirme tekniği Anne rahat bir pozisyonda olmalı Bebeğin başı ve gövdesi düz bir hatta olmalı, desteklenmeli Yüzü memeye bakmalı Önce meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunarak bebeğin ağzını açması beklenmeli Areolanın bebeğin alt çenesine yakın olan kısmı, üstte kalan kısma kıyasla bebeğin ağzına daha fazla oranda girmiş olmalı

24 Emzirme süresi&Sıklığı ‘’Bir meme boşalına kadar’’ Bebeğin isteği göz önüne alınmalı En az 10 dakika olmalı >30 dk emzirme  meme sorunları Süre Bebeğin isteğine göre ayarlanmalı YD:2-3 saatte bir (12-8 kez/gün) 2 ay -6 ay 3-4 saatte bir Sıklık

25 Anne sütü yeterli mi? 2 hf içinde doğum ağırlığına ulaşmasıEmzirme sonrası 1-2 saat halinden memnun olması>500g/ay kilo almasıGünde >6 kere, açık renkli idrar çıkarması

26 Anne sütünün saklanması

27 Sağılan sütlerin saklanması ‘’Hava geçirmez özellikte olmalı’’ Sıkı kapatılabilen, sert plastik ya da cam kaplarda Hava geçirmez özellikte olmalı Uzun süreli saklamak için Plastik poşetler kullanılabilir Kısa süreli (<72 saat) ABM Protocol 2010

28 Hazırlama koşulları AS sağılmadan eller yıkanmalı Saklama kapları bulaşık makinasında yıkanmalı ya da elde yıkanıp-kaynatılmalı Anne sütü günde birkaç kere sağılıp birleştirilerek istenen miktar ( ml) elde edilebilir. – Yeni sağılmış süt buzdolabının rafında ya da buz ya da buz paketlerinin içinde 1 saat tutulur ve daha sonra aynı gün sağılıp önceden soğutulan sütün üzerine eklenir – Ilık süt dondurulmuş sütün üzerine eklenmemelidir Saklama kabı ağzına kadar doldurulmamalı Etiketlenmeli ABM Protocol 2010

29 Sağılan sütlerin ne kadar saklanabilir? En uygun 3 saat Son derece temiz koşullarda 6-8 saat Oda sıcaklığı o C En uygun 3 gün Son derece temiz koşullarda 5-8 gün Buzdolabı ≤4 o C En uygun 6 ay 12 aya kadar olabilir Derin dondurucu <-17 o C ABM Protocol 2010

30 Sağılan sütlerin ne kadar saklanabilir? Oda sıcaklığında 3 saat Buzdolabının rafında 3 gün Derin dondurucuda 3 ay T.C Sağlık Bakanlığının tarihli, 5258 sayılı yazı

31 Anne sütü nasıl ılıtılmalı? Tercihen buzdolabında çözdürülmeli – Bu şekilde çözdürülen süt açılmadan buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir Isıtmak isteniliyorsa sıcak bir tas su içerisinde ya da ılık suya tutarak ısıtılabilir Ocakta, fırında, mikrodalga fırında, ısıtma ve çözdürme yapılmamalı Nazikçe, dairesel hareketler yaparak çalkalanmalı, asla şiddetli bir şekilde çalkalamamalı Çözdürülen süt buzdolabında 4 saate kadar saklanabilir, ancak tekrar dondurulmamalı

32 Anne sütünün faydaları En doğal ve en taze besin Her zaman, temiz ve mikropsuz Daima hazır ve bedava, özel harcama gerektirmez Kolay sindirilir Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar Bebek &erişkin sağlığı için çok faydalı

33 Bilişsel işlevler Anne sütü alan bebeklerde – IQ puanı daha yüksek – Görme gelişimi daha hızlı – Motor beceriler daha erken dönemde kazanılmakta – Duygusal, davranışsal ve konuşma sorunları daha az – Erişkin yaşlarda nörolojik sorunlar daha az AS: LC-PUFA  Kramers MS, et al Pediatrics 2008 Isaacs EB, et al. Pediatr Research 2010

34 AS ani bebek ölümüne karşı koruyucu

35 AS alan bebeklerde solunum yolu&GİS enfeksiyonları daha az görülür

36 Sadece AS ile beslenen bebeklerde NEK sıklığında bariz azalma +

37 Allerjik hastalıklar AS atopik hastalıklara karşı koruyucu AS’nin enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi AS’ünün yabancı protein içeriği  &Duyarlanma  Anne sütünün içeriği-oral toleransı

38 Çocuk ve ergenlerde ‘’en sık’’ görülen beslenme bozukluğu Şişmanlık

39 Kan basıncı yüksekliği Koroner kalp hastalığı İnsülin direnci Tip 2 DM Metabolik sendrom

40 AS çocukluk-ergenlik-ileri yaşlarda şişmanlık riskini %24  AS beslenme süresi  & Şişmanlık riski 

41 Tip II DM AS alan kişilerde; Bebeklik&Erişkinlik döneminde glukoz ve insülin düzeyleri  AS Tip 2 DM riskini 

42 AS bebeğe daha uygun kalori sağlar AS ile beslenen bebeklerin tüketilen süt miktarını kontrol edebilir Beslenme şekline verilen farklı hormonal yanıtlar Anne sütü Epidermal büyüme etmeni/TNF-alfa/Adipokinin Şişmanlık&Tip 2 DM gelişimine karşı koruyucu

43 Kardiyovasküler hastalıklar AS alan bebeklerin erişkin yaşta o Total kolesterol düzeyi  o HDL  o İMT  o Endoteltal işlevler daha iyi AS alan bebeklerin erişkin yaşta o Total kolesterol düzeyi  o HDL  o İMT  o Endoteltal işlevler daha iyi

44 Erişkin kan basıncı AS alan bebeklerin erişkin yaşta o SistolikTA  o Diastolik TA  o Anne sütüyle beslenme süresi↑& TA  AS alan bebeklerin erişkin yaşta o SistolikTA  o Diastolik TA  o Anne sütüyle beslenme süresi↑& TA 

45 Sodyum alımı  LCPUFA alımı  Hiperinsülinemi ve insülin direncini önler Tat eşiklerini belirler Erişkin KVH riskini  Endojen kolesterol yapımını  Anne sütü

46 Tip 1 DM o Kısa süre (<3 ay) AS alınması Tip 1 DM gelişme riskini kat  o Uzun süreli (>5 ay) AS alımı Tip1 DM riskini 

47 Çocukluk çağı kanserleri o Anne sütüyle beslenme çocukluk çağı kanser riskini %25  o AS beslenme ALL riskini  o Solid tümör riski  /- o Anne sütü alma süresi  & Ca riski  o Anne sütüyle beslenme çocukluk çağı kanser riskini %25  o AS beslenme ALL riskini  o Solid tümör riski  /- o Anne sütü alma süresi  & Ca riski 

48 enfeksiyonlardan koruyarak immun sistemin gelişimini uyararak immun sistemi module ederek içerdiği çeşitli sitokinler lökomogenesisi etkileyerek kansere karşı koruyucu etki ↑ süreli anne sütü alan çocuklarda kanser sıklığı daha  Anne sütü

49 İnflamatuvar barsak hastalıkları Herhangi bir sürede AS ile beslenme İBH riskini  İmmumodulatuvar etki Özgün mikroflora gelişmesi Oral toleransın oluşumu Oligosakkaritler Bifidobacterium ve lactobacillus proinflamatuvar sitokin sekresyonunda değişiklik İBH’ye karşı koruyucu etki Anne sütü

50 >4 ay AS H.pylori enfeksiyonuna karşı koruyucu Anne sütü IgA  -kazein H. pylori kolonizasyonu

51 Alınan gluten miktarın azalma GİS enfeksiyonlarını önler&Mukoza geçirgenliği  Ig A immunkompleklerle antijen aglütinasyonunu sağlayarak mukozal emilimi önler İmmunmodulatuvar maddeler T hücrelere özgün baskılayıcı etki ÇH’ye karşı koruyucu Koruyucu etki doz bağımlı Anne sütü

52

53

54 Çalışma sonuçlarındaki farklılıkların nedenleri Çalışmalarda anne sütüyle beslenme için farklı tanımlamalar kullanılması İzlem çalışmalarına dahil olan bebeklerin XX. yüzyılın farklı dönemlerinde doğmuş olması Bu süre içinde mamaların içeriği hızla değişmiştir İzlem çalışmalarına dahil olan bebeklerin XX. yüzyılın farklı dönemlerinde doğmuş olması Bu süre içinde mamaların içeriği hızla değişmiştir Bebeklik dönemi beslenmesi hakKındaki bilgilerin genellikle geriye dönük toplanması Yanıltıcı etmenlerin (sosyoekonomik etmenler, anneye ait etmenler vs) kontrolünün yetersiz olması

55 Anne sütünün faydaları Emzirme, annenin sağlığını korur – Meme ve rahim kanseri olma riskini azaltır Collaborative Group on Hormonal factors in Breast Cancer.Lancet 2002 Lipworth L et al. J nat Cancer Inst 2009

56 Dünyada anne sütü ile beslenme durumu İlk 6 ay sadece AS alma %38

57 Ülkemizde anne sütü ile beslenme durumu İlk 6 ay sadece AS alma durumu (%) TNSA ( ) TBSA 2010

58 Sonuç Anne sütü – En doğal, en taze ve en uygun besin – Bebek sağlığı, gelişimi ve büyümesi açısından çok çok önemli Halen yerini tutacak herhangi bir gıda maddesi üretilememiştir En iyisi O, daha iyisi YOK!

59 Bebeklik & çocukluk dönemindeki büyüme, psikolojik & bilişsel gelişim üzerine olan kısa vadeli yararları Erişkin sağlığı üzerindeki uzun vadeli yararları Herkese, her ş eye İ Y İ gelir……. Son söz


"Anne sütüyle beslenme Dr.Zarife Kuloğlu AÜTF-Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı 29 Nisan 2015,Antalya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları